Antena Meniu Search
x

Bogaţii fug din Norvegia în număr record. Unde au ales să se mute după ce guvernul "a pus ochii" pe averile lor

Un număr record de norvegieni "superbogați" fug în ţările cu taxe mai mici, după ce guvernul de centru-stânga de la Oslo a majorat impozitul pe avere la 1,1%, scrie The Guardian

de Redactia Observator

la 10.04.2023, 14:23

Bogaţii fug din Norvegia în număr record. Unde au ales să se mute după ce guvernul "a pus ochii" pe averile lor
Bogaţii fug din Norvegia în număr record. Unde au ales să se mute după ce guvernul "a pus ochii" pe averile lor - Shutterstock

Peste 30 de miliardari și milionari norvegieni au părăsit ţara în 2022, potrivit publicaţiei Dagens Naeringsliv, un record în ultimii 13 ani. Se estimează că aceste cifre vor creşte din cauza majorării impozitului pe avere în noiembrie 2022.

Mulți au ales Elveția, unde taxele sunt mult mai mici. Printre "fugari" se numără Kjell Inge Røkke, un magnat industrial, care s-a mutat aproape de destinaţia sa preferată, Lacul Como și capitala modei Milano. Røkke, în vârstă de 64 de ani, este al patrulea cel mai bogat norvegian, cu o avere estimată la aproximativ 1,5 miliarde lire sterline. Într-o scrisoare deschisă, el şi-a motivat decizia de a părăsi ţara natală: "Am ales Lugano ca noua mea reședință – nu este nici cea mai ieftină, nici nu are cele mai mici taxe – dar, în schimb, este un loc grozav". Mutarea lui va costa Norvegia aproximativ 13 milioane de lire sterline în venituri fiscale pierdute pe an. Anul trecut, Røkke a fost persoana fizică cu cel mai mare impozit din țară. 

Superbogaţii norvegieni se confruntă cu impozite pe avere atât la nivel local, cât și la nivel naţional. Aceasta include o taxă municipală de 0,7% pentru activele care depășesc 1,7 milioane NOK pentru persoane fizice. Există, de asemenea, o rată a impozitului pe avere de stat de 0,3% pentru activele de peste 1,7 milioane NOK. În noiembrie, guvernul a crescut cota de stat la 0,4% pentru activele de peste 20 de milioane NOK pentru persoane fizice, ducând cota maximă a impozitului pe avere la 1,1%.

Ole Gjems-Onstad, profesor emerit la Școala de Afaceri Norvegiană, estimează că cei care au părăsit țara au o avere combinată de cel puțin 600 de miliarde NOK. „După părerea mea, situaţia seamănă un pic cu Brexit. Numărul de antreprenori care se mută în străinătate a venit ca un fel de șoc”, a declarat Gjems-Onstad. „După cum știți, unii politicieni dau vina pe oamenii bogați care se mută, dar cred că multor oameni obișnuiți pur și simplu nu le place că cei mai buni investitori ai noștri pleacă.”

Pe acelaşi subiect

Reacţia Guvernului norvegian

Tord Ueland Kolstad, un investitor important în piscicultură, cu o avere estimată la 1,5 miliarde NOK, s-a mutat la Lucerne, în Elveția. „Nu mi-am dorit asta, dar regulile fiscale înăsprite ale actualului guvern înseamnă că eu, în calitate de fondator și proprietar responsabil, nu am de ales”, a declarat Kolstad pentru postul norvegian TV 2. „Aceasta este, din păcate, realitatea politicii fiscale de astăzi. Este nejustificat să impuni astfel de costuri companiei atunci când vrei să creezi noi locuri de muncă”.

Kolstad a declarat pentru ziarul norvegian Aftenposten că, atunci când a ajuns prima dată în Elveția, nu avea prieteni acolo. „Dar acum suntem câțiva dintre noi [norvegieni], așa că ne întâlnim din când în când la o cafea.”

Erlend Grimstad, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a declarat pentru The Guardian că speră că norvegienii bogați se vor întoarce „la timp”. „Dacă v-ați bucurat de succes și v-ați îmbogățit în Norvegia, sperăm că veți rămâne și veți continua să contribuiţi la dezvoltarea societăţii norvegiene”, a spus el. „Încurajăm norvegienii să reușească să creeze valoare și să devină bogați. Și credem că modelul norvegian, cu un sistem de bunăstare public puternic și niveluri înalte de educație, sunt factori importanți pentru a face posibil acest succes.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Bogaţii fug din Norvegia în număr record. Unde au ales să se mute după ce guvernul "a pus ochii" pe averile lor