Antena Meniu Search
x
LIVE

Armata SUA a început să caute resturile balonului chinezesc pe care l-a doborât. Tensiunile dintre cele două țări, extrem de ridicate

 Armata americană a anunţat duminica aceasta că echipele sale caută resturile presupusului balon de recunoaştere chinez pe care l-a doborât cu o zi înainte, în timp ce Beijingul a cerut luni Washingtonului să nu escaladeze situaţia sau să ia măsuri suplimentare care să-i afecteze interesele, notează Agerpres.

De Redactia Observator la 06.02.2023, 10:38
Armata SUA a început să caute resturile balonului chinezesc pe care l-a doborât - Profimedia/Hepta

Scandalul iscat de balon, despre care Beijingul a insistat că este un dirijabil civil care a intrat accidental în spaţiul aerian american, a tensionat şi mai mult relaţiile şi aşa dificile dintre cele două puteri şi a determinat Washingtonul să anuleze o vizită prevăzută la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken.

Marina americană lucrează la recuperarea balonului şi a încărcăturii sale utile, iar gărzile de coastă asigură securitatea operaţiunii, a declarat duminică generalul Glen VanHerck, comandantul Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) şi Comandamentului de Nord al SUA.

O recuperare reuşită ar putea oferi SUA o perspectivă asupra capacităţilor de spionaj ale Chinei, deşi oficiali americani au minimizat impactul balonului asupra securităţii naţionale. Un avion de vânătoare american a doborât balonul sâmbătă deasupra Atlanticului, în largul Carolinei de Sud, într-un răspuns calificat de China drept o "reacţie excesivă evidentă".

Tensiunile dintre cele două țări, extrem de ridicate

Pe acelaşi subiect

"China se opune ferm şi protestează vehement faţă de aceasta", a declarat ministrul adjunct chinez de externe Xie Feng în remarci adresate Ambasadei SUA din Beijing şi publicate luni dimineaţa pe site-ul ministerului. "Guvernul chinez urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei", adaugă el.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Mao Ning, a afirmat luni, în conferinţa de presă obişnuită, că este vorba despre ''un incident neaşteptat, izolat'' şi a apreciat că SUA şi China trebuie să trateze situaţia cu calm şi fără folosirea forţei.

Incidentul cu balonul survine într-un moment în care SUA şi China au încercat să-şi consolideze comunicarea şi legăturile, care au fost puse la încercare în ultimii ani din cauza tensiunilor pe mai multe fronturi, inclusiv a eforturilor SUA de a bloca accesul Chinei la tehnologii avansate-cheie.

China a avertizat cu privire la "serioase repercusiuni" şi a declarat că va recurge la toate mijloacele necesare pentru a face faţă unor "situaţii similare", fără a oferi mai multe detalii, chiar dacă unii analişti spun că se aşteaptă ca orice fel de răspuns să fie minuţios calibrat pentru a evita înrăutăţirea relaţiilor bilaterale.

Firma de brokeraj ING a declarat într-o notă de luni că incidentul ar putea exacerba "războiul tehnologic" şi ar putea avea un impact negativ pe termen scurt asupra monedei chineze, yuanul. "Cele două părţi vor impune probabil mai multe interdicţii la exportul de tehnologie în diferite industrii. Este o nouă ameninţare de perturbare a lanţului de aprovizionare, deşi riscul de perturbare logistică legat de restricţiile COVID-19 au dispărut în prezent", explică experții.

"Acest nou risc este mai degrabă un risc pe termen lung decât unul iminent", mai spune firma menţionată.

Yuanul chinez a scăzut la un minim de 6,8077 pentru un dolar la deschiderea tranzacţiilor luni, cel mai scăzut nivel de aproape o lună.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Armata SUA a început să caute resturile balonului chinezesc pe care l-a doborât. Tensiunile dintre cele două țări, extrem de ridicate