Antena Meniu Search
x

Video De ce tancurile Leopard 2 primite de Ucraina ar putea schimba soarta războiului. Propagandiştii ruşi sunt furioşi şi cer atacarea Germaniei

O zi pe muchie de cuţit, care poate înclina balanţa în favoarea Ucrainei sau poate transforma în coşmar ameninţările lui Putin. Germania a luat decizia istorică de a trimite tancuri nemţeşti armatei lui Zelenski, iar Statele Unite le vor urma exemplul, cu blindate americane. Aceste tancuri vor arde, a anunţat purtătorul de cuvânt al lui Putin. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 25.01.2023, 19:34

Vezi și

Este prima dată după Al Doilea Război Mondial când Germania se implică militar la un astfel de nivel într-un război. După 80 de ani, Rusia va înfrunta din nou tancuri nemţeşti pe frontul din Ucraina. 14 blindate Leopard 2 ar putea fi operaţionale pe câmpul de luptă din Ucraina în trei luni. Pregătirea echipajelor ucrainene va începe în scurt timp în Germania.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Scopul nostru este să furnizăm rapid două batalioane de tancuri, alături de aliaţii noştri. Sunt multe ţări care ar vrea să trimită şi ne coordonăm în aşa fel încât să facem asta pas cu pas. 

Germania nu se mai opune altor state care vor să trimită pe front tancurile nemţeşti. În total, peste 100 de blindate germane Leopard ar urma să ajungă în Ucraina din Spania şi Polonia. Le vor urma 31 de tancuri Abrams, de la americani, în valoare de 400 de milioane de dolari.

Jean Asselborn, ministru de Externe al Luxemburgului: Este nevoie de 300 de tancuri în acelaşi timp, iar realitatea ne arată că doar tancurile Leopard sunt în număr atât de mare în Europa. 

Pe acelaşi subiect

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Leopard 2 este tancul pe care îl cere insistent armata Ucrainei şi iată de ce. Tunul lui de calibru 120 de milimetri poată să atingă şi să distrugă blindajul tancurilor ruseşti de la peste doi kilometri distanţă. Are puţin peste 78 de tone şi este rapid pentru un vehicul cu greutatea lui: 72 de kilometri pe oră. Blindajul este format din straturi de oţel

şi plase de ceramică. 

Tancurile Abrahms, blindate de temut

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Abrahms-ul americanilor este un blindat de temut, consacrat în invazia din Irak, din 2003. De atunci este constant îmbunătăţit. Cântăreşte peste 61 de tone, are un motor de 1500 de cai putere, aproape cât o locomotivă, care îl duce cu aproape 50 de kilometri pe oră în luptă. Are blindaj din oţel şi uraniu, care îl face extrem de rezistent la atacuri. Poate să tragă cu două tunuri, de calibre diferite. Foarte important, are un sistem prin care detectează torpilele trase spre el, iar asta îi dă timp să se mute înainte să fie lovit. 

Pat Ryder, purtător de cuvânt Pentagon: Oricând furnizăm Ucrainei orice fel de sistem, furnizăm şi pregătirea şi capabilităţile de sprijin pentru asta. 

În faţa unui număr mare de tancuri occidentale care ar putea decima armata rusă din Ucraina, purtătorul de cuvânt de la Kremlin şi propagandiştii rostesc ameninţări dure. 

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: Am tot spus că aceste tancuri vor arde, la fel ca toate celelalte. Singura diferenţă este că sunt scumpe, iar acest lucru va cădea pe umerii plătitorilor europeni de taxe. 

Evgheni Satanovski, propagandist rus: Pentru mine este un semnal că Reichstagul, sau Bundestagul, care îl înlocuieşte acum (Parlamentul german - n.r.), nu ar mai trebui să stea în picioare. În locul său trebuie să rămână doar pământ topit, radioactiv.  

Rusia are suficiente rachete ca să se apere de tancurile occidentului, susţine Putin

Putin pretinde că Rusia are suficiente rachete ca să se apere de tancurile occidentului. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: În ceea ce priveşte rachetele, în general, producţia rusească este comparabilă cu întreaga producţie de la nivel mondial. Printre altele, bineînţeles, aceste sisteme sunt moderne. 

Pe linia frontului din Ucraina, armata Kievului a recunoscut că trupele sale s-au retras din Soledar. Ucrainenii încă rezistă în Bahmut, unde se duc lupte grele. Oraşul, transformat în ruine, este asaltat de mercenarii Wagner. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » De ce tancurile Leopard 2 primite de Ucraina ar putea schimba soarta războiului. Propagandiştii ruşi sunt furioşi şi cer atacarea Germaniei