OMS: Toate persoanele nevaccinate trebuie căutate şi convinse să se imunizeze
În contextul actual al pandemiei este prioritar "să fie găsite toate persoanele care încă nu s-au vaccinat pentru a încerca să le convingem să se vaccineze", a declara joi Mike Ryan, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi pentru situaţii de urgenţă, relatează EFE.
De Redactia Observator la 26.11.2021, 17:36Această sarcină trebuie desfăşurată la nivel global şi, "mai ales, în rândul persoanelor vârstnice, sau cu afecţiuni medicale subiacente", a precizat Ryan într-o sesiune cu internauţii pe reţelele de socializare, potrivit Agerpres. O altă prioritate trebuie să fie "garantarea că toţi lucrătorii sanitari sunt imunizaţi şi că toţi au acces la echipamente de protecţie adecvate", a adăugat expertul OMS.
Mike Ryan a făcut aceste comentarii când a fost întrebat dacă trebuie unificate toate măsurile de prevenire, având în vedere că fiecare reţea naţională de sănătate a luat măsuri diferite pentru combaterea pandemiei. Expertul irlandez a subliniat că, deşi există obiective comune precum cele citate anterior, este de înţeles ca fiecare ţară să adopte propriile sale măsuri, având în vedere că factori ca ratele de contagiere sau piramida demografică naţională nu sunt la fel în toate ţările.
Ce știm despre varianta B.1.1.529 sau noua tulpină africană de coronavirus
Pandemia nu pare să se încheie foarte curând, aşa cum speram toţi. Dimpotrivă, s-ar putea înrăutăţi, pe măsură ce apar noi mutaţii ale virusului, mai greu de ţinut sub control. O nouă tulpină a fost detectată în Africa de Sud şi se crede că ar fi cea mai periculoasă variantă de coronavirus identificată până acum.
- Noua variantă de coronavirus este în Europa. Alarmă globală pentru tulpina africană B.1.1.529: mai contagioasă...
- Comisia Europeană cere oprirea de urgenţă a zborurilor din Africa de Sud, după ce noua variantă de coronavirus a...
- Cea mai evoluată tulpină Covid a fost descoperită în Botswana. Varianta are peste 30 de mutaţii
Experţii în sănătate sunt de părere că ar fi evoluat de la un singur pacient care nu a putut să învingă virusul. În acest stadiu este dificil de spus cât de transmisibilă este noua mutaţie, dar au fost depistate până acum 100 de cazuri. Motiv pentru care Uniunea Europeană a anunţat că intenţionează să interzică deplasările în şi dinspre Africa de Sud.
Primul caz european de infectare cu varianta B.1.1.529 a fost confirmat în Belgia, astfel este oficială prezența tulpinii în Europa. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat însă țările să nu impună în grabă restricții de călătorie legate de noua variantă, spunând că ar trebui să adopte o „abordare științifică și bazată pe riscuri”. Vineri la prânz a început o reuniune cu ușile închise a experților OMS la Geneva pentru a evalua varianta B.1.1.529. Va fi desemnată fie ca o variantă de interes, fie ca o variantă de îngrijorare, a declarat purtătorul de cuvânt Christian Lindmeier.
Oamenii de știință căută să afle dacă mutația este rezistentă la vaccin. Ar dura câteva săptămâni pentru a determina cât de repede se transmite varianta și eficacitatea vaccinurilor împotriva acesteia, a spus el, menționând că până acum au fost raportate 100 de cazuri. Oamenii ar trebui să continue să poarte măști ori de câte ori este posibil, să evite adunările mari, să aerisească încăperile și să mențină igiena mâinilor, a spus Lindmeier.
„Nu știm încă prea multe despre ea. Ceea ce știm este că această variantă are un număr mare de mutații. Este îngrijorător. Atunci când avem atât de multe mutații, poate exista un impact asupra modului în care se comportă virusul”, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiolog și responsabil tehnic al OMS pentru Covid-19.