Antena Meniu Search
x

Biden ar fi avut o ieşire nervoasă într-o discuţie cu Zelenski din iunie. De ce l-ar fi supărat liderul de la Kiev - NBC News

O convorbire telefonică între Joe Biden şi Volodimir Zelenski din iunie s-ar fi desfăşurat diferit faţă de de cele anterioare, pe care cei doi lideri le-au tot purtat din momentul începerii războiului din Ucraina, relatează NBC News. Biden abia terminase să-i spună lui Zelenski că tocmai dăduse undă verde pentru încă un miliard de dolari în asistență militară, când președintele ucrainean a început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie şi pe care nu îl primea. Momentul i-a pus capac lui Biden, iar preşedintele american ar fi ridicat vocea la omologul său.

de Redactia Observator

la 31.10.2022, 16:59

Biden ar fi avut o ieşire nervoasă într-o discuţie cu Zelenski din iunie. De ce l-ar fi supărat liderul de la Kiev  - NBC News
Biden ar fi avut o ieşire nervoasă într-o discuţie cu Zelenski din iunie. De ce l-ar fi supărat liderul de la Kiev - NBC News - Profimedia Images

A devenit o rutină de când Rusia a invadat Ucraina: Președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbesc la telefon de fiecare dată când SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Kiev.

Dar, o convorbire telefonică între cei doi lideri din iunie s-a desfășurat diferit de cele anterioare, potrivit a patru persoane familiare cu discuţia, citate de NBC News.

Biden abia terminase să îi spună lui Zelenski că tocmai dăduse undă verde la încă un miliard de dolari în asistență militară americană pentru Ucraina, când Zelenski a început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie și pe care nu îl primea.

Biden și-a pierdut cumpătul

Pe acelaşi subiect

Biden și-a pierdut cumpătul, au declarat persoanele care ştiu detalii despre convorbire. Americanii au fost destul de generoși, iar administrația Biden și armata americană lucrau din greu pentru a ajuta Ucraina, Zelenski ar putea arăta mai multă recunoștință, a spus liderul de la Casa Albă, ridicându-și vocea la omologul ucrainean.

Oficiali ai administrației au declarat că relația dintre Biden și Zelenski nu a făcut decât să se îmbunătățească de la convorbirea telefonică din iunie, după care Zelenski a făcut o declarație în care a lăudat SUA pentru asistența generoasă. Episodul arată că Joe Biden începe să-şi dea seama că sprijinul Congresului și al publicului american pentru trimiterea de arme în Ucraina începe să se estompeze. Această constatare a sosit chiar în momentul în care președintele se pregătește să ceară Congresului să aprobe chiar și mai mulți bani pentru Ucraina.

Biden se confruntă acum cu o rezistență din partea unor republicani și democrați care nu au fost prezenți atunci când Congresul a aprobat fondurile anterioare pentru Ucraina. Casa Albă a discutat să ceară Congresului miliarde de dolari în timpul sesiunii legislative de după alegerile de la mijlocul mandatului.

Oficialii se aşteaptă să obţină 50 de miliarde de dolari

Casa Albă nu a specificat public o sumă. Legislatorii și lobby-iștii ucraineni speră să obțină între 40 și 60 de miliarde de dolari, iar unii oficiali familiarizați cu discuțiile se așteaptă ca cifra să fie de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

O sursă familiarizată cu conversația a declarat că Biden a fost direct cu Zelenski în legătură cu tratarea problemelor pe canalele militare adecvate, dar că schimbul nu a fost aprins sau furios.

Înainte de convorbirea telefonică din 15 iunie, frustrările președintelui față de Zelenski se acumulau de săptămâni întregi, au declarat trei persoane familiarizate cu convorbirea. Biden și unii dintre principalii săi consilieri au simțit că administrația făcea cât de mult putea, cât de repede putea, dar că Zelenski continua să se concentreze în mod public doar pe ceea ce nu se făcea.

Din perspectiva lui Zelenski – precum și a unor guverne est-europene și a unor parlamentari americani din ambele partide – a existat o frustrare repetată că Casa Albă se mișcă prea încet în ceea ce privește cererile de armament, ezitând inițial să aprobe anumite capacități pe care Ucraina le-a solicitat cel mai urgent, pentru a ceda săptămâni sau luni mai târziu sub presiune, potrivit a două surse familiare cu opinia guvernului ucrainean, consilieri ai Congresului și doi oficiali europeni.

După ce Zelenski a primit presiuni în timpul convorbirii telefonice din iunie, echipa sa a decis să încerce să dezamorseze tensiunile, ajungând la concluzia că nu era productiv să aibă fricțiuni cu președintele SUA, potrivit acelorași surse.

Zelenski a răspuns public în acea zi mulțumindu-i lui Biden pentru asistența promisă.

„Am avut astăzi o conversație importantă cu președintele american Biden”, a declarat el. „Sunt recunoscător pentru acest sprijin. Este deosebit de important pentru apărarea noastră în Donbas”.

În declarația sa de după convorbire, Biden a spus că l-a informat pe Zelenski cu privire la ajutorul de 1 miliard de dolari și a promis că SUA „nu se va clătina în angajamentul nostru față de poporul ucrainean în timp ce luptă pentru libertatea lor”.

Ucraina are în continuare nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra împotriva avioanelor militare, rachetelor și dronelor rusești, iar SUA continuă să discute despre furnizarea de sisteme de rachete cu rază de acțiune mai lungă, precum ATACMS, și chiar a unor avioane de luptă avansate în viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Biden ar fi avut o ieşire nervoasă într-o discuţie cu Zelenski din iunie. De ce l-ar fi supărat liderul de la Kiev - NBC News