Antena Meniu Search
x

Live Text OMS a ales numele pentru noua variantă de coronavirus: Omicron. A fost catologată "îngrijorătoare": risc ridicat de transmitere şi infectare

Cel mai negru scenariu al experţilor în sănătate pare să se confirme. A apărut o nouă varintă coronavirus, cea mai periculoasă de până acum, spun specialiştii. Tulpina a primi numele de Omicron. Descoperită în Africa de Sud, are un număr foarte mare de mutaţii şi pare mai transimisibilă, dar şi rezistentă la vaccin. Varianta a ajuns în Europa, primul caz a fost confirmat în Belgia.

de Redactia Observator

la 29.11.2021, 11:58

Vezi și

Oamenii de știință încă studiază varianta, dar există îngrijorări că ar putea fi cea mai rea de până acum. Nu are încă un nume precum Delta sau Beta. În acest moment, este cunoscută sub numele de B.1.1.529, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o va numi astăzi a primit numele de Omicron.

Este foarte diferită de celelalte variante descoperite până acum și are și cele mai multe mutații, ceea ce înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală de la Wuhan, ar putea să nu fie la fel de eficiente. Specialiștii Organizației spun că mai au nevoie de timp pentru a investiga B.1.1.529.

UPDATE 20:30 Numele tulpinei B.1.1.529 este Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales numele noii tulpini de coronavirus, denumită ştiinţific B.1.1.529. Numele a fost ales tot din limba greacă şi este "Omicron". De asemenea, potrivit BBC, OMS a catalogat această nouă variantă drept "îngrijorătoare" ceea ce înseamnă că presupune un risc ridicat de transmitere şi infectare.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 18:20 Bursa americane, în scădere

Noua tulpină de coronavirus loveşte şi în bursele americane. Indicele bursier Dow Jones a scăzut în prima oră de tranzacţionare cu aproximativ -2,5%. O situaţie similară s-a înregistrat şi în cazul indicilor S&P 500 şi Nasdaq, care au deschis ziua în scădere cu -2%, respectiv -1,8%.

UPDATE 16.00 Incident pe aeroportul din Amsterdam. Pasageri veniți din Africa de Sud nu au fost lăsați să coboare

Pasagerii care au sosit în această dimineață de la Johannesburg pe aeroportul Schiphol din Amsterdam cu o cursă KLM li s-a transmis că „nu pot intra în țară”. În cele din urmă, pasagerii au fost lăsați să coboare din avion, dar aeronava a rămas pe pistă cu toată lumea la bord timp de cel puțin două ore și jumătate.” Tocmai a aterizat, dar nu ne lasă să coborîm din avion”, a spus un martor. 

UPDATE 15.30 Varianta B.1.1.529 a fost CONFIRMATĂ în Europa

Primul caz european al variantei B.1.1.529 a fost confirmat în Belgia la o femeie nevaccinată care a dezvoltat simptome ușoare asemănătoare gripei la 11 zile după ce a călătorit în Egipt prin Turcia. Pacientul nu a raportat nicio legătură cu Africa de Sud sau cu alte țări din sudul Africii. Niciunul dintre membrii familiei ei nu a dezvoltat simptome. Pacienta avea o încărcătură virală mare la momentul diagnosticării.

UPDATE 14.30 OMS: Va fi nevoie de câteva săptămâni pentru a înţelege impactul noii variante de coronavirus

Va fi nevoie de "câteva săptămâni" pentru a înţelege nivelul de transmisibilitate şi de virulenţă al noii variante de COVID-19 detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi numită B.1.1.529, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP şi Reuters. Experţii OMS, însărcinaţi cu monitorizarea evoluţiei coronavirusului, se întrunesc vineri pentru a stabili dacă noua varianta ar trebui clasificată drept "îngrijorătoare" sau "de urmărit", a explicat Christian Lindmeier, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul ONU de la Geneva.

Totodată, OMS a avertizat ţările în legătură cu impunerea imediată de restricţii de călătorie legate de noua variantă B.1.1.529 de coronavirus. "Permiteţi-mi să reiterez poziţia noastră oficială: OMS recomandă ţărilor să continue să aplice o abordare ştiinţifică şi bazată pe riscuri", a subliniat Christian Lindmeier. "În acest moment, implementarea de măsuri de restricţii de călătorie nu este recomandată", a mai spus Christian Lindmeier.

UPDATE 14.10 Franţa suspendă ”imediat”, pe o perioadă de cel puţin 48 de ore, sosiri din şapte ţări din sudul Africii

Franţa suspendă imediat sosirile din şapte ţări sudul Africii. Este vorba de Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mzambic, Namibia şi Eswatini.

UPDATE 14.00 Virusolog: Eficacitatea vaccinurilor existente este limitată împotriva noii variante descoperite în Africa de Sud

Vaccinurile existente împotriva COVID-19 oferă, probabil, doar un grad limitat de protecţie împotriva noii variante descoperite în Africa de Sud, a declarat vineri virusologul sud-african Shabir Madhi, relatează dpa. "Încă ne gândim cum să obţinem o protecţie rezonabilă", a precizat Madhi referitor la eficacitatea vaccinurilor actuale împotriva noii variante B.1.1.529, la canalul de televiziune eNCA din Johannesburg.

UPDATE 13.20 Unde au fost depistate cazuri până acum?

OMS spune că până acum au fost raportate mai puțin de 100 de cazuri. Au fost confirmate în principal în Africa de Sud, dar au fost detectate și în Hong Kong, Israel și Botswana. Doar aproximativ 24% din populația Africii de Sud este complet vaccinată, ceea ce ar putea duce la o răspândire rapidă a cazurilor acolo, a declarat vineri pentru BBC Doctorul Mike Tildesley.

UPDATE 13.10 Israelul se află „în pragul stării de urgență”

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat vineri că se află „în pragul stării de urgență” în ceea ce privește noua variantă și că „va acționa rapid, puternic și imediat”. Un caz a fost depistat la o persoană care s-a întors din Malawi, potrivit presei israeliene care citează ministerul Sănătăţii din ţară. Alte două infecții suspectate nu au fost încă confirmate. Se pare că toți trei au fost complet vaccinați.

UPDATE 13.00 Ce fac țările pentru a opri răspândirea?

Marea Britanie și Țările de Jos au oprit zborurile din sudull Africii: Africa de Sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Eswatini, Lesotho. Singapore, Italia și Israel au plasat toate aceste națiuni, plus Mozambic pe lista lor roșie. Franța, Germania şi Austria au anunţat restricţionarea curselor aeriene spre unele ţări din sudul Africii.

UPDATE 12.50 Ursula von der Leyen cere ca UE să pună „frâna de urgență”

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune ca întreaga UE să pună „frâna de urgență” și să oprească zborurile din regiune.

Cehia va interzice de sâmbătă intrarea oricărei persoane care a stat mai mult de 12 ore în acele națiuni. Germania, care se luptă cu un al patrulea val de infecții din cauza variantei Delta, va permite doar germanilor să zboare în Germania din Africa de Sud începând de vineri seară, a declarat o sursă a Ministerului Sănătății citată de agenția de presă Reuters. Chiar dacă călătorii sunt complet vaccinați, ei vor trebui totuși să petreacă 14 zile în carantină.

UPDATE 12.40  Tot mai multe țări își întăresc restricțiile de călătorie. Marea Britanie, Singapore și Japonia se numără printre cele care se grăbesc să ia măsuri de carantină mai stricte și interzic zborurile din Africa de Sud și din țările învecinate. UE propune interzicerea zborurilor din regiune în întreg blocul.

Bursele din Europa și Asia au înregistrat vineri scăderi abrupte 

Acţiunile europene au scăzut brusc vineri dimineaţă, cu pierderi importante, mai ales pentru cele din sectorul avitaţiei şi din energie, după ce în Africa de Sud a fost detectată o nouă variantă de coronavirus, potenţial foarte contagioasă. În plus, nu se ştie dacă vaccinurile disponibile în acest moment sunt eficiente împotriva acestei noi variante, potrivit Agerpres.

În jurul orei 08:22 GMT, indicele principal CAC 40 al bursei de la Paris era în scădere cu 4,40% până la 6.764,80 de puncte, în timp ce bursa de la Londra afişa o scădere de 3,31% iar cea de la Frankfurt era în scădere cu 3,19%. Anterior, bursele asiatice au fost primele care au înregistrat scăderi importante. Indicele principal al bursei de la Tokyo a închis şedinţa în scădere cu 2,53%, după ce în timpul şedinţei a înregistrat o scădere de peste 3%. Ţiţeiul s-a iefinit cu 5 % la 73,91 dolari pe baril ceea ce a tras în jos şi nume grele din energie, precum acţiunile BP, care scad cu 8%.

Tot mai multe țări impun măsuri stricte de călătorie

Marea Britanie a anunţat că va opri călătoriile din Africa de Sud şi din alte câteva ţări africane începând de vineri. Și Italia sau Germania au luat deja măsuri precum interzicerea accesului călătorilor provenind din Africa de Sud. India şi Singapore au anunţat măsuri similare.

Acţiunile companiilor care au legătură cu călătoriile şi turismul, deja afectate de pandemie, au fost afectate în mod deosebit. Acţiunile International Consolidated Airlines IAG au scăzut cu 15%, cele ale operatorului de croaziere Carnival CCL, s-au prăbuşit cu 16%, iar cele ale Deutsche Lufthansa LHA, au scăzut cu 12%.

Varianta B.1.1.529 a ajuns în Israel

Ministerul Sănătăţii israelian a anunţat vineri că a fost detectat un caz al noii variante de coronavirus, denumită  B.1.1.529. "Varianta descoperită în state din sudul Africii a fost identificată în Israel. Este vorba de o persoană revenită din Malawi", a precizat ministerul, exprimând temeri cu privire la "alte două cazuri la persoane revenite din străinătate" şi plasate în carantină.

Aceste trei persoane erau vaccinate împotriva COVID-19, a precizat Ministerul Sănătăţii israelian în comunicatul său, fără a preciza însă numărul de doze sau tipul vaccinului. În urma acestui anunţ, premierul israelian Naftali Bennett a convocat pentru orele locale 11:00 (09:00 GMT) o reuniune cu responsabili ai sănătăţii publice şi ai guvernului său, pentru o analiză a situaţiei sanitare din Israel.

În noaptea de joi spre vineri, guvernul israelian a anunţat că a plasat pe "lista roşie" sanitară Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Eswatini, după anunţul descoperirii noii variante, detectate iniţial în Africa de Sud.O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ''extrem de ridicat'' de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept ''preocupante'' de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia. Organizația Mondială a Sănătății se va reuni în cadrul unei ședințe de urgență pentru a discuta această variantă.

Bursa de la Bucureşti deschide în scădere şedinţa de tranzacţionare de vineri

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de vineri, iar BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,83%, după 35 de minute de la debutul tranzacţiilor, potrivit Agerpres. Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 1,82%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 1,62%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, indica un minus de 1,78%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, consemna un declin de 1,80%, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, pierduse 1,88% din valoare. Indice BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a coborât cu 1,62%. Valoarea totală a schimburilor se ridica la 17,99 milioane de lei (3,64 milioane de euro).

Conform BVB, cele mai mari creşteri le înregistrau acţiunile Carbochim (+10,29%), Rompetrol Rafinare (+2,33%) şi Turbomecanica (+1,53%). Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Mecanica Fină (-11,59%), SSIF BRK Financial Group (-4,72%) şi Erste Group Bank (-4,38%)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » OMS a ales numele pentru noua variantă de coronavirus: Omicron. A fost catologată "îngrijorătoare": risc ridicat de transmitere şi infectare