Antena Meniu Search
x

Galerie foto O femeie din Peru a murit eutanasiată, după ce s-a luptat ani întregi cu legea. "Corpul meu cedează". Ana avea o boală incurabilă şi era ţintuită la pat

O femeie peruancă care suferea de o boală degenerativă a murit prin eutanasie după ce o lungă bătălie judiciară s-a încheiat cu o hotărâre de referință care i-a permis să-și pună capăt vieții cu asistență medicală, a declarat luni avocatul ei.

de Redactia Observator

la 24.04.2024, 11:18

Ana Estrada, în vârstă de 47 de ani, a trăit în ultimele trei decenii cu o afecțiune rară incurabilă numită polimiozită, care provoacă slăbiciune musculară. Era paralizată la pat și avea nevoie de un ventilator pentru a respira.

Ea a murit duminică, a declarat avocatul ei Josefina Miro Quesada la X.

Ana s-a luptat ani buni cu legea pentru o "moarte demnă"

Ana Estrada a mers în instanță în 2016 pentru a lupta pentru dreptul la eutanasie, ilegală în Peru. În 2022, Curtea Supremă a națiunii latino-americane a confirmat o hotărâre care i-a acordat Estradei o scutire pentru a-și pune capăt vieții.

Pe acelaşi subiect

Eutanasia este ilegală în majoritatea țărilor, inclusiv în Peru, o națiune majoritară romano-catolică. În America Latină, Columbia, Ecuador și Cuba au permis practicarea în anumite condiții, scrie Reuters.

Într-un interviu acordat Reuters după câștigul ei în instanță, Estrada a spus că speră că cazul ei va crea un precedent legal pentru dreptul la sinucidere asistată. În conformitate cu legea peruană, asistența cuiva la sinuciderea și uciderea unui pacient în stadiu terminal sunt pedepsite cu închisoare.

"Corpul meu cedează"

Deși decizia Curții Supreme nu a legalizat moartea asistată, a scutit medicul care a furnizat medicamentul pentru a pune capăt vieții lui Estrada de orice pedeapsă.

"Va veni o vreme când nu voi mai putea să scriu sau să mă exprim", a spus Estrada atunci. "Corpul meu cedează, dar mintea și spiritul meu sunt fericite. Îmi doresc ca ultimele momente din viața mea să fie exact așa."

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Mapamond » O femeie din Peru a murit eutanasiată, după ce s-a luptat ani întregi cu legea. "Corpul meu cedează". Ana avea o boală incurabilă şi era ţintuită la pat