Video Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se unesc cele două dezastre
Pregătiri pentru viitură! În oraşele de pe malul Dunării, mii de saci cu nisip sunt pregătiţi să fie transformaţi în diguri. La sfârşitul săptămânii, debitul fluviului se va tripla, iar un ciclon va aduce ploi de cod roşu. Premierul Marcel Ciolacu a convocat, astăzi, la guvern, o şedinţă de apărare împotriva inundaţiilor, iar în weekend au fost convocaţi la serviciu de două ori mai mulţi meteorologi decât în mod normal.
- Tânăr bătut până la inconştienţă cu un ciocan de 8 bărbaţi, în Militari Residence. DETALII la Observator 12:00, la Antena 1
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- În ce să investim inteligent. Cum să punem banii să lucreze pentru noi
La Galaţi, autorităţile locale au început pregătirile pentru viitura care ar putea apărea la finalul săptămânii. Peste 5.000 de saci sunt pregătiţi pentru a fi umpluţi cu nisip de către societatea de furnizare a apei potabile din Galaţi. Vor fi depozitaţi după care vor fi mutaţi pe malul Dunării, în punctele critice, acolo unde va fi nevoie.
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley
După ce a făcut ravagii la Budapesta, unde a atins aproape nouă metri, viitura se îndreaptă spre România. La Galaţi, nivelul fluviului este acum la jumătate din cota de atenţie, dar hidrologii estimează că va creşte cu 20 de centimetri pe zi.
"La Galaţi şi în toate porturile a crescut datorită creşterii imense de la Budapesta. Avem Porţile de Fier, avem zona de acumulare, acolo debitul este controlat", a declarat Adrian Maizel - purtătorul de cuvânt Administraţia Fluvială a Dunării de jos.
- Ciclonul Ashley aduce COD ROŞU de ploi torenţiale. Scenariu sumbru luat în calcul
- Vijeliile puternice din două judeţe anunţă sosirea furtunii Ashley. Şi viitura pe Dunăre se apropie: la Galaţi...
- Furtuna Ashley şi viitura de pe Dunăre lovesc România simultan. Situaţia ar putea ajunge dramatică
- Alertă cu Dunărea: viitura loveşte România mai târziu, dar cu debit triplu
"Au fost verificate şi pregătite materialele de intervenţie pentru apărare la inundaţii. Monitorizăm permanent evoluţia lucrurilor şi în momentul în care se va atinge cota de atenţie, care este de 560 de centimetri, se vor aplica măsuri suplimentare", a declarat Petrică Pațilea, purtătorul de cuvânt Primăria Galaţi.
Antreprenorii de pe Faleza Dunării de la Galaţi văd cum fluviul creşte de la o zi la alta.
"În ultimii 30 de ani avem experienţă cu inundaţiile, tot am avut parte. Noi oricum avem pe stoc saci, lopeţi, folii, că le avem pregătite", a declarat Sorin Pavel, manager restaurant pe faleza.
Când se unesc cele două dezastre
În paralel, Ciclonul Ashley va aduce ploi de proporţii, 100 de litri pe metru pătrat în Oltenia şi Muntenia, dar şi creșterea debitului Dunării la peste 9.000 de metri cubi pe secundă.
"Până marţi dimineaţă arată aşa. Cu cantităţile cele mai mari aici. Duminică şi duminică spre luni. Şi luni începe să se retragă, dar încă mai rămân... aici este incertitudinea", a declarat ministrul Mediului.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că autorităţile sunt pregătite să facă faţă.
"Ne interesează modelările hidrologice pentru a cunoaşte cursurile de apă ce urmează a fi afectate.
Important e că avem informaţii, le avem din timp, sunt convins că toate celelalte instituţii le vor fructifica", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
În weekend, când ar putea fi pericol de inundaţii, vor fi chemaţi la serviciu de două ori mai mulţi meteorologi decât cere programul normal, pentru a monitoriza radarele şi a oferi informaţii în timp real autorităţilor.
"Ploile vor fi asociate şi intensificărilor de vânt, vom vorbi şi de vijelii, astfel încât contextul meteorologic va fi de interes major pentru acest sfârşit de săptămână", a declarat Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.
În Sălaj şi Bistriţa, râurile au început deja să se umfle, alimentate de ploi torenţiale şi furtuni cu grindină. Bucăţi mari de gheaţă au acoperit grădinile localnicilor.
Furtuna Ashley care va ajunge în România sâmbătă va provoca şi un şoc termic. Mâine se anunţă 34 de grade Celsius la Bucureşti, iar luni termometrele vor arăta cel mult 18. De săptămâna viitoare, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în zonele înalte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰