Antena Meniu Search
x

Rusia pregăteşte acte de sabotaj cu o flotă "fantomă". Dă târcoale parcurilor eoliene şi cablurilor subacvatice din Marea Nordului

Rusia ar pregăti un plan pentru sabotarea parcurilor eoliene şi tăierea cablurilor de comunicaţii din Marea Nordului, potrivit unei investigaţii comune, realizată de jurnalişti din Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda, potrivit BBC.

de Redactia Observator

la 19.04.2023, 13:22

Rusia pregăteşte acte de sabotaj cu o flotă "fantomă". Dă târcoale parcurilor eoliene şi cablurilor subacvatice din Marea Nordului
Rusia pregăteşte acte de sabotaj cu o flotă "fantomă". Dă târcoale parcurilor eoliene şi cablurilor subacvatice din Marea Nordului - DK / BBC

Rusia ar avea o flotă de nave deghizate în ambarcaţiuni de pescuit și vase de cercetare în Marea Nordului. În realitate, însă, transportă echipamente de supraveghere subacvatică și cartografiază situri strategice pentru un posibil sabotaj, potrivit investigaţiei jurnalistice. Oficialii britanici sunt la curent cu faptul că navele rusești care se deplasează în jurul apelor Regatului Unit, sunt parte din programul de sabotaj al Moscovei, scrie BBC.

Un ofițer danez de contrainformații susţine că planurile sunt pregătite în cazul unui conflict total cu Occidentul, în timp ce șeful serviciilor de informații norvegiene a declarat că programul este considerat extrem de important pentru Rusia și controlat direct de la Moscova. 

Sursele citate au analizat comunicații rusești interceptate care indică faptul că așa-numitele nave fantomă, care navighează în apele nordice, şi-au oprit emițătoarele pentru a nu-și dezvălui locațiile. Cea mai importantă, nava Amiral Vladimirski, este destinată expediţiilor oceanografice, adică ar trebui să fie echipată pentru activităţi de cercetare subacvatică.

Flota de nave "fantomă" a Kremlinului

Pe acelaşi subiect

Dar investigaţia susține că este, de fapt, o navă de spionaj rusească. Când unul dintre reporterii care a participat la investigație s-a apropiat de vas, a fost confruntat de un membru al echipajului mascat, care avea asupra sa ceea ce părea o pușcă de asalt. O sursă din cadrul Marinei Regale a declarat că nava a fost observată încetinind în apropierea parcurilor eoliene și rămâne în zonă fără un motiv clar. 

Aceeaşi navă a fost văzută în largul coastei scoțiene, anul trecut. Acesta a fost reperat intrând în Golful Moray Firth pe 10 noiembrie și a înaintat aproximativ 30 de mile marine la est de Lossiemouth, unde se află flota de aeronave de patrulare maritimă a Forţelor Aeriene Regale Britanice.

În februarie, serviciile de informații olandeze au emis un avertisment oficial neobișnuit cu privire la activitatea care ar putea indica sabotarea infrastructurii maritime din zonă. Șeful serviciilor de informații militare a declarat că o navă rusească a fost detectată în apropierea unui parc eolian din Marea Nordului și cartografiază siturile.

"Am văzut în ultimele luni actori ruși care au încercat să descopere cum funcționează sistemul energetic în Marea Nordului. Este pentru prima dată când vedem acest lucru", a declarat generalul Jan Swillens.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Rusia pregăteşte acte de sabotaj cu o flotă "fantomă". Dă târcoale parcurilor eoliene şi cablurilor subacvatice din Marea Nordului