Antena LIVE

Obuze, interceptoare, ATACMS şi 60 de consilieri militari. Ce conţine pachetul de ajutor militar de 1 mld $ al SUA pentru Ucraina

Război în Ucraina. Noul pachet de ajutor militar al SUA este estimat la o valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, relatează CNN şi Politico. Senatul american a aprobat cu o majoritate covârșitoare  ajutorul militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Ucraina are nevoie urgent de obuze de artilerie și sisteme de apărare aeriană, iar acestea ar putea sosi chiar în următoarele zile. O mare parte din  ajutorul militar a fost poziţionat în avans de SUA în depozite din Germania și Polonia pentru a fi expediat cât mai repede. 

De la 24.04.2024, 11:12
Obuze, interceptoare, ATACMS şi 60 de consilieri militari. Ce conţine pachetul de ajutor militar de 1 mld $ al SUA pentru Ucraina Armata SUA

Armata SUA poate începe chiar de azi livrarea în Ucraina a unui prim pachet, în valoare de un miliard de dolari, constând în muniții extrem necesare pentru Ucraina, inclusiv de artilerie şi de apărare aeriană, vehicule de luptă Bradley, Humvee, transportoare de personal M113, dar şi mult doritele rachete ATACMS cu rază mai lungă de 300 de km, potrivit CNN. Senatul SUA a aprobat cu o majoritate covârșitoare ajutorul militar extern iar Joe Biden a anunțat că legea va fi semnată imediat.

SUA va trimite aproape 60 de consilieri militari la Kiev

Pentagonul a refuzat să comenteze conținutul pachetului de ajutor. Dar generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt, a declarat săptămâna trecută că noile arme ar putea ajunge în Ucraina în următoarele zile sau săptămâni. Politico a dezvăluit sâmbătă că SUA intenționează să trimită aproape 60 de consilieri militari la Kiev pentru a ajuta la supravegherea transferurilor de arme, logistică și consilierea guvernului ucrainean.

O sursă a dezvăluit pentri CNN că o mare parte din noul pachet de ajutor militar a fost poziţionat în avans în depozite din Germania și Polonia, pentru a reduce timpul de transport în Ucraina. Primele arme care vor ajunge în Ucraina sunt obuzele de artilerie, potrivit CNN

Pe acelaşi subiect

După ce muniţiile vor trece granița, oficialii de la Kiev vor încerca să le ducă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, dar acest lucru nu este lipsit de mari provocări logistice, având în vedere cantitatea imensă de material implicată, scrie CNN. Cu alte cuvinte, Rusia trage în prezent de 10 ori mai multe obuze de artilerie decât Ucraina iar acest lucru nu se va schimba foarte repede.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că Ucraina "va continua probabil să se confrunte în următoarele săptămâni cu o penurie continuă de muniție de artilerie și interceptoare de apărare aeriană iar asta ca constrânge capacitatea Ucrainei de a desfășura operațiuni defensive eficiente". 

ISW speculează că Rusia ar putea ataca rețele de transport precum căile ferate pentru a complica distribuția armelor, aşa cum s-a întâmplat vinerea trecută în Dnipropetrovsk unde ruşii au distrus o gară. În plus, armata rusă va accelera cel mai probabil ritmul de atac de-a lungul liniilor frontului ca să profite de fereastra de oportunutate înainte de sosirea ajutorului american.

Una dintre armele cu implicări semnificative: Rachete ATACMS 

Ucraina va primi cel mai probabil versiunea cu rază mai lungă a rachetelor ATACMS (Sisteme de rachete tactice ale armatei/ Army Tactical Missile Systems), potrivit unor oficiali din administrația de la Casa Albă, citaţi de CNN. Vestea a fost confirmată şi de la Volodimir Zelenski. 

Rachetele respective sunt foarte dorite de armata ucraineană pentru puterea lor de foc, viteză și precizie. Până acum Kievul a primit o versiune cu rază scurtă de 165 de km, dar versiunile mai noi pot lovi ţinte la aproximativ 300 km, cum ar fi podul Kerci din Crimeea. Ele pot fi lansate de pe sistemele Himars, deja furnizate Ucrainei.

Oficialii ucraineni au cerut Statelor Unite atât în ​​privat, cât și în public, rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi mai adânc în spatele liniilor rusești. Oficialii americani au refuzat invocând motive legate de escaladarea conflictului. Însă lucrurile s-au schimbat după ce situația de pe câmpul de luptă a ajuns tot mai grea pentru ucraineni în ultimele câteva luni în care ruşii au avansat pe front

Directorul CIA, Bill Burns, a mărturisit la începutul acestei luni că Ucraina ar putea pierde războiul până la sfârșitul acestui an fără sprijinul SUA, iar generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, a declarat în faţa congresului că rușii trag de 10 ori mai multă muniţie de artilerie decât ucrainenii

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina armament sua ajutor militar pachet.
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024