Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Frontul din estul Ucrainei se prăbușește. Dacă nu sunt opriţi, ruşii vor avea cale liberă până la Nipru - Die Welt

Rusia intensifică atacurile pe frontul din Doneţk unde Ucraina a pierdut 8 oraşe şi sate în câteva zile. Trupele ucrainene sunt nevoite să se retragă pas cu pas iar dacă nu îi vor opri pe ruși, în curând armata lui Vladimir Putin va avea drum deschis către inima Ucrainei, relatează cotidianul german Die Welt. 

de Redactia Observator

la 28.10.2024 , 15:34

Frontul din estul Ucrainei se prăbușește. Dacă nu sunt opriţi, ruşii vor avea cale liberă până la Nipru - Die Welt Antrenament militar al unei unități ucrainene de drone dintr-un batalion al brigăzii 24, în regiunea Donețk - Getty Images

Război în Ucraina. Situația se înrăutățește pe front pentru armata ucraineană. Doar duminică ruşii au lansat 142 de atacuri pe front, potrivit celui mai recent raport al statului major ucrainean. Conducerea militară de la Kiev susţine că atacurile au fost respinse pe toate sectoarele frontului, cu toate acestea, potrivit observatorilor militari neoficiali, trupele ruse au capturat mai multe orașe mici în ultimele zile. Un blogger militar rus a scris despre prăbușirea frontului ucrainean în sudul regiunii Donețk. Însă informațiile furnizate de ambele tabere sunt greu de verificat, atrage atenţia publicaţia germană. 

Frontul din estul Ucrainei se prăbușește 

Ucraina se apără de armata invadatoare rusă de mai bine de doi ani și jumătate. După o nouă săptămână de atacuri aeriene rusești, președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou aliaților occidentali ajutor în materie de apărare antiaeriană. Numai în ultima săptămână ruşii au lansat peste 1.100 de bombe de aviaţie cu planare și peste 560 de atacuri cu drone, a spus el. 

Articolul continuă după reclamă

În sudul regiunii carbonifere și industriale Donbas, frontul ucrainean a rezistat ferm practic de la începutul invaziei din 2022. Anul acesta, însă, apărarea a început să cedeze, mai întâi a fost orașul Avdiivka care a căzut în februarie, iar în toamnă ucrainenii au pierdut şi Vuhledar. Situat lângă Pokrovsk, Selidove, un oraş care avea 20.000 de locuitori înainte de război, a fost cucerit aproape în totalitate după o săptămână de lupte urbane. Trupele ucrainene epuizate nu au reușit să oprească înaintarea ruşilor, deși le-au provocat pierderi grele, scrie sursa citată. Orașele Kurakivka, Kurakove și Pokrovsk sunt în prezent deosebit de amenințate.

Pe acelaşi subiect

O stepă deschisă și greu de apărat până la Nipru

Cucerirea completă a regiunii administrative Donețk este un obiectiv de război declarat public de Kremlin. Regiunea a fost anexată de ruşi în 2022, deși nu a fost complet ocupată. Dacă ultimele orașe industriale din Donbas vor cădea, ruşilor li se va deschide spre vest până la râul Nipru o stepă deschisă și greu de apărat . Acolo se află principalele orașe ucrainene Dnipro și Zaporojie, aminteşte Die Welt

Ucraina cere de mai multe luni să i se permită să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei. Președintele Vladimir Putin a avertizat din nou Occidentul să nu permită un astfel de scenariu. Rusia va considera un astfel de act drept o participare a Occidentului la război, a spus el într-un interviu televizat. Ministerul rus al Apărării creează diverse scenarii de răspuns în acest caz, a transmis Putin, fără a detalia.

Președintele Zelenski va discuta marţi la Reykjavík cu Finlanda, Suedia, Danemarca, Norvegia și Islanda despre cum să crească presiunea militară și diplomatică asupra Rusiei. Danemarca, Finlanda și Suedia, precum și statele baltice, susțin Ucraina mai mult decât Germania în raport cu puterea lor economică, potrivit datelor de la Universitatea din Kiel, atrage atenţia Die Welt. Şi ţările nordice par dispuse să treacă peste liniile roşii ale Moscovei mai mult decât Berlinul. Danemarca, de exemplu, investește direct în companii de apărare ucrainene.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?
Observator » Ştiri externe » Frontul din estul Ucrainei se prăbușește. Dacă nu sunt opriţi, ruşii vor avea cale liberă până la Nipru - Die Welt