Antena Meniu Search
x

Europarlamentarii premierului olandez s-au abținut la votul pentru aderarea României în Schengen. Ce transmitea Mark Rutte în timpul vizitei la București

România și Bulgaria au primit sprijinul Parlamentului European pentru a adera la spațiul Schengen, asta după ce eurodeputații au adoptat o rezoluție nonlegislativă prin care solicită Consiliului Uniunii Europene acest lucru. După cum arată înregistrările oficiale, eurodeputații premierului olandez s-au abținut, asta după ce acesta a susținut că țara sa nu se opune integrării, atâta vreme cât sunt îndeplinite condițiile tehnice.

de Redactia Observator

la 18.10.2022, 16:33

Mark Rutte, premierul Olandei, și Klaus Iohannis, președintele României
Europarlamentarii premierului olandez s-au abținut la votul pentru aderarea României în Schengen - Hepta

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan afirmă că 85 la sută dintre membrii Parlamentului European s-au pronunţat pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, prin votul de marţi. "Voturile olandezilor arată astfel: 15 pentru, 4 împotrivă, 6 abţineri. Un mesaj clar pentru premierul Mark Rutte", adaugă el, citat de News.ro.

Rareş Bogdan a arătat, marţi, într-o postare pe Facebook, că 85% din totalul eurodeputaţilor s-au pronunţat in favoarea aderării României la Schengen.

"547 de voturi pentru, 49 împotrivă, 43 de abţineri. Drum deschis României in Shengen! Vot covârşitor pentru accesul României în Spaţiul Schengen! Au votat împotrivă cei din extrema dreaptă. Voturile olandezilor arată astfel: 15 pentru, 4 împotrivă, 6 abţineri. Un mesaj clar pentru premierul Mark Rutte", a subliniat el.

Parlamentul European a votat, marţi, rezoluţia prin care se cere aderarea României la Spaţiul Schengen. Rezoluţia a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 43 abţineri.

Pe acelaşi subiect

Ce a declarat premierul Olandei la București?

Olanda nu este "în principiu" împotriva aderării României la Schengen, a declarat Mark Rutte în timpul vizitei sale la București de pe 12 octombrie. El a subliniat faptul că acest pas trebuie făcut doar dacă țara noastră îndeplinește condițiile necesare. De asemenea, el a adăugat că au fost făcute progrese în ultimii ani.

"România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi Mecanism de Cooperare şi Verificare. Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi, după aceea, o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen", a afirmat premierul Regatului Ţărilor de Jos.

"Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră transparentă şi corectă, de aceea am menţionat MCV, trebuie să avem suficienţi paşi pozitivi şi trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Au fost făcuţi foarte mulţi paşi. Ceea ce trebuie stabilit acum, în cadrul MCV (este - n.r.) despre corupţie, despre crimă organizată", a detaliat Rutte.

El a dat asigurări că parcurgerea procedurilor în acest context nu va dura "mai mult decât este necesar".

"Avem în lucru, din punctul meu de vedere, în legătură cu Schengen, sistemul de informaţii Schengen. Comisia Europeană a început procedurile cu privire la asta. Eu cred că misiunea ar putea să fie mai largă, misiunea de evaluare ar putea fi mai profundă, dar şi acolo aşteptăm rezultatele şi nu ştiu când vor veni. Trebuie să întrebăm şi după aia putem doar să dăm un răspuns, deci nu pot să vă dau un termen", a spus premierul Olandei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Europarlamentarii premierului olandez s-au abținut la votul pentru aderarea României în Schengen. Ce transmitea Mark Rutte în timpul vizitei la București