Antena LIVE

Curs valutar

Galerie foto

Olena, educatoarea cu faţa însângerată care a devenit imaginea războiului din Ucraina, îi cere lui Vladimir Putin să oprească carnagiul

Femeia cu faţa acoperită de sânge care îşi striga durerea în faţa morţilor ucişi în urma unui bombardament asupra unui cartier rezidenţial din Ciuhuiiv, în estul Ucrainei, şi care a devenit imaginea-simbol a războiului dus de Rusia în Ucraina, îl învinovăţeşte pe Vladimir Putin pentru carnagiu.

De la 27.02.2022, 17:33
Galerie (5)
O femeie cu faţa plină de sânge stă în faţa unui bloc distrus de Rusia în urma unui bombardament, în Ucraina Hepta

Curajoasa Olena Kurilo, în vârstă de 52 de ani, a fost fotografiată în faţa casei ei distrusă de bombardamente, după ce ruşii au atacat o bază militară de lângă casa ei din Ciuhuiiv. Într-un interviu exclusiv pentru Daily Mail, femeia a povestit că încă are aşchii de sticlă în piele şi în ochi şi se teme că îşi va pierde vederea, pentru că nu poate primi îngrijiri medicale complete.

Pe jumătate rusoaică, mamă a unui copil şi educatoare la grădiniţă, femeia spune că a fost aproape ucisă şi îi cere lui Vladimir Putin să oprească războiul şi să îşi ia trupele acasă.

În urmă cu doi ani, Olena aproape a murit când un avion militar s-a prăbuşit în apropiere de casa ei, ucigând 26 de oameni. "După ce Putin a anunţat că recunoaşte republicile separatiste din Luhansk şi Doneţk, am privit cu atenţia situaţia. Credeam că vor urma negocieri. Niciodată nu ne-am închipuit că va fi război. Niciodată nu am crezut că voi privi moartea în ochi şi să văd război. Nu îmi imaginam asta nici în cele mai negre coşmaruri", a spus ea. 

Faptul că a fost lovită de Rusia este agonizant pentru ea. Olena este pe jumătate rusoaică, din partea mamei. "Vorbesc ucraineană, dar şi rusa îmi este familiară", a spus Olena. "În jur de 70% dintre oamenii din regiunea noastră vorbesc în principal rusă. Iubesc şi limba ucraineană. Am sânge rusesc, dar nimeni nu îşi imagina că lucrurile vor ajunge aici. Toată lumea credea că Putin se va opri cumva la recunoaşterea republicilor", spune ea.

Pe acelaşi subiect

Cum a trăit Olena noaptea atacului rusesc

Olena a retrăit atacul groaznic care a lăsat-o agonizând, cu faţa plină de sânge şi care a dus-o pe coperţile ziarelor din întrega lume.

"A fost un şoc uriaş pentru noi. Când am auzit primele focuri, am fost avertizaţi că ţintele lor sunt militare. Primele focuri au fost trase în zona aeroportului. S-a văzut fum imediat din zona pistei, apoi a turnului, pentru că sunt foarte aproape. Sunetul era îngrozitor. Era clar că vor distruge infrastructura militară. E o tactică din câte am auzit", spune femeia.

"Apoi, timp de şase ore am crezut că asta a fost tot. Însă imediat ne-am dat seama că este un război. Eram singură acasă. Soţul meu Nikolai s-a dus la benzinărie să facă plinul în caz că trebuie să fugim. Aşa că nu a fost acasă în timpul exploziei. Mi-a spus că actele şi cele necesare sunt pregătite, că vine şi mă ia să mergem pentru că suntem în epicentru, lângă un aeroport militar şi o unitate", a mai povestit Olena. 

Femeia este convinsă că "un miracol" l-a salvat pe soţul ei, în vârstă de 54 de ani, pentru că a făcut o pană în timp ce se întorcea acasă: "Dacă parca maşina în momentul ăla ar fi fost ucis. Explozia a avut loc la prima intrare în bloc. Noi stăm la a treia, la etajul doi. Epicentrul exploziei a fost la 20-25 de metri de noi. Era o rachetă. S-a făcut un crater uriaş acolo unde parca soţul meu deobicei. Cele 15 minute de întârziere l-au salvat".

Olena s-a grăbit să iasă, dar apoi a intrat la loc. "M-am gândit că nu vor trage de două ori în acelaşi loc. Sunt şanse minime să facă asta. Mi-a luat documentele, câteva lucruri de valoare. Aveam un apartament de două camere. Nu ştiu de ce, dar am stat pe canapea în dormitor. Şi apoi... a fost o explozie". 

"Ferestrele s-au făcut bucăţi. Am reuşit să mă acopăr un pic, uşa de la un dulap a zburat pur şi simplu. Nu ştiu prin ce miracol am supravieţuit. M-am ghemuit şi eram acoperită de sticlă. Totul într-o fracţiune de secundă. Primul meu gând a fost că nu sunt pregătită să mor încă. Şi apoi a urmat o linişte mormântală. La intrarea cealaltă, mama unui copil a ieşit strigând "Cum pot să mai trăiesc? Copilul meu a fost ucis". Fetiţa ei avea 12 ani", a mai povestit Olena. 

Povestea fotografiei care a făcut înconjurul lumii

Olena a ieşit în stare de şoc pe stradă şi a încercat să îşi oprească sângerarea cu tot ce avea la îndemână. "În starea aia nu simţeam durerea, dar am înţeles că sângerarea trebuie oprită. La 25 de minute după explozie am văzut o ambulanţă. Mi-au bandajat puţin capul şi apoi jurnaliştii au început să îmi facă poze".  

"Mulţumesc doctorilor, care mi-au dat ceai şi apă să beau. Ştiau foarte bine ce fac, au ajutat pe toată lumea. Mi s-a spus că am avut noroc, puteam să mor". Femeia s-a întors acasă, însă apartamentul era distrus: "Doar canapeaua şi patul nu erau stricate. Aveam de toate şi acum nu mai era nimic. Abia renovasem apartamentul".

Apel către mamele din Rusia

Acum dă vina pe Putin pentru război. "Nimeni nu voia război. Am urmărit televiziunea de stat din Rusia şi ei în mod constant au spus că Ucraina vrea să atace Rusia. Este un non-sens. Nu sunt o persoană care să facă politică, dar îmi iubesc ţara. Iubesc locul în care m-am născut, suntem foarte buni, noi, oamenii din Ucraina. Nu ştiu pe nimeni care şi-ar dori să meargă la război cu Rusia. Nicio altă persoană nu credea că Putin va face asta. 

Înţeleg că suntem pioni într-un joc dintre Rusia şi Statele Unite. Suntem monedă de schimb, dar lumea s-a întors cu susul în jos. În alte oraşe, în sud, soldaţii ruşi au rămas fără mâncare. Intră în case, magazine şi fură. Ne e frică. Nu ştim ce se va întâmpla în casa noastră. Acum stăm undeva la ţară, foarte departe de apartament. Nu ştiu cum mă voi mai întoarce. O să văd sângele de pe pereţi. 

Fac apel la toate mamele din Rusia să nu îşi lase copiii să meargă la război. Este un război fără sens, nu va aduce fericire nimănui, nu va îmbogăţi pe nimeni. Mamele noastre îşi vor pierde copiii, oamenii bătrâni şi copiii vor muri nevinovaţi. Vrem pace, nu vrem război. Vreau să îmi ţin nepoţii în braţe, să îi învăţ. Vrem să trăim normal indiferent de dorinţele şi ambiţiile politicienilor", a mai spus Olena.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina vladimir putin olena kurilo
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024