O româncă din Japonia a explicat reacția calmă a pasagerilor din avionul cuprins de flăcări: "Sunt pregătiţi încă de mici, de la şcoală"
Lumea întreagă este, încă, marcată de salvarea miraculoasă a începutului de an - aproape 400 de oameni au ieşit în viaţă dintr-un avion care a luat foc la Tokyo. Experţii vorbesc, însă, despre profesionalism, disciplină şi antrenamente. Primele detalii din anchetă indică o eroare umană drept cauză principală a ciocnirii între două avioane, pe pista aeroportului din capitala Japoniei.
De Redactia Observator la 03.01.2024, 21:15Salvarea tuturor oamenilor de la bord este o reuşită excepţională, în condiţiile în care tot ce putea să meargă prost a mers. Sistemul de comunicaţii s-a stricat după ce colosul s-a ciocnit la aterizare cu un avion mic al Gărzii de Coastă. Însoţitorii de zbor au ghidat călătorii cu megafoane. Din cauza flăcărilor, cinci din cele opt ieşiri de urgenţă nu au putut fi folosite, iar toboganele de evacuare nu s-au deschis bine din cauza poziţiei aeronavei.
- Tim Atkinson, expert în aviație: În timpul unei evacuări, ideal ar fi să ai toate ieşirile deschise, toate toboganele să fie deschise normal, iar toată lumea să coboare repede. O uşă nu a fost folosită în timpul evacuării. Este şi mai remarcabil (că i-au salvat - n.r. ). Angajaţii se antrenează pentru acest scenariu, dar probabilitatea de a salva pe toată lumea scade.
Un simulator de zbor din Bucureşti, în care se antrenează piloţii pentru situaţii de urgenţă, arată cât de grele erau condiţiile de la bord.
- Sorin Nica, instructor şcoala superioară de aviaţie: Sunt mai mulţi indicatori care se activează. Aceasta este o alertă de foc, cu alarma specifică. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să urmezi procedura standard. Să identifici problema şi apoi să acţionezi.
- Cauza coliziunii rare dintre cele două avioane pe aeroportul din Tokyo. Discuţiile cu turnul de control dezvăluie...
- "Am asistat la un miracol. E de necrezut". Regula de aur care le-a salvat viaţa celor 379 de pasageri ai avionului...
- Aeronava din Tokyo cu aproape 400 de pasageri a primit permisiunea de aterizare de la controlul traficului aerian,...
- "Trebuia să-mi protejez fiica. Era singurul lucru la care mă gândeam". Mărturia unei mamei prinse cu fetița ei...
Înconjuraţi de fum şi cu avionul în flăcări, pasagerii au fost siguri că sunt într-o capcană mortală
- Pasager: Mintea mea s-a golit. Fumul a început să umple imediat cabina și mi-a fost teamă să cred că într-adevăr a avut loc o tragedie. Eram cu fiul meu, într-o vacanță cu familia. Sinceră să fiu, m-am gândit că s-ar putea să nu fim salvați.
Presa din lumea întreagă a vorbit despre o minune, dar experţii în aviatică spun că tehnologia şi disciplina i-au salvat pe cei 400 de oameni. Avionul Airbus A350 este singurul din lume construit pe jumătate din fibră de carbon. Asta a făcut să reziste mai bine impactului, dar eroi sunt şi pasagerii. Au coborât ordonat, fără panică şi fără să care cu ei bagaje care i-ar fi încetinit. Alina trăieşte de nouă ani în Japonia şi spune că reacţia este tipică pentru poporul asiatic.
- Alina Saiki, ghid turistic: Nu a sărit nimeni din scaun, să se panicheze, să se ducă spre uşă. În general, ei sunt obişnuiţi să stea calmi în astfel de situaţii şi să aştepte instrucţiuni. Sunt pregătiţi încă de mici, de la şcoală. Tot timpul fac simulări.
Japan Airlines a cerut iertare, după ce avionul Airbus a luat foc pe pistă
Conducerea companiei Japan Airlines a simţit nevoia să îşi ceară iertare, deşi angajaţii liniei aeriene au evitat o catastrofă de proporţii.
- Noriyuki Aoki, vicepreşedinte Japan Airlines: Prezentăm scuze pentru orice inconvenient sau îngrijorare pe care le-am cauzat clienților noștri și altor persoane.
Primele date din anchetă arată că avionul de pasageri avea aprobare să aterizeze. Aeronava de care s-a ciocnit, cea a Gărzii de Coastă, nu ar fi trebuit însă să fie acolo. Experţii încearcă acum să afle de ce.