Antena Meniu Search
x

Premierul Olandei își cere scuze pentru implicarea țării sale în comerțul cu sclavi. Oficialii de la Amsterdam anunță că vor înapoia artefectele furate din fostele colonii

 Declaraţie istorică în Olanda, unde premierul Mark Rutte şi-a cerut scuze pentru implicarea ţării sale în comerţul cu sclavi. Oficialii de la Amsterdam au anunţat că vor înapoia obiectele de artă luate din fostele colonii. De altfel, la începutul acestui an, regele Willem-Alexander a renunţat la trăsura care era asociată cu implicarea familiei în colonizarea mai multor ţări. Returnarea obiectelor de valoare confiscate pare să devină o modă la nivel european. Săptămâna viitoare, ministrul german de Externe va duce personal 20 de bronzuri din Benin în Nigeria. Artefactele au fost jefuite în timpul colonizării germane a ţării. 

de Redactia Observator

la 20.12.2022, 08:06

Vezi și

Declaraţia premierului olandez i-a luat pe mulţi prin surprindere, pentru că a fost pentru prima dată când oficialii de la Amsterdam au recunoscut în cel mai deschis mod cu putinţă faptul că au luat oameni în sclavie.

Mark Rutte, prim-ministru olandez: "Timp de secole, statul olandez și reprezentanții săi au permis, încurajat și beneficiat de sclavie. Timp de secole, oamenii au fost transformați în mărfuri, exploatate și abuzați în numele statului olandez.Pentru aceasta îmi cer scuze în numele guvernului olandez."

Scuzele premierului nasc noi controverse

Scuzele prezentate de premierul Mark Rutte nu înseamnă, totuşi, nimic pentru foarte mulţi olandezi.

Pe acelaşi subiect

Randolph Leiton, pensionar: "Scuzele astea au venit prea târziu. Există atât de multă suferință, atât de multă ură față de sclavie, iar asta nu se poate rezolva cu o zi, o singură dată. Locuitorii din Țările de Jos nu sunt conștienți că a existat sclavie, pentru că - pur și simplu - s-a interzis predarea în şcoli. Copiii nu știu ce este sclavia."

Alţi olandezi spun că, pe lângă scuze, autorităţile ar mai trebui să facă ceva.

Waldo Koendjbiharie: "Este vorba de bani. Scuzele sunt doar cuvinte. Și cu aceste cuvinte nu poți cumpăra nimic din ceea ce-şi doresc aceşti oameni.Ceea ce contează până la urmă, peste tot în lume, este banul. Oamenii vor să fie compensați, nu-i așa?" 

Alţii consideră că scuzele sunt bune, dar trebuie cerute într-un anumit context.

Frank Kanhai: "Cred că este bine că se oferă, dar - dacă această comunitate ar fi preferat să vină la o altă dată - atunci trebuia să discute despre asta şi să asculte. Altfel nu se poate." 

Activiştii pentru drepturile omului ar fi dorit ca aceste scuze să fie cerute pe 1 iulie 2023, de regele Willem-Alexander. Data este foarte importantă pentru descendenţii oamenilor din fostele colonii, pentru că marchează împlinirea a 160 de ani de când Olanda a abolit sclavia. Potrivit unor istorici, negustorii de sclavi din Olanda au transportat peste o jumătate de milion de africani în America, în Brazilia şi în Caraibe. Un număr aproximativ la fel de mare de asiatici au fost făcuţi sclavi în Indiile de Est, aşa cum denumeau olandezii Indonezia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Premierul Olandei își cere scuze pentru implicarea țării sale în comerțul cu sclavi. Oficialii de la Amsterdam anunță că vor înapoia artefectele furate din fostele colonii