Oficiali din armata Statelor Unite recunosc că 10 civili nevinovaţi au fost ucişi într-un atac cu dronă, în Kabul
Pe 29 august, armata americană a efecutat una dintre ultimele operaţiuni din Afganistan: un atac cu dronă asupra unui presupus terorist al ISIS-K ce ar fi plănuit un nou atac asupra aeroportului din Kabul, acolo unde era în plină desfăşurare operaţiunea de evacuare a civililor şi militarilor. Cu doar două zile înainte, pe 27 august, avusese loc un atentat terorist în care 170 de persoane şi-au pierdut viaţa, 13 fiind militari americani.
De Redactia Observator la 18.09.2021, 21:16Atacul cu dronă s-a dovedit a fi un fiasco total. O recunoaşte public chiar un oficial din domeniul apărării din Statele Unite, potrivit CBS, citat de BBC. Aceasta a dezvăluit că în atac a fost ucis un reprezentant al unui ONG şi 9 membri ai familiei acestuia, printre care 7 copii. Oficialul american a dezvăluit că ancheta internă demarată în cadrul armatei după acest incident a scos la iveală faptul că Zemari Ahmadi a fost considerat drept un potenţial pericol, traseul urmat de el în acea zi fiind unul suspicios. De asemenea, potrivit informaţiilor primite de acesta ar fi încărcat în maşină explozibili ce urmau a fi detonaţi în aeroportul din Kabul. În fapt, Zemari Ahmadi lucra pentru un ONG, traseul său din acea zi a fost unul pe care îl efectua în fiecare zi, iar ceea ce încărca în maşină erau nişte bidoane cu apă.
În urma atacului cu dronă a existat şi o doua explozie, fapt ce le-a confirmat pe moment oficialilor din armata americană că ar fi vorba de explozibili. În realitate, rezervorul maşinii victimei a explodat şi a provocat cea de-a doua explozie. Generalul Kenneth McKenzie a declarat că atacul cu dronă a fost o greşeală tragică şi că "este greu de crezut" că Zemari Ahmadi şi familia ar putea avea legături cu ISIS-K sau ar putea reprezenta o ameninţare pentru Statele Unite: "A fost o greşeală şi îmi cer sincer scuze".
Anchetă pornită în urma dezvăluirilor New York Times
- Armata SUA, suspectată că a mințit și a ucis persoana greșită în atacul cu dronă din Kabul: ”Toți cei 10...
- Ultimul atac cu dronă al armatei SUA în Kabul ar fi lovit într-o maşină cu apă, nu în cea a jihadistului...
- Liderul grupării jihadiste Stat Islamic din Sahara a fost ucis de armata franceză. Emmanuel Macron: "Un alt succes...
Pe 29 august, Armata americană a condus un atac cu dronă la Kabul, într-un moment de maximă tensiune având în vedere misiunile de evacuare desfăşurate pe aeroportul din capitala Afganistanului, precum şi atacul kamikaze produs pe 26 august în urma căruia şi-au pierdut viaţa 170 de oameni. Potrivit oficialilor de la Pentagon, care au recunoscut atacul cu dronă de pe 29 august, ţinta dronei a fost un vehicul "încărcat cu explozibili" ce aparţinea unui jihadist ce plănuia un nou atac terorist pe aeroportul din Kabul.
New York Times a contrazis informaţiile oficiale şi a susţinut că atacul cu dronă a lovit de fapt în maşina unui bărbat ce lucra pentru un ONG local şi care transporta apă. Jurnaliştii îşi bazează ancheta pe imaginile surprinse pe camerele de supraveghere, precum şi pe mărturiile martorilor.
AFP a luat legătura cu familia lui Zemari Ahmadi, iar aceştia au declarat că pe lângă Zemari, în atacul cu dronă au murit alte 10 persoane, majoritatea copii. Întrebat despre materialul publicat de New York Times, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declara în urmă cu 6 zile că a fost declanşată deja o anchetă internă. "Lovitura s-a bazat pe informaţii bune şi continuăm să credem că a împiedicat o ameninţare iminentă împotriva aeroportului", a subliniat Kirby.