Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 4 LIVE TEXT. Un convoi rusesc de 5 km se îndreaptă spre Kiev, Zelenski nu crede în succesul negocierilor: "Lăsați-i să încerce"

Război Rusia - Ucraina, ziua 4. A patra zi a războiului din Ucraina a început la fel ca primele trei: la Kiev au fost auzite explozii deosebit de puternice şi un depozit de carburant din apropierea Capitalei a fost ținta rachetelor. Spre seară, fotografii satelitare publicate de Maxar Technologies arătau un convoi rusesc de 5 kilometri ce se îndreapta spre Kiev. Mişcări importante şi la nivel declarativ şi diplomatic: Vladimir Putin pune forțele nucleare ruse "în stare de alertă", ca răspuns la "sancțiunile ilegitime ale Occidentului". După 4 zile de război, Ucraina își numără morții.

de Redactia Observator

la 27.02.2022 , 23:00

  • Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus al Apărării să pună arsenalul nuclear al țării în stare de alertă maximă. Numește invadarea Ucrainei "o asistență militară a republicilor din Donbas".
  • Volodimir Zelenski anunță că Ucraina va da în judecată Rusia la Haga. Preşedintele Ucrainei a acceptat să negocieze cu delegaţia de la Kremlin, la graniţa cu Belarus​. Întâlnirea e programată pentru luni dimineaţă.
  • Turcia va limita accesul navelor ruseşti de război prin strâmtorile sale. Oficialii trurci au anunţat că vor implementa pactul internaţional privind circulaţia navală către Marea Neagră.
  • Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat că UE a închis spațiul aerian pentru Rusia, atât pentru companiile aeriene rusești, cât și pentru avioanele private. De asemenea, UE finanțează și livrează armament Ucrainei și interzice site-urile Russia Today și Sputnik​.
  • Rușii au intrat în Harkov, iar armata ucraineană încearcă să țină piept atacului. Ulterior, guvernatorul regiunii a anunțat că armata ucraineană a recâștigat controlul asupra orașului. Au avut loc explozii puternice în Kiev și la Vasilkov, unde a fost lovit un depozit petrolier. Ucraina anunţă victime în rândul civililor.
  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele în a doua și a treia zi de război din Ucraina. Desfășurarea evenimentelor din data de 24 februarie poate fi urmărită AICI.

UPDATE 22:50. Zelenski nu crede că negocierile vor avea succes

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-o scurtă declarație televizată că nu se așteaptă la mare lucru de la întâlnirea dintre delegațiile ucrainene și ruse, de la granița cu Belarus. "Voi spune sincer, ca întotdeauna: nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar lăsați-i să încerce. Pentru ca niciun cetățean al Ucrainei să nu se îndoiască că eu, în calitate de președinte, nu am încercat să opresc războiul când a existat chiar o șansă mică", a declarat Zelensky.

Articolul continuă după reclamă

"Și în timp ce băieții noștri sunt acolo, președintele este aici, șeful de stat major este aici, primul-ministru este aici, armata este aici, comandantul șef este aici. Ne vom apăra cu toții statul și granițele noastre", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 22:10. O coloană de 5 km de vehicule militare ruseşti se îndreaptă spre Kiev

Imagini din satelit realizate duminică au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev. Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat o desfăşurare compusă din sute de vehicule militare şi care se întinde pe o coloană de peste 5 km, a precizat Maxar.

Transportul era situat la nord-est de oraşul ucrainean Ivankiv şi conţinea combustibil, logistică şi vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie şi artilerie autopropulsată, a precizat compania privată americană, potrivit MEDIAFAX.

Imaginile din satelit au arătat, de asemenea, pagubele provocate de recentele lovituri aeriene asupra aeroportului Antonov din Hostomel, precum şi lupte grele în interiorul şi în apropierea aeroportului. Maxar a urmărit acumularea forţelor ruseşti timp de săptămâni.

UPDATE 21:22. Bilanţul victimelor a ajuns la 210 morţi în Ucraina

Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la 210 morţi şi peste 1.100 de răniţi în Ucraina, anunţă autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut duminică, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntările militare.

"În patru zile de război au murit 210 ucraineni, iar peste 1.100 au fost răniţi", a declarat duminică seară Lyudmila Denisova, comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului de la Kiev, conform agenţiei Ukrinform.

Bilanţul anunţat anterior era de 198 de morţi şi peste 1.000 de răniţi.

UPDATE 20:10. Primarul Kievului anunță că orașul este "încercuit"

Vitali Klitschko, primarul Kievului și fost campion mondial la box la categoria grea, a descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită” și a spus că o evacuare civilă nu va fi posibilă „pentru că toate căile sunt blocate”.

Suntem la granița unei catastrofe umanitare”, a declarat el pentru Associated Press duminică, în timp ce în oraș continuă să fie în vigoare o stare de urgență, care, a spus el, a permis autorităților să vâneze „sabotori” pe străzi. „În acest moment, avem curent electric, acum avem apă și încălzire în case. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimente și medicamente.”

„De aceea, mesajul pentru toată lumea este: sprijiniți Ucraina împreună... Suntem puternici”, a spus el. „Fiecare ucrainean este mândru că este independent, mândru că este ucrainean și suntem mândri că avem propria noastră țară”, a mai spus primarul Kievului

UPDATE 19:50. Zelenski nu îşi pune încrederea în negocierile cu Rusia. "Merită încercat"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că nu are aşteptări mari de la runda de negocieri cu Rusia, programată pentru luni dimineaţă la graniţa cu Belarus. "Voi fi sincer, ca întotdeauna: nu îmi pun încrederea în această întâlnire, dar merită încercat. Astfel, niciun cetăţean ucrainean nu va avea niciun dubiu că eu, ca preşedinte, nu aş fi încercat să opresc războiul când existau chiar şi cele mai slabe şanse", a declarat el duminică seară, în cadrul unei scurte apariţii televizate, potrivit CNN.

UPDATE 19:30. Rusia recunoaște pentru prima dată existența unor "morți și răniți" în Ucraina

Armata rusă a recunoscut duminică pentru prima oară că a înregistrat pierderi umane în cursul invaziei sale în Ucraina, fără a da cifre. "Militarii ruşi dau dovadă de curaj, executându-şi misiunile de luptă. Din nefericire, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici" decât în tabăra ucraineană, a declarat generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina estimează că, până acum, au murit 4.300 de soldați ruși. Ucraina estimează că pierderile militare rusești de până acum includ: 4.300 de morți, 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 tancuri, 706 vehicule blindate de luptă, 49 de tunuri, un sistem de apărare antiaeriană Buk, 4 sisteme de lansare de rachete, 30 de vehicule, două drone şi două bărci.

UPDATE 19:10. Decizie istorică: UE finanțează și livrează armament Ucrainei și interzice site-urile Russia Today și Sputnik

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat noi decizii istorice ale Uniunii Europene menite să sprijine Ucraina în fața invaziei forțelor militare ruse. Pentru prima dată în istorie, UE va finanța achiziția de arme pentru Ucraina și anunță că interzice site-urile Russia Today și Sputnik, acuzate de dezinformare.

UPDATE 18:50. UE a închis spațiul aerian pentru Rusia

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat duminică seară că UE a închis spațiul aerian pentru Rusia, atât pentru companiile aeriene rusești, cât și pentru avioanele private, ale oligarhilor. După ce Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei, avioanele rusești nu mai pot zbura aproape nicăieri în spațiul aerian occidental, arată o sinteză BBC.

Între timp, cel mai mare avion de transport din lume, fabricat în Ucraina, a fost distrus de tirurile ruseşti. Pagubele se ridică la 3 miliarde de dolari.

UPDATE 18:20. UE trebuie să se pregătească pentru milioane de refugiaţi ucraineni

Oficialul european Ylva Johansson a declarat că UE trebuie să se pregătească pentru un val uriaş de refugiaţi. Milioane de ucraineni ar urma să treacă graniţele ţării invadate de ruşi, în căutare de adăpost în alte state din Europa. "E foarte dificil să ghicim cât de mulţi vor fi, dar cred că trebuie să fim pregătiţi pentru milioane de oameni", a afirmat Johansson. Până acum, aproximativ 300.000 de ucraineni au fugit în ţările din blocul comunitar.

UPDATE 18:00. Șeful NATO denunţă comportamentul "iresponsabil" al lui Putin, după anunțul privind punerea în alertă a "forţei de descurajare" nucleară

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat duminică alarmat de decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a pune în alertă "forţele de descurajare" ale armatei ruse, care pot include şi o componentă nucleară, transmite dpa. Într-un interviu acordat duminică postului BBC, Stoltenberg a apreciat că anunţul făcut de Putin dovedeşte cât de "gravă" este confruntarea pe tema invadării Ucrainei de către Rusia.

Într-o intervenţie separată la postul de televiziune CNN, Stoltenberg a denunţat "o retorică periculoasă" şi un "comportament iresponsabil". "Aceasta este o retorică periculoasă. Acesta este un comportament iresponsabil. Şi, desigur, când combini această retorică cu ceea ce face (Rusia) pe teren în Ucraina - poartă un război împotriva unei naţiuni independente, suverane, declanşează o invazie masivă asupra Ucrainei - situaţia devine şi mai gravă", a declarat Stoltenberg la CNN.

UPDATE 17:40. Proteste împotriva lui Putin. 500.000 de oameni au ieșit în stradă la Berlin

Întreaga lume s-a dezlănțuit din cauza războiului lui Vladimir Putin în Ucraina. Sute de mii de protestatari au ieșit pe străzile Londrei, Berlinului, Madridului, furioși după ce Moscova a atacat Kievul. Demonstranți anti-război s-au adunat azi în țări precum Germania, Irak, Japonia, Australia, Spania, Lituania, Coreea de Sud, Turcia. Oamenii au fluturat steaguri galbene și albastre pentru a-și arăta sprijinul față de poporul ucrainean. Mulți dintre protestatarii din Europa au purtat pancarte cu mesaje în care îl acuzau pe Putin de genocid și îl comparau cu Hitler. Papa Francisc a denunțat și el astăzi la Vatican „logica diabolică și perversă” a declanșării războiului în Ucraina.

UPDATE 17:30. Turcia va limita accesul navelor ruse de război prin strâmtorile sale

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat duminica aceasta că va implementa pactul internaţional privind circulaţia navală către Marea Neagră, transmite Agerpres, care citează Reuters.

UPDATE 17:15. SUA: Putin "fabrică ameninţări care nu există"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, "fabrică ameninţări care nu există", a acuzat duminică purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, la scurt timp după ce Moscova a anunţat că-şi pune în alertă "forţele de descurajare" ale armatei ruse, care pot include şi o componentă nucleară, transmite AFP.

"Este vorba despre o schemă repetată pe care am observat-o din partea preşedintelui Putin în timpul acestui conflict, şi anume fabricarea unor ameninţări care nu există cu scopul de a justifica continuarea unei agresiuni. Rusia nu a fost ameninţată în niciun moment de NATO sau de Ucraina (...) Avem capacitatea să ne apărăm, dar trebuie să şi atragem atenţia asupra a ceea ce vedem aici, din partea preşedintelui Putin", a declarat Psaki, potrivit Agerpres.

UPDATE 17:00. Kiev: Negocierile Rusia - Ucraina vor avea loc luni, la graniţa cu Belarus

Ministrul de Interne din Ucraina, Evgeny Yenin, a anunţat că negocierile dintre Rusia şi delegaţia trimisă de la Kiev vor avea loc luni dimineaţă, la graniţa cu Belarus, lângă Râul Pripyat. Potrivit The Guardian, Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a precizat că ţara sa "nu va renunţa la nicio palmă de pământ". Acesta a subliniat faptul că negocierile cu Rusia, fără nicio precondiţie, reprezintă în sine "o victorie".

UPDATE 16:10. Ucraina acceptă să negocieze cu Rusia la Gomel, în Belarus

Ucraina a acceptat să participe la negocieri cu Rusia, la Gomel, confrmă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată pe Telegram, relatează AFP. ”Am convenit ca delegaţia ucraneană să întâlnească delegaţia rusă, fără condiţii prealabile, la frontiera ucraineano-belarusă, în apropiere de râul Pripiat”, anunţă Volodimir Zelenski, referindus-se la o convorbire cu omologul său din Belarus. ”Aleksandr Lukaşenko şi-a asumat responsabilitatea faptului că, pe timpul trecerii, negocierilor şi întoarcerii delegaţiei ucrainene, toate avioanele, elicopterele şi rachetele staţionate pe teritoriul belarus vor rămâne la sol”, anunţă Zelenski.

Delegaţia rusă, condusă de către consilierul prezidenţial rus Vladimir Medinsk, a anunţat deja că se afla pe drum. ”Fiecare oră pentru noi este o viaţă salvată”, a declarat Medinski.

UPDATE 15:50. Ucraina formează o "brigadă internațională" de voluntari care să lupte împotriva Rusiei

Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat, duminică, pe străini să se îndrepte către ambasadele Ucrainei din întreaga lume pentru a se înscrie într-o brigadă internațională de voluntari, care să ajute la lupta împotriva forțelor ruse invadatoare. ”Toți străinii care doresc să se alăture rezistenței împotriva ocupanților ruși și să protejeze securitatea globală sunt invitați de conducerea ucraineană să vină în țara noastră și să se alăture forțelor de apărare teritoriale”, a transmis el. "Se formează o unitate separată din străini -- Brigada Internațională a Apărării Teritoriale a Ucrainei”.

UPDATE 15:30. Putin pune în alertă forţele nucleare ale Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear al țării în stare de alertă maximă, ca răspuns la "declarațiile agresive" ale țărilor membre NATO. Potrivit agenției de presă TASS, ordinul a fost transmis în cadrul unei întâlniri între preşedintele rus, ministrul Apărării Sergei Şoigu și șeful Statului Major General al Forţelor armate, Valeri Gherasimov. 

"Forţele de descurajare ruse" sunt un ansamblu de unităţi al căror scop este de a descuraja un atac împotriva Rusiei, "inclusiv în caz de război care implică utilizarea armelor nucleare", potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de Agerpres. Aceste forţe sunt echipate cu rachete, bombardiere strategice, submarine şi nave de suprafaţă. Pe plan defensiv, acestea cuprind un scut antirachetă, sisteme de control spaţial, apărare antiaeriană şi antisatelit.

UPDATE 15:15. Primarul din Kiev: Rusia nu are soldaţi în capitală

Primarul din Kiev, Vitali Klitschko, a declarat duminică după-amiază că Rusia nu are soldaţi în capitala Ucrainei. "Au fost confruntări în timpul nopţii. Am distrus mai multe grupuri extinse de sabotori", a declarat el pe contul de Instagram. "Armata, oamenii legii şi organele de apărare teritorială continuă să detecteze şi să neutralizeze sabotori", a adăugat primarul din Kiev, precizând că 9 civili, inclusiv un copil, au fost ucişi în oraş de la începutul invaziei. De asemenea, 18 militari ucraineni au murit în capitală.

UPDATE 14:40. Termenul-limită acordat Ucrainei de Rusia

Rusia nu mai are răbdare: administraţia de la Kremlin a anunţat termenul-limită acordat Ucrainei pentru a lua o decizie cu privire la participarea la negocierile propuse de Moscova, în Belarus. Este a patra zi de la declanşarea invaziei Ucrainei, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa intentează un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga.

UPDATE 14:30. Kremlin: Premierul Israelului ar putea intermedia negocierile

Premierul Israelului, Naftali Bennett, i-a transmis preşedintelui rus, Vladimir Putin, disponibilitatea de a intermedia eventuale negocieri pentru oprirea confruntărilor militare între Rusia şi Ucraina, anunţă Kremlinul.

Premierul Israelului, Naftali Bennett, l-a sunat duminică pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, anunţă Kremlinul. "Naftali Bennett a propus ca Israelul să ofere servicii de intermediere a negocierilor în scopul suspendării confruntărilor militare" dintre Rusia şi Ucraina, a comunicat Preşedinţia de la Moscova, potrivit Times of Israel.

UPDATE 14:15. Zelenski spune că a vorbit la telefon cu Aleksandr Lukașenko

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică pe canalul său Telegram că a vorbit cu liderul belarus Alexander Lukașenko, acuzându-l că a permis trupelor rusești să treacă pe teritoriul său.

UPDATE 14:00. Coreea de Nord dă vina pe SUA pentru criza ucraineană

Coreea de Nord a acuzat Statele Unite că sunt „cauza fundamentală a crizei din Ucraina” în timp ce apără Rusia, într-o primă reacție oficială a Phenianului, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei să invadeze statul ucrainean, potrivit AFP. 

UPDATE 13:50. Harta zonelor de risc din Ucraina

AFP a publicat, pe Twitter, o hartă pe care sunt marcate principalele zone de luptă din Ucraina, inclusiv punctele "fierbinţi" din jurul Kievului. În imagine e prezentată situaţia din 27 februarie, 11:00 - ora României. Cu portocaliu sunt marcate zonele aflate sub controlul trupelor ruse, care includ şi baza aeriană de la Hostomel, cucerită în prima noapte de la declanşarea invaziei. Jurnaliştii AFP precizează că harta are caracter orientativ.

UPDATE 13:40. Lista sancţiunilor financiare contra Moscovei

Comisia Europeană a anunţat pe pagina de Linkedin sancţiunile la adresa Rusiei care vor fi implementate în următoarele zile. Comisia Europeană a anunţat măsuri dure la adresa Moscovei, după războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

UPDATE 13:30. Zelenski: Ucraina intentează un proces împotriva Rusiei la Haga

Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, a declarat președintele Volodimir Zelenski, instanță care soluționează litigiile dintre state privind dreptul internațional.

"Ucraina a depus cererea împotriva Rusiei la CIJ", a scris președintele pe Twitter. "Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă care să se ordone Rusiei să înceteze activitatea militară și ne așteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare."

Informația vine în urma afirmațiilor președintelui că acțiunile Rusiei - prin bombardarea grădinițelor, a zonelor rezidențiale și a zonelor de infrastructură nemilitară - poartă semnele unui "genocid".

UPDATE 13:25. Guvernator: Ucraina deține "controlul deplin" asupra Harkovului 

Rapoartele guvernatorului regional Oleh Sinegubov confirmă că Ucraina "controlează în totalitate" zona orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, unde au avut loc lupte grele, anunță Sky News.

Acesta a declarat: "Controlăm în totalitate Harkovul! Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul este complet curățat de inamic".

Harkovul a fost scena unor confruntări violente duminică, după ce vehicule militare rusești au pătruns în oraș și rachete au lovit o conductă de gaz la primele ore ale dimineții.

UPDATE 12:15. O femeie din Ucraina, refugiată la Palanca, a murit în drum spre R. Moldova

Un refugiat din Ucraina a murit în drum spre spital. Potrivit șefului IGSU, Oprea Alexandru, persoanei i s-a făcut rău la punctul de trecere Palanca și urma să ajungă la spital, însă pe drum a făcut stop cardiac.

UPDATE 12:05. Atac devastator cu drona Bayraktar TB2

În doar câteva clipe, un convoi de camioane - despre care autorităţile ucrainene susţin că ar fi ruseşti - s-au  transformat într-o minge uriaşă de foc. Imaginile au fost publicate de comandantul şef al Forţelor Armate din Ucraina, Valerii Zaluzhnyi, care a declarat că videoclipul surprinde un atac cu drona Bayraktar TB2.

UPDATE 12:00. Soldații ruși, prinși furând din magazin

În război nu mai există legi. Asta pare să își fi spus mai mulți soldați ruși, care au fost surprinși de o cameră de supraveghere furând dintr-un magazin dintr-un mic orășel ucrainean.

UPDATE 11:50. Putin le mulțumește soldaților ruși

Vladimir Putin a susținut un nou discurs televizat în care le-a mulțumit soldaților din forțele speciale pentru că „și-au îndeplinit eroic datoria militară” în Ucraina, scrie BBC.

Președintele rus spune că soldații au fost însărcinați să ofere asistență „republicilor populare din Donbas”, referindu-se la două zone controlate de rebeli din estul Ucrainei pe care Rusia le-a recunoscut ca state independente înaintea invaziei. „Vreau să mulțumesc comandamentului, personalului forțelor de operațiuni speciale, veteranilor unităților de forțe speciale pentru loialitate, pentru serviciul impecabil în numele Rusiei și al marii noastre patrii”, a spus el. A încheiat mesajul spunând: „Vă doresc mult noroc, succes și toate cele bune vouă și celor dragi”.

UPDATE 11:15. România trimite ajutor militar Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunţă, duminică, noi măsuri luate de România pentru sprijinirea Ucrainei. România va acorda un ajutor în valoare de 3 milioane de euro, constând în combustibil, veste antiglonţ, căşti, muniţie, echipamente militare, dar şi alimente, apă şi medicamente.

UPDATE 09:45. Zelenski a respins oferta Rusiei. Nu vrea negocieri în Belarus

Președintele Ucrainei anunţă că țara sa nu poate negocia cu Rusia în Belarus, având în vedere că statul aliat Moscovei este folosit pentru a ataca Ucraina. O delegaţie rusă a ajuns în Belarus pentru negocieri cu Ucraina, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului citat de agenţia Interfax, transmite Reuters.

„Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku, sunt variante pe care le-am oferit rușilor. Orice alt oraș ne convine - într-o țară, din al cărei teritoriu nu sunt lansate rachete asupra noastră. Numai așa negocierile pot fi sincere și pot pune capăt războiului cu adevărat".

UPDATE 09:40. Armata ucraineană susține că a doborât o rachetă rusească trasă din Belarus

Militarii ucraineni susțin că au doborât o rachetă rusească trasă din Belarus, potrivit The Spectator Index. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a declarat că racheta viza capitala Kiev, potrivit BBC.

UPDATE 09:35. Zelenski anunţă înfiinţarea unei legiuni străine ''internaţionale''

Ucraina înfiinţează o legiune străină "internaţională", pentru voluntari din străinătate, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Reuters.

"Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră", notează Zelenski în declaraţia citată.

Preşedintele ucrainean i-a invitat şi vineri pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse. 

UPDATE 09:33. Rusia şi-a închis spaţiul aerian pentru companiile aviatice baltice şi slovene

Rusia a anunţat duminică că îşi închide spaţiul aerian pentru companiile aviatice legate sau înregistrate în Letonia, în Lituania, în Estonia şi în Slovenia, ca represalii la măsuri similare luate de aceste ţări pentru a sancţiona Moscova după invadarea Ucrainei, scrie Agerpres.

Această interdicţie va viza de asemenea zborurile de tranzit efectuate în Rusia de aceste companii, precizează într-un comunicat Rosaviatsia, agenţia rusă de reglementare in domeniu.

Agenţia precizează că zboruri ale companiilor ruse vor continua să fie efectuate până în Kaliningrad, trecând deasupra apelor internaţionale din Marea Baltică şi ocolind Lituania.

UPDATE 09:30. Kremlin: O delegație rusă a sosit în Belarus pentru discuții cu ucrainenii 

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că o delegație rusă a sosit în Belarus pentru discuții cu ucrainenii. Purtătorul de cuvânt a adăugat că din delegația rusă fac parte reprezentanți ai ministerelor de Externe și de Apărare, precum și cei ai administrației prezidențiale. Rusia este acum pregătită să "înceapă discuțiile", a declarat purtătorul de cuvânt, iar Moscova îi așteaptă acum pe ucraineni, potrivit presei de stat ruse.

UPDATE 09:20. Armata rusă susține că a încercuit două oraşe din sud

Armata rusă a afirmat, duminică, că a încercuit două mari oraşe din sudul Ucrainei, Herson şi Berdeansk, în a patra zi a invaziei în ţară. 

"În ultimele 24 de ore, forţele armatei ruse au blocat complet oraşele Herson şi Berdeansk", care numără 290.000, respectiv 110.000 de locuitori, a indicat ministrul rus al Apărării, citat de agenţia TASS. 

UPDATE 09:00. Lupte în Harkov

Pe străzile orașului Harkov, forțele ucrainene încearcă să respingă atacul rușilor. Trupele ruse au pătruns în oraș, anunță oficialii locali.

Oficialii din Harkov au avertizat în această dimineață localnicii să rămână în adăposturi și să nu iasă pe străzi.

UPDATE 08:50. Sună sirenele în Kiev

Există informații despre o explozie auzită duminică în vestul orașului Kiev. Deflagrația s-a produs după ce o sirenă de raid aerian a sunat în ultima oră.

UPDATE 08:20. Orașul Nova Kakhovka a fost capturat de ruși

Un oraș din sudul Ucrainei a fost capturat de ruși, relatează presa ucraineană. Trupele ruse ocupă acum Nova Kakhovka. Este un oraș mic, situat strategic pe râul Nipru. Primarul Volodimir Kovalenko ar fi transmis că trupele ruse au pus mâna pe comitetul executiv al orașului și au îndepărtat toate steagurile ucrainene de pe clădiri, potrivit BBC.

UPDATE 08:10. Oficial ucrainean: Rușii au intrat în Harkov

Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, spun oficialii locali. Șeful administrației regionale Harkov, Oleg Sinegubov, a spus că vehiculele militare „au pătruns în oraș”, scrie BBC.

Sinegubov i-a îndemnat pe rezidenți să rămână în case, spunând că trupele ruse ar fi ajuns în centrul orașului. "Nu părăsiţi adăposturile! Forţele Armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civililor li se cere să nu iasă în stradă".

UPDATE 08:00. Germania pregătește închiderea spațiului aerian pentru Rusia

Germania pregăteşte închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele ruseşti, au anunţat, duminică, autorităţile de la Berlin, potrivit CNN.

Germania a ordonat interzicerea avioanelor ruseşti în spaţiul său aerian, potrivit ministrului german al Transporturilor, Volker Wissing. Restricţia este în curs de pregătire în acest moment, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al ministerului. 

Compania aeriană germană Lufthansa a anunţat, încă de sâmbătă, că va evita spaţiul aerian rusesc în următoarele şapte zile, din cauza războiului din Ucraina, iar zborurile către Rusia vor fi suspendate.

Mai multe ţări au anunţat deja închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele ruseşti, inclusiv România. În replică, Rusia a închis propriul spaţiu aerian pentru aeronavele din toate statele respective.  

UPDATE 07:25. Mai multe victime, în orașele ucrainene

Guvernatorul orașului Sumî, Dmitri Jivitski, a declarat că cel puțin șase ucraineni - inclusiv o fetiță de șapte ani - au murit în urma unui atac rusesc, vineri, asupra orașului Ohtîrka din nord-estul țării, anunță Sky News. O grădiniță și un orfelinat s-au numărat printre țintele raportate, ceea ce Rusia a negat.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina afirmă că o femeie în vârstă a fost ucisă și 24 de persoane au trebuit să fie salvate după ce artileria rusă a lovit o clădire de nouă etaje din Harkov, în noaptea de sâmbătă spre duminică, anunță Sky News.

UPDATE 05:40. Explozii puternice lângă Kiev

Kievul a fost zguduit din nou de explozii puternice. A fost lovit inclusiv depozitul de carburant al unei baze aeriene aflată la 30 de kilometri de capitală. Incendiul degajă gaze toxice şi poate provoca un dezastru ecologic. 

La Kiev s-au infiltrat echipe de sabotaj sau chiar mici unităţi ale armatei ruse, pentru a pregăti asaltul final. Pe unele artere ale marelui oraş au avut loc lupte crâncene, atât ziua cât şi noaptea. Un întreg convoi militar rusesc a fost distrus. Focul artileriei ruse a lovit şi un spital de copii unde trei persoane, între care un copil, şi-au pierdut viaţa. 

Primăria a interzis circulaţia pe străzi în timpul nopţii dar şi astăzi, pe durata întregii zile. Toţi civilii găsiţi pe străzi vor fi trataţi ca sabotori sau spioni. Aceasta după ce, în nopţile trecute, s-a semnalat că de pe unele clădiri înalte s-ar fi trimis semnale luminoase spre inamic. Pe de altă parte, localnicilor li s-au distribuit 25.000 de arme automate, precum şi muniţie, pentru a participa, la nevoie, la apărarea oraşului. 

Al doilea oraş, ca mărime, al ţării, Harkov, rămâne sub controlul armatei ucrainene după bombardamente intense. A fost lovit, între altele, un centru de donare de sânge, iar o conductă de petrol a fost incendiată. Situaţia este mai gravă în sud, în zona litoralului Mării Negre şi a Mării Azov. Unităţile ruse au străpuns apărarea marelui port Kherson, unde au loc confruntări violente. Iar la Mariupol, atacurile de artilerie au distrus şi locuinţe: o familie extinsă, de 15 persoane, a rămas fără adăpost.

UPDATE 05:30. Bănci rusești, excluse din SWIFT

Ţările occidentale au adoptat o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, hotărând în special să excludă numeroase bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, scrie Agerpres.

Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană. Potrivit Uniunii Europene, aproximativ 70% din sectorul bancar rus este în prezent afectat de sancţiuni.

"Ne angajăm sã ne asigurăm cã bãncile ruseşti selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura cã aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internaþional şi le va afecta capacitatea de a opera la nivel global", potrivit documentului. "În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care sã împiedice Banca Centralã a Rusiei sã-şi desfăşoare rezervele internaţionale în moduri care sã submineze impactul sancţiunilor noastre".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Alegeri SUA: pe cine aţi prefera preşedinte, Donald Trump sau Kamala Harris?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 4 LIVE TEXT. Un convoi rusesc de 5 km se îndreaptă spre Kiev, Zelenski nu crede în succesul negocierilor: "Lăsați-i să încerce"