Antena LIVE

Curs valutar

Orașul ucrainean care arată ca după un atac nuclear. Cum l-au ras ruşii de pe faţa pământului

Orașul ucrainean Vovceansk din regiunea Harkov arată ca după un atac nuclear. Au fost spulberate spitale, școli, blocuri și multe alte clădiri. O analiză Bellingcat și AFP arată că aproape 80% din clădirile din oraș au fost distruse sau grav avariate. 

De la 01.11.2024, 17:26
WhatsApp
Galerie (18)
Orașul ucrainean care arată ca după un atac nuclear. Ruşii l-au ras de pe faţa pământului Profimedia

Război în Ucraina. Vovceansk este un centru administrativ din nord-estul Ucrainei, prin care trece râul Vovcha, situat la doar cinci kilometri de granița cu Rusia. În 2022, Vovceansk avea 17.000 de locuitori, mulți dintre ei cu rude în Rusia. După ce a fost alungată din Harkov în toamna lui 2022, armata rusă a lansat o ofensivă în regiune pe 10 mai 2024. Potrivit analiştilor militari, a fost un atac fentă pentru a atrage trupe ucrainene din alte regiuni ale frontului, respectiv Donbas. 

Ruşii au cucerit aproape 300 de km2 în şapte zile şi ocupau în jur de 50% din oraşul Vovceansk înainte ca armata ucraineană să trimită întăriri care au blocat înaintarea inamicului. De atunci se duc lupte urbane pentru fiecare clădire din oraş. Amploarea distrugerilor depăşeşte orice imaginaţie.

Vovceansk, oraşul pe care ruşii l-au şters de pe hartă

Pe acelaşi subiect

O echipă de jurnalişti de investigaţie de la Bellingcat și AFP din Kiev, Harkov și Paris s-au asociat pentru a investiga pagubele din oraș. O analiză a imaginilor din satelit sugerează că 60% din clădirile din Vovceansk au fost complet distruse. Alte 18% dintre clădiri au daune parţiale. În doar 22% din oraş nu erau încă detectate pagube la sfârșitul lunii septembrie 2024.

Au fost nivelate aproape toate grădinițele, școlile, bisericile, fabricile sau bibliotecile din oraş. Imaginile și filmările din drone arată un peisaj dezolant în care au mai rămas doar scheletele arse ale clădirilor. Localnicii au fugit şi trăiesc acum ca refugiați în apropierea oraşului Harkov.

Nordul oraşului unde s-au dus majoritatea luptelor a fost aproape în întregime distrus sau grav avariat. Şi centrul este atât de grav afectat, încât au rămas puține structuri în picioare. Potrivit primarului, 90% din centrul oraşului a fost distrus. Deși zonele de la sud de râul Vovcha au fost afectate grav, în special cartierele industriale și casele situate de-a lungul drumurilor principale, sunt încă vizibile mici cartiere de locuințe rămase intacte. 

Soarta oraşului aminteşte de Bahmut din regiunea Donețk, care avea 70.000 de locuitori înainte de a fi distrus aproape complet în 2023. "Ritmul distrugerii a fost foarte rapid. Ceea ce s-a întâmplat în Bahmut în două sau trei luni s-a întâmplat în Vovceansk în două sau trei săptămâni. Pentru că este aproape de graniță şi a fost lovit intens de bombe aeriene cu planare", a explicat locotenentul Denis Yaroslavski din Brigada 57 care a luptat atât la Bahmut, cât și la Vovceansk.

Temutele bombe FAB

Filmările postate pe conturi ruseşti şi ucrainene de Telegram au documentat armele şi tacticile care au dus la distrugerea aproape totală a orașului. Zeci de clipuri arată folosirea bombelor FAB de diferite dimensiuni. Sunt vechi bombe de aviaţie, ieftine, fără sisteme de ghidare, dar pe care ruşii au început să le modernizeze din 2023, punându-le "aripi" şi kituri de ghidare prin satelit. Moscova are mii de astfel de bombe aşa că a ajuns să lanseaze din avioane şi până la 100 pe zi, în mare parte pentru a lovi poziţii fortificate ucrainene. La începutul anului ruşii au lansat şi câte 125 de bombe FAB zilnic asupra oraşului Avdiivka, cucerit în cele din urmă în februarie. 

La sfârșitul lunii septembrie, forțele ruse ar fi lovit Vovceansk cu o bombă termobarică ODAB-9000 (9 tone), o armă puternică concepută pentru a crea o undă de şoc uriaşă. Ucrainenii au contestat informaţia sugerând un război iinformaţional şi o tactică de intimidare. Ei au spus că a fost folosită bombă termobarică ODAB mai mică și mai puțin puternică, cel mai probabil un ODAB-1500 (1,5 tone). 

"În prezent, Vovceansk este complet distrus. Da, este sub control. Da, am eliminat inamicul și încercăm să preluăm controlul fizic asupra acestor ruine. Dar orașul nu există. 17.000 de oameni și-au pierdut casele și de ce? Pentru că cineva nu a construit fortificații", a spus Denis Yaroslavsk, dând vina pe "neglijență şi corupție". Armata susţine că trupele ruse au ajuns prea uşor în oraş pentru că graniţa a fost slab apărată.

Cu toate astea, lupta pentru Vovceansk este departe de a fi încheiată. Purtătorul de cuvânt al forțelor militare regionale din Harkov, Vitalii Saranţev, a numit situația dificilă, pentru că trupele ruse care folosesc o gamă mare de arme în apropierea orașului. Yaroslavski a declarat pentru AFP că soldaţii care au apărat oraşul sunt obosiți. "Nu-mi place să spun asta, dar mulți luptătorii care au fost pe câmpul de luptă de la începutul războiului sunt acum obosiți, vor să-și ducă la bun sfârșit misiunea și să plece în străinătate. Soldații care își dau acum viața pentru Ucraina vor să se mute în alte țări", a spus el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina harkov vovceansk
Întrebarea zilei
IPS Teodosie, izolat în cadrul BOR. Consideraţi că ar trebui sancţionat mai dur?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Temperatura la care trebuie să gătești carnea. Riști să iei E.coli dacă nu...
Fanatik.ro
Publicat 01.11.2024
Inundațiile din Spania sunt șocante, dar nu complet surprinzătoare. Cum se...
spotmedia.ro
Publicat 30.10.2024
Până când putem da vina pe părinți?
spotmedia.ro
Publicat 27.10.2024
Cresc PENSIILE cu 1.300 de lei! Anunț oficial făcut de Ministrul Muncii. Când...
Gandul
Publicat 01.11.2024
Ieftinirea care va scumpi și mai mult viața oamenilor. Paradoxul românesc,...
Adevărul
Publicat 01.11.2024
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce...
A1
Publicat 31.10.2024
Horoscopul zilei de 2 noiembrie 2024. Balanțele petrec timp cu familia. Află ce...
CaTine
Publicat 01.11.2024
Noi imagini sfâșietoare cu Alina Eriko! Mama ei, asaltată cu mesaje să își...
spynews.ro
Publicat 01.11.2024
„Pele mi-a tras o flegmă-n față” » Liță Dumitru, dialog genial cu Ovidiu...
GSP
Publicat 31.10.2024
Cardurile românilor vor fi alimentate cu 450 de lei în noiembrie. Până când...
Click.ro
Publicat 31.10.2024
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun...
Useit
Publicat 01.11.2024
Cine sunt românii care au murit într-un garaj din cauza inundațiilor din...
Redacţia.ro
Publicat 01.11.2024
Statul protejează parlamentari, miniștri, evazioniști și multinaționale...
libertatea.ro
Publicat 01.11.2024
Kelly Clarkson s-a costumat în Beetlejuice pentru un episod special de Halloween...
ZU
Publicat 01.11.2024
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Hello taste
Publicat 01.11.2024
Îl lași sau nu pe copil să se uite la filme de groază? Care sunt...
Deparinti
Publicat 01.11.2024
Gafe monumentale ale celor care vor să reprezinte România pe plan extern....
ziare.com
Publicat 31.10.2024
Cum arată acum soția și fiica actorului Mario Cimarro din telenovela...
Happy
Publicat 01.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să...
Medicool
Publicat 01.11.2024