Antena Meniu Search
x

Liderul grupării jihadiste Stat Islamic din Sahara a fost ucis de armata franceză. Emmanuel Macron: "Un alt succes major"

Emmanuel Macron a declarat că forţele militare franceze l-au ucis pe liderul grupării Stat Islamic din Sahara (EIGS), Adnan Abu Walid Sahrawi.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 02.05.2022, 09:59

Liderul grupării jihadiste a fost ucis
Liderul grupării jihadiste a fost ucis - Profimedia

Adnan Abu Walid Sahrawi a fost liderul istoric al Statului Islamic din regiunea Sahel, din Africa de Sud, iar gruparea sa a vizat soldaţii americani într-un atac mortal petrecut în Nigeria, în anul 2017, potrivit Le Figaro.

„Acesta este un alt succes major în lupta noastră împotriva grupărilor teroriste din Sahel”, a transmis pre;edintele francez pe Twitter, după uciderea liderului Statului Islamic.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

EIGS este considerat a fi autorul majorității atacurilor din zona tri-frontieră, care cuprinde Mali, Nigeria și Burkina Faso. Această așa-numită zonă „cu trei frontiere” este ținta repetat[ a atacurilor a două grupuri armate jihadiste: Statul Islamic în Sahara (EIGS) și Grupul de sprijin pentru islam și musulmani (GSIM), afiliat cu Al Qaeda. EIGS, creat în 2015 de Adnan Abou Walid al Sahraoui, fost membru al Frontului Polisario, apoi al mișcării jihadiste al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQIM), fusese desemnat drept „dușman prioritar” în Sahel, în timpul Summitul de la Pau (sud-vestul Franței), în ianuarie 2020.

EIGS a efectuat atacuri deosebit de mortale, vizând civili și soldați, în Mali, Nigeria și Burkina Faso. El a vizat soldații americani într-un atac mortal în octombrie 2017, în care patru soldați ai Forțelor Speciale americane și patru nigerieni au fost agresaţi în Tongo Tongo, lângă Mali, în sud-vestul Nigeriei. La sfârșitul anului 2019, EIGS a efectuat o serie de atacuri la scară largă împotriva bazelor militare din Mali și Nigeria. Mai târziu, la 9 august 2020, în Nigeria, șeful EIGS a ordonat personal asasinarea a șase lucrători francezi, a ghidului și șoferului lor nigerian.

După mai bine de opt ani de angajament semnificativ, Emmanuel Macron a anunțat în iunie o reducere a prezenței militare franceze în Sahel și sfârșitul operațiunii anti-jihadiste Barkhane. „Națiunea se gândește în această seară la toți eroii săi care au murit pentru Franța în Sahel în operațiunile Serval și Barkhane, la familiile îndurerate, la toți răniții ei. Jertfa lor nu este în zadar. Cu partenerii noștri africani, europeni și americani, vom continua această luptă”, a adăugat Emmanuel Macron într-un alt tweet.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Liderul grupării jihadiste Stat Islamic din Sahara a fost ucis de armata franceză. Emmanuel Macron: "Un alt succes major"