Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Armata SUA, suspectată că a mințit și a ucis persoana greșită în atacul cu dronă din Kabul: ”Toți cei 10 morți erau nevinovați”

Investigații realizate de jurnaliști ai prestigioaselor publicațiilor New York Times și Washington Post pun la îndoială declarațiile Pentagonului cu privire la atacul cu dronă din august de la Kabul.

de Redactia Observator

la 13.09.2021 , 14:55

Armata SUA, suspectată că a mințit și a ucis persoana greșită în atacul cu dronă din Kabul: ”Toți cei 10 morți erau nevinovați” Captura cu Zemari Ahmadi - New York Times

După atentatele sinucigașe revendicate de gruparea teroristă ISIS-K, care au făcut peste 100 de morți, între care 13 militari americani, armata americană a efectuat pe 29 august, un atac cu dronă în Kabul asupra unui presupus terorist. Atacul a fost autorizat chiar de Joe Biden. Pentagonul a declarat că o dronă Reaper a urmărit ore în șir o mașină și apoi a tras asupra sa pe baza dovezilor că transporta explozibili. Însă analiza filmărilor și interviurile de la fața locului pun la îndoială anunțul americanilor. 

New York Times a verificat înregistrări video și a stat de vorbă cu mai multe persoane din Kabul, colegi ai șoferului ucis și membri ai familiei sale. Publicația ridică îndoieli cu privire la versiunea prezentată de armata americană, inclusiv dacă au existat cu adevărat explozibili în vehicul, dacă șoferul avea legături cu ISIS și dacă a existat o a doua explozie după ce racheta a lovit mașina.

Ce s-a petrecut pe 29 august

Articolul continuă după reclamă

O rachetă Hellfire a fost lansată pe 29 august către o țintă dintr-un cartier din Kabul, a lovit o mașină parcată, suspectă că era încărcată cu explozibili pentru a fi utilizată într-un alt atac sinucigaș. Oficialii militari americani au spus că șoferul și un alt bărbat aflat în zonă erau suspecți de legături cu teroriștii și că erau singurii oameni din apropiere, relatează Washington Post

Racheta a lovit în 30 de secunde sedanul alb. Chiar înainte de a fi distrusă, trei copii s-au apropiat de mașină, potrivit unui înalt oficial militar al SUA care a vorbit cu sursa citată sub protecția anonimatului. Acesta susține că există o investigație militară în curs a Pentagonului în acest caz. Copiii au fost uciși, a confirmat oficialul, iar familiile victimelor au spus că alte șapte persoane au murit, în acest atac cu dronă inclusiv șoferul mașinii și al doilea bărbat. În descrierea inițială a atacului oferită de Comandamentul Central al SUA se spune că operațiunea a vizat un vehicul care ar avea legătură cu Statul Islamic-Khorasan și că a produs „explozii secundare semnificative” indicând o „cantitate substanțială de material explozibil”.

O analiză efectuată de Washington Post, care a expertizat pagubele cauzate de atac și a stat de vorbă cu militari americani, experți, inclusiv un fizician și foști tehnicieni de bombe, sugerează că nu există dovezi că mașina lovită conținea explozibili; doi experți au spus că aprinderea rezervorului de combustibil a cauzat cea de-a doua explozie. Angajatorul șoferului ucis, un ONG din California, a declarat că acesta se plimba cu mașina prin oraș ca parte din sarcinile sale pentru organizația nonprofit. Potrivit acestuia, armata ar fi putut interpreta greșit traseul șoferului prin Kabul.

New York Times scrie că oficialii militari au declarat că nu știau identitatea șoferului mașinii atunci când drona a lansat racheta, dar l-au considerat suspect din cauza modului în care i-au interpretat activitățile în acea zi, spunând că a vizitat o presupusă casă de adăpost pentru ISIS și, la un moment dat, a încărcat în mașina, ceva ce ei cred că ar putea fi explozibili. Experții care au examinat fotografii și videoclipuri au subliniat că, deși există dovezi clare ale unui atac cu rachetă și urme ale incendiului declanșat ulterior, nu au existat ziduri prăbușite sau aruncate în aer, nici vegetație distrusă, ci o adâncitură în poarta de intrare, indicând o singură undă de șoc.

Potrivit Times, șoferul ucis este Zemari Ahmadi, angajat din 2006 al unui ONG, cu sediul în SUA - ”Nutrition and Education International”. Dovezile sugerează că de fapt transporta colegi la serviciu și acasă. Un video a arătat că Ahmadi și un coleg încarcau de fapt canistre de apă în portbagaj pentru a le aduce acasă familiei sale.  Zemari Ahmadi aplicase pentru statut de refugiat în SUA iar fratele său, intervievat de Times, susține că este imposibil să fi avut legături cu teroriștii. ”Toți cei care au murit în atac erau nevinovați. Spun că era cu ISIS, dar el lucra cu americanii.”, a declarat acesta. 

În atac au murit: Ahmadi și trei dintre copiii săi, Zamir, 20 de ani, Faisal, 16 ani și Farzad, 10 ani; Naser, vărul lui Ahmadi, 30 de ani și trei dintre copiii lui Romal, fratele lui Ahmadi, Arwin, de 7 ani, Benyamin, de 6 ani și Hayat de 2 ani, alte două fete în vârstă de 3 ani, Malika și Somaya.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » Armata SUA, suspectată că a mințit și a ucis persoana greșită în atacul cu dronă din Kabul: ”Toți cei 10 morți erau nevinovați”