Proteste ale oamenilor de ştiinţă faţă de administraţia Trump: "Este o gravă ameninţare la adresa ştiinţei şi a cercetării"
Câteva sute de oameni de ştiinţă şi experţi în mediu au manifestat duminică la Boston pentru a protesta împotriva lui Donald Trump şi a administraţiei sale pe care ei le percep drept o gravă ameninţare la adresa ştiinţei şi a cercetării. Cercetătorii au cerut preşedintelui Trump şi administraţiei sale să recunoască realitatea schimbării climatice şi să continue politicile în favoarea protejării mediului înconjurător.
De Redactia Observator la 20.02.2017, 09:12Câteva sute de oameni de ştiinţă şi experţi în mediu au manifestat duminică la Boston pentru a protesta împotriva lui Donald Trump şi a administraţiei sale pe care ei le percep drept o gravă ameninţare la adresa ştiinţei şi a cercetării, potrivit AFP. Cercetătorii au cerut preşedintelui Trump şi administraţiei sale să recunoască realitatea schimbării climatice şi să continue politicile în favoarea protejării mediului înconjurător.
Ei s-au adunat într-o piaţă din apropierea Palatului Congreselor Hynes, unde a avut loc în weekend conferinţa anuală a Asociaţiei americane pentru progresul ştiinţei (AAAS), cea mai mare asociaţie mondială de ştiinţă generalistă, care editează între altele prestigioasa revistă Science.
Manifestanţii agitau pancarte pe care se putea citi "Faceţi din nou America inteligentă", parafrazând astfel sloganul lui Trump "Make America Great Again", precum şi "Ştiinţa este importantă"şi "Savanţii în căutarea adevărului salvează lumea".
Unii participanţi au denunţat vehement desemnarea de către Trump a unui sceptic în domeniul încălzirii climatice pentru a conduce Agenţia de protecţie a mediului (EPA), Scott Pruitt. Acest detractor al reglementărilor agenţiei a angajat 14 acţiuni în justiţie împotriva ei, când era ministru al justiţiei în Oklahoma. Senatul l-a confirmat în funcţie la sfârşitul săptămânii trecute.
Responsabili ai comunităţii ştiinţifice au invitat la organizarea unor mari marşuri în aprilie în oraşe americane, după modelul celor ale femeilor ce s-au desfăşurat în 21 ianuarie, a doua zi după învestitura lui Trump şi al căror succes are în continuare ecou.
Rush Holt, preşedinte al AAAS, fizician în domeniul nuclear şi fost ales în Camera Reprezentanţilor, a indicat că asociaţia sa va lucra cu alte organizaţii şi societăţi ştiinţifice americane "pentru a face din marş un succes".