Antena Meniu Search
x

Generalul rus, care a provocat ororile din Siria, a ordonat atacurile asupra civililor din Ucraina - CNN

CNN și Centrul pentru Rezistență Informațională au analizat imagini din satelit și au identificat de unde au fost lansate munițiile cu dispersie asupra cartierelor rezidențiale din Harkov, la finalul lunii februarie.

de Redactia Observator

la 15.05.2022, 11:10

Generalul Valery Gerasimov (stânga) și generalul Alexander Juravliov (dreapta)
Generalul Valery Gerasimov (stânga) și generalul Alexander Juravliov (dreapta) - Profimedia Images

Atacurile au fost lansate de către Brigada 79 de Artilerie cu Rachete, cu baza în regiunea Belgorod din Rusia. Responsabil pentru aceste atrocități este generalul Alexander Juravliov, singurul ofițer care are dreptul de a ordona lansarea unui atac cu rachete Smerch în districtul său, potrivit mai multor surse militare. 

La sfârșitul lunii februarie, rușii din Brigada 79 de Artilerie au lansat 11 rachete Smerch asupra Harkovului. Brigada raportează direct conducerii Districtului Militar de Vest, unul din cele cinci districte ale armatei ruse, care operează în partea de vest a Rusiei.

Cine este Alexander Juravliov

Destașat pe frontul din Siria de trei ori, a devenit pentru prima dată comandantul trupelor rusești în iulie 2016. Înainte de a-și prelua postul, Moscova era angrenată într-o luptă sângeroasă împotriva rebelilor sirieni din estul orașului Alep.

Pe acelaşi subiect

După ce a Juravliov a preluat frâiele, armata rusă și-a intensificat rapid atacurile asupra teritoriului controlat de rebeli și a finalizat încercuirea orașului Alep. Însă, în urmă a rămas un număr uriaș de victime, după ce generalul rus a folosit tacticile care au definit intervenția rusă în Siria: asediere, înfometare, bombardare și zdrobirea opoziției.

În aceeași perioadă s-a înregistrat o creștere dramatică a atacurilor cu muniție cu dispersie în Alep. Astfel, între 10 septembrie și 10 octombrie 2016, s-a observat o creștere de 791% față de perioada anterioară. În 2015, Ministerul rus al Apărării a negat folosirea munițiilor cu dispersie în Siria.

În Harkov, CNN a vorbit cu zeci de martori din mai multe cartiere vizate de cele 11 atacuri cu rachete Smerch, care au avut loc pe 27 și 28 februarie. Străzile erau pline de civili răniți, mașini în flăcări și geamuri sparte. Un martor a declarat că 12 persoane au fost rănite în urma unei singure rachete care le-a lovit clădirea.

Tacticile care au definit intervenția rusă în Siria

"Aceste bucăți mici care explodează, răspândesc schije periculoase peste tot", spune Yuriy Braiko, un IT-ist ucraiean.

Mark Hiznay, expert în arme și director asociat pentru Human Rights Watch, a analizat fotografiile din Harkov, sugerând că s-au folosit muniții la o scară nemaivăzută până acum.

„Sunt o grămadă de muniții cu dispersie folosite la o scară ce depășește probabil ceea ce am văzut în Liban, în 2006”, explică Hiznay.

„Nu e ca în filme unde vezi racheta înainte să fii lovit de bombă. Ai dintr-o dată 72 de submuniții care detonează pe o suprafață egală cu un teren de fotbal. De aceea oamenii sunt practic străpunși de aceste schije. Nu ai prea multe arsuri. Nu ai răni de la explozie. Este vorba doar de o fragmentare sângeroasă.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Generalul rus, care a provocat ororile din Siria, a ordonat atacurile asupra civililor din Ucraina - CNN