Olanda, în criză politică. Premierul Mark Rutte a demisionat din cauza tensiunilor din coaliţia de guvernare pe tema imigraţiei
Prim-ministrul olandez Mark Rutte va prezenta demisia Cabinetului său, după ce nu a reuşit să ajungă la un acord asupra măsurilor de reducere a imigraţiei, a anunţat, vineri, agenţia olandeză de presă ANP, citată de Reuters. Biroul lui Rutte a declarat că acesta va organiza o şedinţă de urgenţă a Cabinetului, dar nu a confirmat prăbuşirea celui de-al patrulea guvern de coaliţie, transmite News.ro.
De Adrian Popovici la 08.07.2023, 06:46Un efort al partidului conservator VVD al lui Rutte de a limita fluxul de solicitanţi de azil în Olanda a divizat coaliţia sa guvernamentală de patru partide, deoarece două partide de rang inferior au refuzat să sprijine propunerile sale. Tensiunile au ajuns la apogeu săptămâna aceasta, când Rutte a cerut sprijin pentru o propunere de a limita intrarea copiilor refugiaţilor de război care se află deja în Olanda şi de a obliga familiile să aştepte cel puţin doi ani înainte de a se reuni. Această ultimă propunere a determinat mica Uniune Creştină să decidă să părăsească coaliţia guvernamentală, declanşând o criză.
Un purtător de cuvânt al Uniunii Creştine nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. Olanda are deja una dintre cele mai dure politici de imigraţie din Europa, dar sub presiunea partidelor de dreapta, Rutte a încercat de luni de zile să caute modalităţi de a reduce şi mai mult afluxul de solicitanţi de azil.
Cererile de azil în Olanda, în creştere
Cererile de azil în Olanda au crescut cu o treime anul trecut, ajungând la peste 46.000, iar guvernul a estimat că acestea ar putea creşte la peste 70.000 în acest an - depăşind recordul anterior din 2015.
- Premierul Olandei își cere scuze pentru implicarea țării sale în comerțul cu sclavi. Oficialii de la Amsterdam...
- Europarlamentarii premierului olandez s-au abținut la votul pentru aderarea României în Schengen. Ce transmitea...
- Soarta poliţiştilor de frontieră, dacă România intră în Schengen. Ce i-ar fi nemulţumit pe delegaţii UE, la...
Acest lucru va pune din nou presiune pe facilităţile de azil ale ţării, unde, anul trecut, timp de luni de zile, sute de refugiaţi la un moment dat au fost forţaţi să doarmă în stradă, cu acces redus sau chiar fără acces la apă potabilă, instalaţii sanitare sau asistenţă medicală.
Anul trecut, Rutte a declarat că se simte "ruşinat" de aceste probleme, după ce grupul umanitar Medici fără Frontiere a trimis pentru prima dată în Olanda o echipă pentru a asista la nevoile medicale ale migranţilor în centrul de procesare a cererilor de azil. El a promis că va îmbunătăţi condiţiile din aceste centre, în principal prin reducerea numărului de refugiaţi care ajung în Olanda, însă nu a reuşit să obţină sprijinul partenerilor de coaliţie, care au considerat că politicile sale au mers prea departe.