Antena Meniu Search
x

"Ţară de rahat". Strigătul disperat al unei ucrainence lângă cadavrul unui bărbat ucis de ruși în bombardamente

Cadavre calcinate şi clădiri distruse după bombardamentele rușilor. Acestea sunt scenele din estul Ucrainei, epicentrul războiului declanşat de Rusia în timpul nopţii de miercuri spre joi, relatează France Presse.

de Redactia Observator

la 25.02.2022, 14:11

"Ţară de rahat", strigă o femeie în faţa cadavrului unui bărbat ucis într-un bombardament asupra unui cartier rezidenţial din Ciuhuiv, în estul Ucrainei. Aproape de mort, fiul de 30 de ani al victimei, este în lacrimi, doborât. "I-am spus să plece", repetă el. Stâ lângă rămăşiţele de la o maşină Lada veche, relatează Agerpres.

Craterul produs de rachetă, larg de 4-5 metri, este situat între două imobile de cinci etaje distruse complet. Pompierii încercau să stingă ultimele incendii. Alte câteva clădiri aflate mai departe de impact au fost de asemenea grav avariate.

Citește și: Imagini tulburătoare surprinse în Ucraina, la câteva ore după ce a început războiul cu Rusia. Oamenii se grăbesc să plece din țară

În Ciuhuiv oraș situat la 30 de km de Harkov, a doua metropolă din Ucraina, bombardamentele ruse au răsunat noaptea trecută.  Poliţia nu a putut să ofere un bilanţ, însă la primele ore ale dimineţii pagubele erau considerabile. Un nor gros de fum negru era vizibil din depărtare, iar patru blocuri au fost serios avariate.

Pe acelaşi subiect

Rus din Ucraina: ”Ruşii sunt jupuitori!"

Serghei, un bărbat de 67 de ani, încearcă să îşi blochele ferestrele distruse de explozii cu o masă. Bărbatul are câteva contuzii. "Voi rămâne aici. Fiica mea este la Kiev şi acolo este la fel", a spus el. Joi au fost explozii în principalele oraşe din Ucraina. Racheta ar fi vizat aerodromul militar din apropiere, dar a nimerit în blocuri: ”Era una dintre ţintele pe care Putin le-a menţionat. Nu sunt nici măcar surprins", a adăugat el.

Armata rusă a anunțat joi că a distrus sistemele de apărare antiaeriană şi că a scos din funcţiune bazele aeriene din Ucraina, fără a oferi mai multe detalii. Însă ameninţarea nu a venit doar din aer. Joi a început şi o invazie terestră, extrem de temută, conform serviciilor de frontieră ucrainene, în special prin est şi prin regiunea separatistă Lugansk.

Te-ar putea interesa şi asta: Gafă uimitoare făcută la câteva ore după ce Rusia a invadat Ucraina! „Nu e chiar așa. În Ucraina mor oameni”

Ucrainenii din regiune, pregătiţi de opt ani de conflictul armat cu rebelii separatişti proruşi, spun că ştiu ce au de făcut în acest scenariu catastrofal: "Dacă vor continua să ne bombardeze, voi găsi arme şi îmi voi apăra patria. Nu contează că am 62 de ani", ameninţă Vladimir Levaşov, un alt localnic. "Şi, totuşi, sunt rus. Însă dacă ne uităm în istorie, dacă citim cărţi, vedem că acum 300 sau 400 de ani era acelaşi lucru. Ruşii sunt jupuitori!", a spus el.

Luptele se desfăşoară peste tot

Pe principalele şosele din est, armata ucraineană era peste tot. Între Kramatorsk şi Harkov, era oprită o coloană de vehicule cu drapelul albastru-galben. La 300 de kilometri distanţă, la Mariupol, principalul port din estul ţării, explozii puternice au zguduit oraşul, care a fost relativ ferit în ultimele săptămâni.

În acest sector, primele evacuări au început, în special din oraşele mici Zoloti şi Gorski. "Îi ducem pe oameni la cea mai apropiată gară", spune Alexei Babcenko, purtător de cuvânt al apărării civile. Însă mai parte, în oraşul Novotocikovka, aceste evacuări sunt acum imposibile. La câteva ore de la începutul ofensivei, tirurile de artilerie ruse sunt deja prea puternice, iar comunicaţiile, complicate.

"Ofensiva este în derulare pe toată linia de demarcaţie din regiunile Lugansk şi Doneţk", a declarat Babcenko. "Luptele se desfăşoară peste tot", a spus el. "Nu putem primi încă informaţii despre victime, deoarece nu există comunicare în această zonă", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » "Ţară de rahat". Strigătul disperat al unei ucrainence lângă cadavrul unui bărbat ucis de ruși în bombardamente