Ce spune un raport al OMS, obținut de Associated Press, despre originile Covid-19
Un studiu comun al OMS-China referitor la originile COVID-19 susține că transmiterea virusului de la lilieci la oameni, prin intermediul unui alt animal, este scenariul cel mai probabil, iar o scăpare de laborator este „extrem de puțin probabilă”.
- OMS exclude teoria unei ”scurgeri din laborator” a Sars-Cov-2.
Aceasta este concluzia unui studiu comun realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și China cu privire la originile COVID-19, informează luni Associated Press.
Constatările au fost în mare măsură previzibile și lasă loc unor întrebări la care nu s-au găsit nici până acum răspunsuri, însă prezentul raport furnizează detalii cu privire la raționamentul din spatele concluziilor echipei.
Ipoteza unei ”scurgeri de laborator”, eliminată de OMS
Cercetătorii au propus cercetări suplimentare în fiecare domeniu, cu excepția ipotezei scurgerilor de laborator.
Publicarea raportului a fost întârziată în mod repetat, ridicând întrebări cu privire la faptul dacă partea chineză a încercat să distrugă datele pentru a preveni o eventuală învinuire pentru pandemia de coronavirus.
Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că se așteaptă să fie gata pentru publicare „în următoarele zile”.
AP a primit luni ceea ce părea a fi o versiune aproape finală de la un diplomat din Geneva dintr-o țară membră a OMS.
Nu e clar dacă raportul va fi modificat înainte de publicare. Diplomatul nu a vrut să fie identificat, deoarece nu a fost autorizat să-l elibereze înainte de publicare.
OMS evaluează patru scenarii posibile în ordinea probabilității apariției SARS-CoV-2
Cercetătorii au enumerat patru scenarii în ordinea probabilității apariției virusului numit SARS-CoV-2. Topul listei a fost transmiterea printr-un al doilea animal, despre care au spus că este foarte probabil. Ei au evaluat răspândirea directă de la lilieci la oameni ca fiind probabilă și au spus că răspândirea prin produsele alimentare cu „lanț de frig” era posibilă, dar nu probabilă.
Cea mai apropiată rudă a virusului care provoacă COVID-19 a fost găsită la lilieci, despre care se știe că poartă coronavirusuri.
Cu toate acestea, raportul spune că „distanța evolutivă dintre aceste virusuri de lilieci și SARS-CoV-2 este estimată a fi de câteva decenii, sugerând o verigă lipsă”.
Acesta a spus că s-au găsit viruși foarte asemănători în pangolini, dar a menționat, de asemenea, că nurca și pisicile sunt susceptibile la virusul COVID, ceea ce sugerează că ar putea fi purtători.
Raportul se bazează în mare parte pe o vizită a unei echipe OMS de experți internaționali la Wuhan, orașul chinez în care COVID-19 a fost detectat pentru prima dată, de la mijlocul lunii ianuarie până la mijlocul lunii februarie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰