Antena LIVE

Curs valutar

Olandeza care a luptat 3 ani pentru a fi eutanasiată a obţinut aprobarea finală. Îşi va pune legal capăt vieţii săptămânile viitoare, în prezenţa iubitului

O femeie din Olanda, în vârstă de 29 de ani, care a primit aprobarea finală pentru a fi eutanasiată la cerere, îşi va pune capăt vieţii în mod legal în următoarele săptămâni, în prezenţa iubitului său, scrie The Guardian

De la 17.05.2024, 10:52
WhatsApp
Olandeza care a luptat 3 ani pentru a fi eutanasiată a obţinut aprobarea finală. Îşi va pune legal capăt vieţii săptămânile viitoare, în prezenţa iubitului

Zoraya ter Beek a primit aprobarea finală săptămâna trecută, după un proces de trei ani și jumătate. Cazul ei a stârnit numeroase controverse, deoarece moartea asistată pentru persoanele cu afecțiuni psihiatrice în Țările de Jos rămâne neobișnuită, deși numărul cazurilor este în creștere. În 2010, au fost două cazuri care motivau depresia; în 2023, au fost 138, adică 1,5% din cele 9.068 de decese prin eutanasie înregistrate.

Un articol despre cazul ei, publicat în aprilie, a fost preluat de presa internațională, provocând un val de indignare care i-a cauzat femeii o mare suferință. Ulterior, ea a spus că este de înțeles că astfel de cazuri precum al ei, și problema mai largă dacă moartea asistată ar trebui să fie legală, stârnesc controverse. „Oamenii cred că atunci când ești bolnav mintal nu poți gândi corect, ceea ce este jignitor”, a spus ea pentru The Guardian. „Înțeleg temerile pe care le au unele persoane cu dizabilități cu privire la moartea asistată și grija că oamenii ar putea fi presați să moară. Dar în Țările de Jos, avem această lege de mai bine de 20 de ani. Există reguli foarte stricte”. Conform legii olandeze, pentru a fi eligibilă pentru eutanasia asistată, o persoană trebuie să se confrunte cu o „suferință insuportabilă fără perspective de îmbunătățire”. Trebuie să fie complet informată și competentă pentru a lua o astfel de decizie.

Dificultățile lui Ter Beek au început încă din copilărie. Ea suferă de depresie cronică, anxietate, traume și tulburare de personalitate. De asemenea, a fost diagnosticată cu autism. Când și-a întâlnit partenerul, a crezut că grija pe care acesta i-o oferea o va vindeca. „Dar am continuat să-mi fac singură rău şi să am gânduri sinucigașe”. 

O luptă de peste trei ani

Pe acelaşi subiect

Tânăra a apelat la numeroase forme de tratament, inclusiv terapii, medicamente și peste 30 de ședințe de terapie electroconvulsivă (ECT). „În terapie, am învățat multe despre mine și mecanisme de adaptare, dar nu au rezolvat problemele principale. La începutul tratamentului, ești plin de speranță. Am crezut că mă voi face bine. Dar cu cât tratamentul durează mai mult, începi să îți pierzi speranța”. După 10 ani şi-a pierdut orice speranţă şi s-a gândit să-și ia propria viață, dar moartea violentă prin sinucidere a unei colege de școală și impactul asupra familiei fetei au descurajat-o.

„Am terminat ECT în august 2020 și, după o perioadă de acceptare că nu mai există alt tratament, am solicitat eutanasia asistată în decembrie 2020. Este un proces lung și complicat. Nu este ca și cum ai cere asta luni și vei muri vineri. Am fost pe o listă de așteptare pentru evaluare deoarece sunt foarte puțini doctori dispuși să fie implicați în moartea asistată pentru persoanele cu depresie. Apoi trebuie să fii evaluat de o echipă de specialişti, să ai o a doua opinie despre eligibilitatea ta și decizia lor trebuie să fie revizuită de un alt doctor independent. În cei trei ani și jumătate cât a durat acest proces, nu am ezitat niciodată în privința deciziei mele. M-am simțit vinovată – am un partener, familie, prieteni și le văd suferinţa. Am fost speriată, dar sunt absolut hotărâtă să duc la capăt acest lucru. În fiecare etapă, doctorii îţi spun: Ești sigură? Poți să te răzgândeşti în orice moment. Partenerul meu a fost de faţă la majoritatea conversațiilor, dar de multe ori i s-a cerut să iasă pentru ca doctorii să se asigure că nu sunt constrânsă, că este vorba despre decizia mea".

Tânăra a ales să fie eutanasiată asistat acasă

Când articolul despre cazul ei, despre care ter Beek a spus că avea multe inexactități și denaturări, a fost publicat în aprilie, căsuța ei de e-mail a "explodat". Cele mai multe dintre comentarii au venit din afara Țărilor de Jos, multe din SUA. Din această cauză a decis să-şi şteargă conturile de social media. "Oamenii îmi spuneau: "Nu o face, viața ta este prețioasă". Știu asta. Alții spuneau că au un remediu, o dietă specială sau medicamente. Unii mi-au spus să-i caut pe Iisus sau pe Allah, sau mi-au spus că voi arde în iad. A fost un adevărat haos. Nu am putut gestiona toată negativitatea.”

După întâlnirea cu echipa ei medicală, ter Beek se așteaptă ca evenimentul să aibă loc în următoarele săptămâni. „Simt o ușurare. A fost o luptă atât de lungă.” În ziua stabilită, medicii vor veni la casa lui ter Beek. „Vor începe prin a-mi administra un sedativ și nu îmi vor administra medicamentele care îmi opresc inima până nu voi fi în comă. Pentru mine, va fi ca și cum aș adormi. Partenerul meu va fi acolo, dar i-am spus că e în regulă dacă trebuie să iasă din cameră înainte de momentul morții,” a spus ea. „Acum, când a sosit momentul, suntem pregătiți. Mă simt și vinovată. Dar uneori, când iubești pe cineva, trebuie să-l laşi să plece”.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

olanda depresie medici
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025