Antena Meniu Search
x

Moment istoric în NATO. Finlanda devine marţi oficial cel de-al 31-lea membru. Când va adera și Suedia

 Finlanda va deveni marţi cel de-al 31-lea stat membru al NATO şi steagul finlandez va fi ridicat pentru prima dată la sediul organizaţiei, a anunţat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a precizat că arborarea steagului Finlandei la sediul NATO din Bruxelles va avea loc marţi, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la ora 15.00, transmite Agerpres.

de Adrian Popovici

la 03.04.2023, 21:40

Vezi și

"Este o săptămână istorică. Mâine (marţi - n.r.) vom primi Finlanda în NATO, care va deveni cel de-al 31-lea membru al NATO. Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO", a declarat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe ai organizaţiei de marţi şi miercuri.

"Toţi suntem de acord că aderarea Suediei trebuie să aibă loc rapid", a spus Stoltenberg, referindu-se la cealaltă ţară nordică care a făcut cerere de aderare, dar aceasta nu a fost ratificată de două state membre, Turcia şi Ungaria.

Preşedintele finlandez a mulţumit celor 30 de ţări membre ale NATO pentru sprijinul acordat aderării ţării sale, după votul de săptămâna trecută din Parlamentul Turciei. "Vreau să le mulţumesc tuturor pentru încredere şi sprijin", a spus într-un comunicat de presă şeful statului, Sauli Niinisto

"Finlanda va fi un aliat puternic şi capabil, dedicat securităţii alianţei", a promis preşedintele Sauli Niinisto.

Pe acelaşi subiect

Turcia a aprobat, după zece luni de suspans, aderarea Finlandei la NATO, devenind ultima ţară a Alianţei care a dat undă verde, după cea Ungaria a făcut acelaşi lucru luni. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a Suediei. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate faţă de ''teroriştii'' kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt. Aşadar, Turcia continuă să aibă obiecţii faţă de Helsinki.''Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte lista teroriştilor'', a precizat vineri preşedintele Erdogan, menţionând cele peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.

Ce se întâmplă cu aderarea Suediei la NATO?

Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă concomitent cu Finlanda anul trecut, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina. După anunțul legat de primirea finlandezilor în NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat într-un interviu că suedezii ar putea face același lucru în viitorul apropiat, scopul său fiind acela ca acest eveniment să aibă loc până la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.

''Suedia încă poate deveni membră a NATO până în vară'', a spus Stoltenberg 

În acelaşi interviu, Jens Stoltenberg a accentuat că Suedia încă poate obţine unda verde după alegerile din Turcia din luna mai. ''Obiectivul meu rămâne ca, după alegerile din Turcia, dar înainte de summitul de la Vilnius (11-12 iulie), să putem avea ratificarea pentru Suedia'', a afirmat secretarul general al NATO.

El a accentuat că decizia îi revine în final Turciei. ''Vorbim despre parlamente naţionale suverane şi, evident, eu nu pot oferi vreo garanţie în numele lor'', a spus el. Dacă atât Finlanda, cât şi Suedia se alătură Alianţei Nord-Atlantice, atunci 96% din populaţia Uniunii Europene va trăi în curând într-o ţară din NATO, a remarcat Jens Stoltenberg. În opinia sa, Suedia şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în memorandumul trilateral convenit cu Turcia şi Finlanda.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Moment istoric în NATO. Finlanda devine marţi oficial cel de-al 31-lea membru. Când va adera și Suedia