Antena Meniu Search
x

Cum au vrut 5 ruşi să ajute în secret armata lui Putin: Au livrat ilegal în Rusia semiconductori și microprocesoare fabricate de americani

Autoritățile americane au inculpat miercuri cinci ruși care ar fi livrat componente electronice fabricate în SUA producătorilor de arme din Rusia, dintre care unele au fost găsite pe câmpul de luptă din Ucraina. Totodată, alte patru persoane au fost acuzate că au încercat să trimită în Rusia un polizor industrial, fabricat tot în SUA, relatează AFP, citat de Barron's

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 16:08

Cinci ruşi au fost puşi sub acuzare pentru fraudă şi spălare de bani în SUA
Cinci ruşi au fost puşi sub acuzare pentru fraudă şi spălare de bani în SUA - Profimedia Images

Pe lângă cei cinci ruşi, alţi trei letoni și un ucrainean au fost acuzați pentru încercarea de a trimite în Rusia un polizor industrial de înaltă precizie, fabricat în SUA, despre care Departamentul de Justiție a spus că ar putea fi folosită de producătorii de arme sau într-un program de arme nucleare.

Departamentul de Justiție a spus că cele două scheme au implicat companii-paravan din mai multe țări, inclusiv Dubai și Germania. Ar fi fost concepute pentru a evita sancțiunile americane și globale împotriva Rusiei, scrie AFP.

Prima schemă a implicat achiziționarea de tehnologii de la producătorii americani

Prima schemă a implicat achiziționarea de tehnologii de la producătorii americani, cum ar fi semiconductori și microprocesoare avansate, care sunt utilizate pentru avioane de luptă, sisteme de rachete, muniții inteligente, radare și sateliți.

Pe acelaşi subiect

Departamentul de Justiție a declarat că rusul din Dubai, Yury Orekhov, Artem Uss, fiul unui guvernator regional rus, și ceilalți trei au folosit o firmă din Hamburg, Germania, pentru operațiune, trimițând o parte din tehnologie către companiile de apărare ruse care se află sub sancţiunile SUA.

S-a spus, de exemplu, că Orekhov a călătorit în Statele Unite în 2019 pentru a-și procura piese, care au fost folosite în avioanele de luptă Sukhoi de fabricație rusă.

„Unele dintre tipurile de componente electronice obținute prin schema criminală au fost găsite în platformele de arme rusești confiscate pe câmpul de luptă din Ucraina”, a spus Departamentul de Justiție.

În cea de-a doua schemă, cei patru au aranjat achiziționarea unui alt aparat, în statul american Connecticut, aparent pentru piața europeană, dar au căutat să îl expedieze în Rusia. Maşina a fost interceptată de autoritățile letone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Cum au vrut 5 ruşi să ajute în secret armata lui Putin: Au livrat ilegal în Rusia semiconductori și microprocesoare fabricate de americani