Antena LIVE

Curs valutar

Obuze, interceptoare, ATACMS şi 60 de consilieri militari. Ce conţine pachetul de ajutor militar de 1 mld $ al SUA pentru Ucraina

Război în Ucraina. Noul pachet de ajutor militar al SUA este estimat la o valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, relatează CNN şi Politico. Senatul american a aprobat cu o majoritate covârșitoare  ajutorul militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Ucraina are nevoie urgent de obuze de artilerie și sisteme de apărare aeriană, iar acestea ar putea sosi chiar în următoarele zile. O mare parte din  ajutorul militar a fost poziţionat în avans de SUA în depozite din Germania și Polonia pentru a fi expediat cât mai repede. 

De la 24.04.2024, 11:12
WhatsApp
Obuze, interceptoare, ATACMS şi 60 de consilieri militari. Ce conţine pachetul de ajutor militar de 1 mld $ al SUA pentru Ucraina Armata SUA

Armata SUA poate începe chiar de azi livrarea în Ucraina a unui prim pachet, în valoare de un miliard de dolari, constând în muniții extrem necesare pentru Ucraina, inclusiv de artilerie şi de apărare aeriană, vehicule de luptă Bradley, Humvee, transportoare de personal M113, dar şi mult doritele rachete ATACMS cu rază mai lungă de 300 de km, potrivit CNN. Senatul SUA a aprobat cu o majoritate covârșitoare ajutorul militar extern iar Joe Biden a anunțat că legea va fi semnată imediat.

SUA va trimite aproape 60 de consilieri militari la Kiev

Pentagonul a refuzat să comenteze conținutul pachetului de ajutor. Dar generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt, a declarat săptămâna trecută că noile arme ar putea ajunge în Ucraina în următoarele zile sau săptămâni. Politico a dezvăluit sâmbătă că SUA intenționează să trimită aproape 60 de consilieri militari la Kiev pentru a ajuta la supravegherea transferurilor de arme, logistică și consilierea guvernului ucrainean.

O sursă a dezvăluit pentri CNN că o mare parte din noul pachet de ajutor militar a fost poziţionat în avans în depozite din Germania și Polonia, pentru a reduce timpul de transport în Ucraina. Primele arme care vor ajunge în Ucraina sunt obuzele de artilerie, potrivit CNN

Pe acelaşi subiect

După ce muniţiile vor trece granița, oficialii de la Kiev vor încerca să le ducă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, dar acest lucru nu este lipsit de mari provocări logistice, având în vedere cantitatea imensă de material implicată, scrie CNN. Cu alte cuvinte, Rusia trage în prezent de 10 ori mai multe obuze de artilerie decât Ucraina iar acest lucru nu se va schimba foarte repede.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că Ucraina "va continua probabil să se confrunte în următoarele săptămâni cu o penurie continuă de muniție de artilerie și interceptoare de apărare aeriană iar asta ca constrânge capacitatea Ucrainei de a desfășura operațiuni defensive eficiente". 

ISW speculează că Rusia ar putea ataca rețele de transport precum căile ferate pentru a complica distribuția armelor, aşa cum s-a întâmplat vinerea trecută în Dnipropetrovsk unde ruşii au distrus o gară. În plus, armata rusă va accelera cel mai probabil ritmul de atac de-a lungul liniilor frontului ca să profite de fereastra de oportunutate înainte de sosirea ajutorului american.

Una dintre armele cu implicări semnificative: Rachete ATACMS 

Ucraina va primi cel mai probabil versiunea cu rază mai lungă a rachetelor ATACMS (Sisteme de rachete tactice ale armatei/ Army Tactical Missile Systems), potrivit unor oficiali din administrația de la Casa Albă, citaţi de CNN. Vestea a fost confirmată şi de la Volodimir Zelenski. 

Rachetele respective sunt foarte dorite de armata ucraineană pentru puterea lor de foc, viteză și precizie. Până acum Kievul a primit o versiune cu rază scurtă de 165 de km, dar versiunile mai noi pot lovi ţinte la aproximativ 300 km, cum ar fi podul Kerci din Crimeea. Ele pot fi lansate de pe sistemele Himars, deja furnizate Ucrainei.

Oficialii ucraineni au cerut Statelor Unite atât în ​​privat, cât și în public, rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi mai adânc în spatele liniilor rusești. Oficialii americani au refuzat invocând motive legate de escaladarea conflictului. Însă lucrurile s-au schimbat după ce situația de pe câmpul de luptă a ajuns tot mai grea pentru ucraineni în ultimele câteva luni în care ruşii au avansat pe front

Directorul CIA, Bill Burns, a mărturisit la începutul acestei luni că Ucraina ar putea pierde războiul până la sfârșitul acestui an fără sprijinul SUA, iar generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, a declarat în faţa congresului că rușii trag de 10 ori mai multă muniţie de artilerie decât ucrainenii

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina armament sua ajutor militar pachet.
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024