Occidentul este îngrijorat. Cum ar ajuta exporturile tot mai mari de electrocasnice armata lui Vladimir Putin
Creșterea bruscă și surprinzătoare a exporturilor din Europa de mașini de spălat, frigidere și chiar pompe de sân electrice către vecinii Rusiei ridică îngrijorări în rândul oficialilor că această creștere a schimburilor comerciale ar putea, în realitate, ajuta eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, notează Bloomberg.
De Adrian Popovici la 31.10.2022, 17:36Armenia a importat mai multe mașini de spălat din Uniunea Europeană în primele opt luni ale anului decât ultimii doi ani la un loc, potrivit datelor compilate de jurnaliștii americani din baza de date Eurostat. Kazahstanul a importat frigidere în valoare de 21,4 milioane de dolari până în august, mai mult decât triplu față de aceeași perioadă a anului trecut.
Între timp, datele guvernului kazah arată o creștere a numărului de frigidere, mașini de spălat și chiar pompe electrice de sân livrate către ruși. Unele schimburi comerciale prin intermediul statelor eurasiatice în Rusia ar putea fi afaceri oportuniste care să suplinească deficitele importurilor din alte părți sau pentru ca companiile rusești să dezmembreze aparatele și să utilizeze componente și semiconductori în producția civilă.
Dar oficialii europeni familiarizați cu cifrele spun că se tem că cel puțin o parte din bunuri și componentele lor ar putea să-și găsească drumul în utilizarea militară și urmăresc îndeaproape creșterea exporturilor către țările de la periferia Rusiei.
Sancțiunile occidentale au lovit puternic complexul militar al Rusiei
- Război Rusia - Ucraina, ziua 250. Aproape tot Kievul a fost lăsat fără apă. Localnicii sunt îndemnați să...
- Biden ar fi avut o ieşire nervoasă într-o discuţie cu Zelenski din iunie. De ce l-ar fi supărat liderul de la...
- Momentul în care o dronă kamikaze loveşte fregata rusă Amiral Makarov. Cea mai importantă navă de război a...
Oficialii europeni au declarat deja public că piesele din frigidere și mașinile de spălat care sunt folosite în echipamentele militare rusești, cum ar fi tancurile. Oamenii familiarizați cu evaluările au spus că este destul de posibil ca componentele și microcipurile din alte bunuri de uz casnic să fie utilizate și în scopuri militare, chiar dacă doar în echipamente de calitate relativ scăzută.
De la începutul războiului, Rusia a fost lovită de sancțiuni asupra aproape fiecărui sector al economiei sale, privând-o de importuri, inclusiv chipuri și alte componente pe care s-a bazat de mult timp pentru echipamente militare de bază, cum ar fi radiouri și până la arme mai sofisticate, inclusiv sisteme de rachete, avioane de luptă și submarine.
"Chiar și sistemele de arme rusești extrem de sofisticate sunt adesea construite cu ajutorul componentelor microelectronice găsite într-o gamă extinsă de bunuri de larg consum", a declarat James Byrne, director al Open Source Intelligence and Analysis Research la Royal United Services Institute, un think tank din Marea Britanie. "Este foarte posibil ca complexul militar industrial al Rusiei să importe bunuri comerciale din afară pentru a le canibaliza pentru piese", a adăugat el.
Ce se întâmplă cu bunurile din Europa ajunse în statele din jurul Rusiei?
Stabilirea destinației finale și a utilizării bunurilor de uz casnic este complicată. Armenia, Kazahstan și Rusia sunt toate în Uniunea Economică Eurasiatică, ceea ce înseamnă că nu există granițe vamale între ele. Companiile europene ar putea să nu dorească să livreze direct în Rusia, chiar dacă produsele lor nu sunt sancționate, având în vedere efectele asupra imaginii lor publice. De asemenea, este posibil să nu știe că bunurile lor sunt trimise în Rusia.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că armata rusă folosește cipuri de la mașinile de spălat vase și frigidere în echipamentele militar, deoarece rămâne fără semiconductori. Administrația Biden a făcut o afirmație similară la începutul acestui an, citând informații despre piese care au fost găsite în tancurile rusești capturate în Ucraina.
Nu este clar exact ce componente ar putea fi extrase din bunurile de uz casnic, deși în general toate conțin microcipuri. Și fără soluții pentru piese străine, Rusia ar putea avea probleme pe teren, modelând cursul și chiar rezultatul războiului.