”Opriți-l pe Putin. Vrea să refacă URSS. Vestul trebuie să scoată Kazakhstanul din sfera Rusiei”, spune liderul opoziției din Kazahstan, un fost ministru şi bancher
Revoltele violente din Kazahstan au trezit la viaţă şi partidele de opoziţie. Liderul unei astfel de grupări cere intervenţia statelor din Vest pentru "a rupe" Kazahstanul de influenţa Rusiei.
De Redactia Observator la 07.01.2022, 17:45Un fost ministru din Kazahstan, care în acest moment conduce cel mai puternic partid de opoziţie, a cerut în mod direct intervenţia ţărilor din Vestul Europei pentru a ajuta Kazahstanul să iasă din sfera de influenţă a Rusiei. Mukhtar Ablyazov, fost bancher şi lider al partidului Alegerea Democratică din Kazahstan, este de părere că Vladimir Putin încearcă să refacă o structură asemănătoare fostei URSS, iar trupele militare trimise în sprijinul autorităţilor din Kazahstan sunt văzute ca o armată de ocupaţie.
"Dacă Vestul (n.red. ţările din Vestul Europei) nu intervine, atunci Kazahstan se va transforma în Belarus, iar Vladimir Putin îşi va impune metodic programul. Acela de a recrea o structură geo-politică aşa cum a fost URSS-ul. Vestul trebuie să rupă Kazahstanul de Rusia. Rusia a intrat deja în Kazahstan, a trimis trupe. CSTO (n.red. Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă) e Rusia, asta o e ocupaţie a Rusiei", a declarat Mukhtar Ablyazov pentru Reuters. Fostul bancher şi ministru nu a precizat însă şi cum s-ar putea realiza practic o scoatere a Kazahstanului din sfera de influenţă a Rusiei.
Manifestanții, acuzați că sunt ”teroriști antrenați în străinătate”
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat vineri că a ordonat armatei să deschidă focul fără avertisment asupra protestatarilor, în cazul unor noi manifestări violențe și i-a mulțumit lui Vladimir Putin că a trimis câteva mii de soldați pentru a înăbuși protestele. Are și de ce. După patru zile de război civil, autorităţile din Kazahstan susţin că ordinea din ţară s-a restabilit. Bilanţul este, însă, dramatic. Sunt zeci de morţi și sute de răniţi în rândul civililor şi forţelor de ordine iar peste 3000 de manifestanţi au fost arestaţi. Forțele rusești au ajuns în Kazahstan la cererea regimului autoritar din Almatî. Preşedintele ţării a precizat că soldații ruși vor rămâne temporar în țară pentru a asigura securitatea.
- VIDEO. Soldați din Kazahstan, dezarmați de protestatari, înainte de venirea rușilor. Manifestanții, acuzați că...
- Revoluția din Kazahstan, o amenințare în plus pentru Vladimir Putin. Cum ar putea protestele să destabilizeze...
- Soldaţii din Kazahstan pot împuşca protestatari fără vreun avertisment. Preşedintele i-a mulţumit în mod...
Președintele Kazahstanului a ordonat vineri armatei să tragă fără avertisment asupra protestatarilor, în cazul unor noi manifestări violențe. Potrivit lui Tokaev, aproximativ 20.000 de “bandiți” au atacat capitala financiară Alma-Ata. Bilanțul oferit de regimul din Kazahstan vorbește de 26 de “criminali înarmați” morți, adică protestatari, și alți 18 ofițeri de securitate uciși în urma manifestațiilor extrem de violente.
Tokaev a mulțumit președintelui Vladimir Putin, precum și liderilor Chinei, Uzbekistanului și Turciei pentru ajutorul oferit în înăbușirea revoltei. “Ce negocieri am putea noi purta cu acești criminali și ucigași? Am avut de-a face cu bandiți antrenați și teroriști înarmați, atât cetățeni ai Kazahstanului, cât și străini. Prin urmare, acești perturbatori ai națiunii trebuie distruși, iar acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat”, a declarat președintele Tokayev, într-un interviu televizat.