O rachetă lansată de Suedia s-a prăbuşit din greşeală în Norvegia. Ceartă între cele două ţări după incidentul neobişnuit
O rachetă de cercetare lansată de Suedia a aterizat din greşeală, în urma unei defecţiuni, în Norvegia vecină. Incidentul a provocat tensiuni între cele două ţări şi a declanşat o anchetă, deşi nu s-a soldat cu pagube materiale sau umane. Într-un gest rar, norvegienii i-au certat pe suedezi pentru că nu au fost anunţati pe canale oficiale despre experiment, incident şi nici măcar despre misiunea de recuperare a rachetei.
De Redactia Observator la 26.04.2023, 12:33Racheta a fost lansată luni la ora locală 07:20 de la Centrul Spațial Esrange, Kiruna, nordul Suediei şi a aterizat în Norvegia. Corporația Spațială Suedeză (CSS), care deține și conduce centrul spaţial, și-a cerut scuze și a transmis că investighează incidentul. Oslo s-a supărat însă că Stockholm nu a trimis o notificare oficială.
Potrivit CSS, după lansare, racheta a ajuns o altitudine de 250 km şi a efectuat experimente în imponderabilitate. Apoi a aterizat la 40 km nord-vest de locul planificat, în Malselv, nordul îndepărtat al Norvegiei, la aproximativ 10 km de cea mai apropiată zonă locuită. Nimeni nu a fost rănit și nu au fost raportate pagube materiale.
Instrumentul științific de la bordul rachetei a fost recuperat în stare bună și transportat la Esrange cu elicopterul, potrivit CSS. "Racheta a avut o traiectorie ceva mai lungă şi mai spre vest decât era prevăzut şi a căzut după ce a zburat 15 kilometri în Norvegia", a spus luni Corporația Spațială Suedeză. "Este un incident pe care îl luăm în serios. Este încă prea devreme pentru a specula cu privire la cauză și așteptăm mai multe informații din investigați". a spus Marko Kohberg de la Centrul Spațial Esrange.
Centrul susţine că autoritățile norvegiene și suedeze au fost contactate la scurt timp după incident "conform procedurilor".
- Rusia pregăteşte acte de sabotaj cu o flotă "fantomă". Dă târcoale parcurilor eoliene şi cablurilor...
- Moment istoric în NATO. Finlanda devine marţi oficial cel de-al 31-lea membru. Când va adera și Suedia
- Bogaţii fug din Norvegia în număr record. Unde au ales să se mute după ce guvernul "a pus ochii" pe averile lor
Însă Ministerul de Externe al Norvegiei a declarat că nu a fost informat în mod corespunzător nici despre aterizarea rachetei, nici despre recuperarea încărcăturii sale și că ia în serios orice activitate neautorizată în interiorul granițelor sale. "Când are loc o astfel de încălcare a frontierei, este esențial ca cei responsabili să informeze imediat autoritățile norvegiene relevante prin canalele adecvate", se arată într-un comunicat al oficialilor norvegieni.
Ministerul de Externe al Norvegiei a notat, de asemenea, că misiunea de recuperare nu trebuia să înceapă fără autorizația norvegiană, care nu fusese acordată. Iar Autoritatea Aviației Civile din Norvegia a anunțat că a aflat despre accident din comunicatul de presă al Corporației Spațiale Suedeze, emis luni. Racheta, cunoscută sub numele de Texus-58, face parte dintr-un program european cerut de Agenția Spațială Europeană.