Pentagonul a dat detalii despre balonul chinezesc de spionaj. Avea peste 60 m înălțime, mii de kg și se putea autodistruge
Balonul chinezesc de spionaj avea peste 60 de metri înălțime, cântărea mii de kilograme și avea o încărcătură asemănătoare cu cea a unui avion de linie, a dezvăluit un oficial de la Pentagon. De asemenea, acesta avea capacitatea de a se autodistruge.
De Redactia Observator la 06.02.2023, 22:19Generalul american D. VanHerck, șeful Comandamentului Nordic, a dezvăluit noi detalii despre balonul doborât de armată. Precizările lui vin după o declarație a lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, care a apărat decizia președintelui Joe Biden de a aștepta doborârea balonului până când acesta a ajuns deasupra coastelor Carolinei de Sud. "Pentru că președintele a decis să nu fie doborât decât în condiții de siguranță, deasupra apei, asta ne-a dat o oportunitate extraordinară de a înțelege mai bine, de a studia capacitățile acestui balon", le-a spus el reporterilor.
Potrivit Daily Mail, Biden a ordonat doborârea balonului de spionaj în cursul zilei de miercuri, însă la sfatul comandanților armatei ordinul a fost amânat pentru sâmbătă, atunci când Forțele Aeriene ale SUA au trimis pe urmele lui un avion de vânătoare F-22 înarmat cu o rachetă AIM-9X Sidewinder.
Întârzierea l-a predispus pe Joe Biden la atacuri din partea republicanilor, care au cerut ca balonul să fie doborât imediat după ce a fost zărit deasupra statului Montana. VanHerck a precizat că mare parte din balon a fost recuperat din apă, deși nu este exclus ca părți din el să fi ajuns pe țărm. Oficialul i-a avertizat pe oameni să nu se atingă de resturi și să anunțe autoritățile competente.
Americanii au trimis cel mai puternic avion de vânătoare, F-22, să doboare balonul de spionaj
- Reacția Chinei după ce SUA i-au distrus balonul de spionaj: Acțiunile americanilor au deteriorat eforturile de...
- Americanii au trimis cel mai puternic avion de vânătoare, F-22, să doboare balonul de spionaj. China acuză SUA de...
- Momentul în care americanii doboară cu o rachetă balonul spion al chinezilor. Reacția Beijingului
Balonul de spionaj al Chinei trimis deasupra Statelor Unite a fost doborât în cursul zilei de duminică. Un avion F-22 al armatei a lansat o rachetă, iar aerostatul a căzut în Atlantic, la 11 kilometri distanţă de coasta Carolinei de Sud. Acţiunea, comandată chiar de preşedintele Biden, a stârnit furia Beijingului, care acuză Washington-ul că încalcă practicile internaţionale.
La scurt timp după doborârea balonului, liderul de la Casa Albă le-a declarat reporterilor că ordinul a fost dat încă de miercuri. Decizia a fost amânată, însă, până la momentul în care aerostatul a ajuns deasupra unei zone fără populaţie. Din motive de siguranţă, activitatea aeriană a fost suspendată pe trei aeroporturi din Carolina de Nord şi de Sud cu câteva ore înaintea misiunii. La scurt timp după aceea, zborurile au fost reluate.
Ministerul chinez de Externe spune că SUA a încălcat grav practicile internaţionale
"Au reuşit, cu succes, să-l doboare! Vreau să-i felicit pe aviatorii noştri care au făcut-o", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA. Mai multe echipaje ale Marinei Americane, dar şi ale Gărzii de Coastă au încercuit zona în care s-a prăbuşit aparatul de zbor lansat de China. Ce a mai rămas din balon a fost recuperat şi va ajunge la un laborator FBI din Virginia pentru analiză. "Cred că a fost un semnal ca parte a așa-numitului război "ascuns", care nu ar fi suficient pentru a răspunde cu forță militară, dar este suficient pentru a spune: "Putem intra în spațiul vostru aerian și ce puteți face în legătură cu asta? China ar fi putut folosi orice altă tehnologie, cum ar fi sateliţii, pentru a spiona SUA, dar cu siguranță a încercat să facă o declarație și să testeze apele", a declarat Marina Miron, cercetător la Centrul de etică militară King's College London.
Ministerul chinez de Externe spune că SUA a încălcat grav practica internaţională şi că reacţia oficialilor americani a fost exagerată, cu atât mai mult cu cât balonul era o simplă aeronavă meteorologică.