Antena Meniu Search
x

Video Soarta poliţiştilor de frontieră, dacă România intră în Schengen. Ce i-ar fi nemulţumit pe delegaţii UE, la punctele de tranzit din ţară

Bula de optimism a politicienilor români cu privire la aderarea la Schengen a fost dezumflată din nou de Premierul Olandei. Mark Rutte nu este foarte convins că România va intra în spaţiul de liberă circulaţie. Ţările de Jos nu sunt, în principiu, împotriva aderării ţării noastre, dar există o listă de cerinţe pe care trebuie, în continuare, să le îndeplinim, a afirmat prim-ministrul olandez. Observatorii Uniunii Europene, veniţi în vizită în ţara noastră, s-au declarat, însă, mulţumiţi de modul în care se prezintă cele mai importante puncte de tranzit din România. Un singur lucru i-ar fi deranjat, spun sursele Observator: şefii din Poliţie nu prea ştiu limba engleză. 

de Redactia Observator

la 13.10.2022, 08:47

Vezi și

Mult-aşteptata vizită a premierului Olandei nu a avut rezultatul scontat. "Aderarea la Schengen poate fi realizată când toate condițiile sunt îndeplinite, avem și un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de verificare (...), dar Olanda nu e în principiu împotriva aderării României la Schengen", a declarat Mark Rutte.

Aderarea României la Schengen. Klaus Iohannis, optimism moderat

Având în vedere circumstanţele, preşedintele Klaus Iohannis a ales să demonstreze un optimism moderat. "Pentru a avea claritate şi pentru a construi un spațiu sigur pentru toată lumea, e nevoie încă de multă muncă. (...) Nu există solicitări speciale, nemaiauzite sau nemaidiscutate. Solicitările se referă fix la chestiunile care sunt legate de Schengen și vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a rezolva chestiunile care nu sunt încă 100% lămurite, fiindcă nu sunt absolut toate discutate. Eu sunt optimist", a precizat Klaus Iohannis, preşedintele României.

Mark Rutte consideră că războiul din Ucraina nu este un factor de natură să ne urgenteze intrarea în Spaţiul Schengen. "Rusia nu joacă niciun rol în această procedură. Olanda a spus mereu că cine vrea să adere poate să adere", susţine premierul olandez.

Pe acelaşi subiect

În ciuda scepticismului mai mult decât evident, premierul olandez garantează că va lua o decizie în timp util. "Eu cred că misiunea de evaluare ar putea fi mai largă, mai profundă. Nu pot să vă dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât necesar", a adăugat Mark Rutte

Nici preşedintele Iohannis nu a riscat să avanseze vreo dată la care ţara noastră ar adera la Spaţiul Schengen. "Eu nu am dat niciun termen limită, nici nu intenționez să dau un termen limită, pentru că obiectivul național nu este de a avea un vot până în data X, ci obiectivul naţional este de a intra România în Spaţiul Schengen", susţine Klaus Iohannis, preşedintele României.

În acelaşi timp, şeful statului speră să avem succes în această nouă tentativă: "Pentru mine, pentru noi, cei prezenţi aici la pupitre, eşecul nu este o variantă". De aceeaşi părere este şi premierul Nicolae Ciucă: "Şi eu îmi exprim încrederea că toate demersurile pe care le-am făcut până acum vor fi apreciate pe măsură."

Ce se întâmplă cu Poliţia de Frontieră, dacă România intră în Spaţiul Schengen

Oficialii români nu au exclus, totuşi, efectul pe care l-ar avea o nouă respingere. "Un eşec în acest obiectiv naţional, probabil ar duce la o creştere a euroscepticismului în România", crede Klaus Iohannis. "Nu pot să am altă atitudine şi altă părere faţă de un eventual eşec, care nu cred că se va întâmpla, dar potenţialul de creştere a euroscepticismului este unul posibil", a subliniat Nicolae Ciucă, premierul României. 

Însă, chiar dacă România intră în Spaţiul Schengen, poliţiştii de frontieră nu vor rămâne pe drumuri, aşa cum se vehiculau zvonurile din spaţiu public. Ministerul de Interne are oricum nevoie de mult mai mulţi angajaţi. În consecinţă, vor fi redistribuiţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Soarta poliţiştilor de frontieră, dacă România intră în Schengen. Ce i-ar fi nemulţumit pe delegaţii UE, la punctele de tranzit din ţară