Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reacția Chinei după ce SUA i-au distrus balonul de spionaj: Acțiunile americanilor au deteriorat eforturile de stabilizarea a relațiilor

Guvernul chinez a afirmat luni că Statele Unite, doborând balonul chinez care survola teritoriul lor, au "afectat serios şi deteriorat" relaţiile dintre cele două ţări, notează AFP. Armata americană a doborât sâmbătă, în largul coastei Carolinei de Sud, în sud-estul ţării, acest balon chinezesc considerat de Pentagon drept un balon de spionaj, destinat să colecteze informaţii sensibile, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 06.02.2023 , 07:29

Reacția Chinei după SUA i-au distrus balonul de spionaj: Acțiunile americanilor au deteriorat eforturile de stabilizarea a relațiilor - Profimedia

"Acţiunile americane au afectat serios şi deteriorat eforturile şi progresele celor două părţi de a stabiliza relaţiile chino-americane de după întâlnirea din Bali" dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping în noiembrie, a declarat într-un comunicat viceministrul de externe Xie Feng.

Incidentul a provocat o criză diplomatică între Beijing şi Washington, cu anularea în ultimul moment a unei vizite în China a şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken. Beijingul, care la rândul său susţine că era o aeronavă civilă, a acuzat Statele Unite că au "reacţionat exagerat" prin folosirea forţei.

Beijingul își pregătește răspunsul pentru această criză

Articolul continuă după reclamă

Guvernul chinez "urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei" şi "îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare", a indicat luni ministerul.

Pe acelaşi subiect

Balonul a intrat pentru prima dată în spaţiul aerian american pe 28 ianuarie, la nord de Insulele Aleutine (Alaska). Ulterior a pătruns în spaţiul aerian canadian pe 30 ianuarie, apoi s-a întors de partea americană, deasupra statului Idaho din nord-vestul SUA, marţi, 31 ianuarie.

Publicul larg a aflat de existenţa sa abia joi, când era deasupra statului Montana. Apoi şi-a continuat călătoria spre est până a ajuns la coasta Atlanticului. Columbia a anunţat în weekend că un balon a survolat teritoriul său înainte de a părăsi spaţiul său aerian. Ea a spus că efectuează "verificări (...) pentru a stabili originea obiectului".

Vineri, Pentagonul a declarat că un al doilea balon chinez a fost văzut zburând deasupra Americii Latine, reaminteşte AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ce alegeţi: plata la proprietate sau online, prin site-urile de rezervări?
Observator » Stiri externe » Reacția Chinei după ce SUA i-au distrus balonul de spionaj: Acțiunile americanilor au deteriorat eforturile de stabilizarea a relațiilor