O ţară europeană vrea să trimită bombe cu dispersie Ucrainei: "Daunele colaterale nu mai sunt atât de importante"
O ţară europeană vrea să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, afirmând că aceste arme controversate, a căror utilizare de către Rusia a fost criticată, ar putea fi utile pe câmpul de luptă, a declarat miercuri un oficial, sub protecția anonimatului.
De Redactia Observator la 26.01.2023, 07:25Acest oficial dintr-o ţară europeană, care nu a dorit să fie identificat după nume sau ţara de origine, a spus că guvernul său a aprobat livrarea şi că urmăreşte aprobarea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor.
Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii, scrie Agerpres. Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.
Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale. Rusia nu a semnat acest tratat, iar ONU a fost alarmată de utilizarea de către forţele ruse a acestor arme în zone populate încă de la începutul invadării Ucrainei anul trecut.
Bombele cu dispersie, interzise de Convenţia de la Oslo
- Rusia nu renunță la Donețk și continuă să atace Herson. Ucraina cere de la americani muniție cu dispersie,...
- SUA au anunţat că vor livra Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams. Reacţia lui Zelenski
- De ce tancurile Leopard 2 primite de Ucraina ar putea schimba soarta războiului. Propagandiştii ruşi sunt furioşi...
Potrivit oficialului european, bombele cu dispersie au devenit mai sofisticate, iar Occidentul trebuie să fie "orientat spre viitor" în sprijinul său pentru Kiev, care ar putea folosi aceste arme împotriva avansului trupe ruse.
"Ucrainenii le cer. Sunt arme legitime. Daunele colaterale nu mai sunt atât de importante. Erau extrem de importante în anii 1940 şi 1950; astăzi sunt destul de gestionabile", a spus oficialul în timpul unei vizite la Washington.
"Ruşii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie", a spus el, asigurând că Ucraina "trebuie să câştige războiul". Obţinerea unei decizii din partea Germaniei ar putea dura, a recunoscut oficialul.