Pescarii irlandezi vor să blocheze jocurile de război ale rușilor în Atlantic. Flotila de nave i-a alertat pe norvegieni
Armata și Marina Federației Ruse au planificate exerciții peste exerciții în toate direcțiiile, un adevărat show de forță al lui Vladimir Putin. Și totuși exercițille navale din nord-estul Atlanticului riscă să fie perturbate de pescarii irlandezi, scrie CNN.
De Redactia Observator la 27.01.2022, 17:56Pescarii irlandezi urmează să se întâlnească cu ambasadorul Rusiei în Irlanda pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la exercițiile militare care urmează să aibă loc în largul coastei de sud-vest a țării. Exercițiile rusești sunt programate pentru începutul lunii viitoare și vor dura câteva zile, relatează CNN.
Pescarii sunt îngrijorați că marina rusă va provoca daune de mediu care le-ar putea afecta mijloacele de trai. „Acestea sunt jocuri de război”, a declarat Patrick Murphy, reprezentatul unei asociații de pescari. „Ei fac asta pentru a trimite un mesaj, dar oamenii pe care îi vor răni cel mai mult sunt comunitățile noastre de pescari”.
Murphy a spus că în trecut bărcile lor de perscuit au fost scufundate de submarine. „Dar daunele pe care nu le cunoaștem sunt daunele aduse mediului marin”, a adăugat el. Un pescar, John D O'Sullivan, a întrebat de ce Rusia a ales fix zonele bogate în pește din regiune pentru a efectua exercițiile. „Nu ar trebui permis să fie organizate acolo”, a spus O'Sullivan.
Show de forţă al Rusiei în timp ce lumea e preocupată de criza din Ucraina
- După o lungă tăcere, China a transmis SUA că susţine "îngrijorările rezonabile ale Rusiei cu privire la Ucraina"
- Oficialii ruși și ucraineni se întâlnesc la Berlin. Ministru: În următoarele 2 săptămâni, Rusia ar putea...
- Reacţia a Rusiei după răspunsul SUA cu privire la garanţiile de securitate cerute: "Decizia finală aparţine...
Marți, radiodifuzorul public din Irlanda, RTE, a raportat că unii pescari plănuiesc să-și folosească bărcile pentru a „perturba în mod pașnic” exercițiile rusești. Cu toate acestea, ambasadorul Rusiei în Irlanda, Iuri Filatov, a minimizat controversa, numind-o „exagerată”. Filatov a spus că autoritățile irlandeze au fost informate cu privire la exerciții, care fac parte din antrenamentul regulat. „Nu este în niciun fel o amenințare pentru Irlanda”, a spus el.
„Rusia, conform dreptului internațional, poate, desigur, să facă exerciții militare în apele internaționale, dar faptul că alege să le facă la granițele de vest, dacă doriți, ale UE, în largul coastei irlandeze, este ceva care din punctul nostru de vedere pur și simplu nu este binevenit și nu este dorit în acest moment, în special în săptămânile următoare”, a declarat, Simon Coveney, Ministru al Apărării din Irlanda.
Întrebat dacă Rusia ar lua în considerare să renunţe exercițiul militar, având în vedere scandalul creat, ambasadorul rus a răspuns: „De ce am face asta? Atenția va trece, dar planurile de pregătire militară necesită multă pregătire și nu văd niciun motiv pentru a schimba asta pentru că nu sunt probleme. Nu este nimic surprinzător, nimic senzațional și se va desfășura într-o manieră transparentă și sigură”.
Rusia a anuntat manevre militare cu avioane de vânătoare şi bombardiere în apropierea Ucrainei şi în Crimeea, la care vor participa 6.000 de soldaţi
Marina rusă are programate exerciții în Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Ohotsk, nord-estul Oceanului Atlantic și Pacific. La începutul săptămânii marina rusă a publicat imagini de la exerciţiile cu rachete Kalibr, care pot lovi ţinte la 1.000 de kilometri distanţă.
Flotila de nave de război, văzută în largul Norvegiei
Un număr de nave mari de război rusești au fost văzute navigând spre Irlanda. Experții militari cred că flotila, care include cinci nave, va participa la exerciții la aproximativ 130 de mile marine în larg, în Zona Economică Exclusivă a Irlandei. Navele, inclusiv unul dintre cele mai mari crucișătoare cu rachete ale Marinei Ruse, Mareșalul Ustinov, au fost observate marți de un avion de recunoaștere al Forțelor Aeriene Norvegiene. Spre nord-estul Atlanticului se îndreaptă și un petrolier cu combustibil, numit Vyazma.
Experții nu sunt siguri dacă navele se îndreaptă spre zona de exerciţii din Atlantic sau dacă au programate exerciții separate în Marea Barents sau Oceanul Arctic. Navele sunt însoțite cel mai probabil și de un submarin cu propulsie nucleară. Forțele de Apărare din Norvegia și Irlanda au fost alertate cu privire la activitatea navelor. Exercițiile vor include utilizarea artileriei navale și a rachetelor, precum și a aeronavelor rusești.
Una dintre nave, Mareșalul Ustinov, este un crucișător cu rachete cunoscut sub numele de „ucigașul de portavioane”. Are aproape 200 de metri lungime și 500 de oameni la bord. Poate transporta rachete de croazieră Vulcan cu focoase convenționale sau nucleare. Deși are peste 30 de ani vechime, a fost modernizată în urmă cu cinci ani.