Antena Meniu Search
x

Decizia luată de Ucraina pentru a forţa recrutările în armată. Ce sunt obligaţi să facă barbaţii plecaţi din ţară

Război în Ucraina. Kievul a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate cu excepţia celor necesare pentru revenirea în Ucraina. Este o măsură de a forţa recrutările în contextul în care armata are un deficit de soldaţi şi care era inclusă în legea privind mobilizarea promulgată de Volodimir Zelenski.

de Redactia Observator

la 23.04.2024, 14:22

Decizia luată de Ucraina pentru a forţa recrutările în armată. Ce sunt obligaţi să facă barbaţii plecaţi din ţară
Decizia luată de Ucraina pentru a forţa recrutările în armată. Ce sunt obligaţi să facă barbaţii plecaţi din ţară - Profimedia

Bărbaţii ucraineni stabiliţi în ţări din UE sunt nevoiţi să se întoarcă în Ucraina pentru a-şi reînnoi paşapoartele expirate sau pentru eliberarea altor documente obţinute în trecut de la consulate.  Mulţi se tem însă că nu vor mai putea să se întoarcă în străinatate sau că vor fi recrutaţi în armată. 

Ucraina se confruntă cu un deficit de trupe în războiul cu un inamic cu mai mulţi soldaţi şi mai bine echipat la aproape 26 de luni de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a postat într-o declaraţie pe reţeaua de socializare X că a dispus să fie luate măsuri pentru restabilirea a ceea ce el a numit un "tratament corect" pentru bărbaţii de vârsta mobilizării. El i-a criticat pe cei care au părăsit Ucraina înainte sau în timpul războiului.

"Nu merge aşa. Ţara noastră este în război"

Pe acelaşi subiect

"Cum arată asta: un bărbat de vârsta mobilizării a plecat peste hotare, i-a arătat statului său că nu-i pasă de supravieţuirea lui, iar apoi vine şi vrea să beneficieze de servicii din partea acestui stat", a spus ministrul. "Nu merge aşa. Ţara noastră este în război", a subliniat el.

El a mai spus că Ministerul de Externe va clarifica curând procedura prin care bărbaţii de vârstă militară pot obţine servicii consulare. "Faptul că locuieşte peste hotare nu scuteşte un cetăţean de îndatoririle lui către patria mamă", a insistat Kuleba.

Într-un comunicat separat, serviciul de paşapoarte a anunţat: "Din nefericire, din cauza unor motive tehnice, eliberarea de documente în filialele străine ale serviciului a fost suspendată".

Potrivit Eurostat, circa 4,3 milioane de ucraineni erau înregistraţi în ţările Uniunii Europene în ianuarie 2024, din care circa 20% erau bărbaţi adulţi, respectiv circa 860.000 de persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Decizia luată de Ucraina pentru a forţa recrutările în armată. Ce sunt obligaţi să facă barbaţii plecaţi din ţară