Rusia își mută soldații. Trupe trimise în Belarus și spre granița cu Ucraina. Și-a evacuat personalul diplomatic de la Kiev
Rusia a început să trimită trupe în Belarus, urmând ca în luna februarie să se desfășoare exerciții militare comune, scrie The Guardian. Acțiunea Kremlinului, însă, stârnește îngrijorarea Occidentului, existând temeri că ar pregăti o invazie în Ucraina. De asemenea, în presa ucraineană au apărut imagini cu presupusul tur de forță logistic fără precedent al Rusiei: mai multe trenuri cu soldați s-au pus în mișcare, în direcția Ucrainei.
Vehicule militare și artilerie sunt transportate în Belarus cu vagoanele platformă aparținând companiei de transport feroviar a Rusiei, scrie The Guardian. Totodată, Alexander Volfovich, șeful consiliului de securitate din Belarus, a declarat că o parte a militarilor ruşi a sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale de trupe.
Pe de altă parte, unii analiști militari sugerează că Rusia și-ar putea trimite forțele armate prin Belarus în cazul unei invazii ample în Ucraina, profitând de proximitatea dintre cele două state, dar nu consideră cu Belarusul ar avea un rol major în cazul unei operațiuni militare de amploare.
Exercițiile vor avea loc în vestul Belarusului, între 10 - 20 februarie, în apropierea granițelor statelor membre NATO, Polonia și Lituania, și la granița Ucraina, a anunțat Aleksandr Lukașenko. În cadrul exercițiilor, cele două țări “se vor concentra pe respingerea unui atac extern, atât terestru cât și aerian, dar și pe neutralizarea inamicilor”.
- Marea Britanie furnizează Ucrainei arme antitanc să se apere de o invazie, într-o confruntare cu Rusia
- Rusia şi Belarus, exerciţii militare comune în februarie. Lukașenko ironizează Occidentul: Stabiliţi data...
- Xi Jinping atrage atenţia asupra "consecinţelor catastrofale" pe care le-ar avea o confruntare mondială
"Nu este nimic extraordinar în aceasta, la sfârşitul anului trecut, preşedinţii ţărilor noastre au confirmat planul de a organiza evenimente comune în Belarus anul acesta", a dat asigurări secretarul Consiliului Securităţii de la Minsk, Aleksandr Volfovici.
"Minskul nu poate să nu-şi facă griji cu privire la intensificarea activităţii militare a ţărilor NATO în apropierea Belarusului, susţine acesta. "Politica agresivă şi distructivă dusă de guvernele statelor vecine nu contribuie deloc la menţinerea şi dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate. În orice moment se poate întâmpla o provocare şi ireparabilul", a mai adăugat Volfovici.
Trenuri siberiene, pline cu soldați, se îndreaptă spre Ucraina
Publicația germană BILD notează cu Rusia transportă de-a lungul legendarei căi ferate transsiberiene în direcția Ucrainei, echipamente militare, inclusiv tancuri și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat, înainte de o întâlnire cu omologul său rus de marți, că speră că tensiunile vor putea fi rezolvate prin diplomație, iar dacă nu, Moscova va plăti un „preț mare” pentru actele de agresiune față de Ucraina.
„Calea ferată transsiberiană este o rețea importantă pentru mișcările militare din Rusia. Călătoria unui tren militar durează între șase până la șapte zile pentru a ajunge din Orientul Îndepărtat al Pacificului până în vestul Rusiei. Trenurile din Siberia fac doar două-trei zile”, a declarat expertul militar în apărare Andy Scollick pentru BILD.
Expertul avertizează că relocarea masivă a echipamentelor militare și a soldaților „nu are nicio legătură cu Kazahstanul și nici cu exercițiile la scară largă planificate de armata rusă. Prin urmare, este de la sine înțeles că se îndreaptă spre vest pentru a completa și a sprijini consolidarea operațională în apropierea graniței de est a Ucrainei”.
Dacă Rusia „ar fi vrut doar să agite spiritele, ar fi suficient un "spectacol" cu tancuri și artilerie. Dar mișcarea logistică la scară largă indică echipamentul necesar pentru a susține o operațiune de luptă. Și nu este vorba doar de echipament. Majoritatea acestor trenuri conțin vagoane de pasageri pentru trupe și vagoane de marfă pentru echipamentul lor”, potrivit expertului irlandez.
Rusia își evacuează personalul diplomatic neesențial din Ucraina
Cu o săptămână înainte de începerea discuțiilor diplomatice cu privire la acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina, Rusia a început să-și evacueze personalul diplomatic din Kiev, scrie New York Times. Pe 5 ianuarie, 18 persoane – majoritatea copii și soțiile diplomaților ruși – au plecat spre Moscova, potrivit unui înalt oficial de securitate ucrainean.
În următoarele zile, alte 30 de persoane au fost evacuate din Kiev și Lviv. Diplomaților din alte două consulate rusești li s-a transmis să se pregătească să părăsească Ucraina, a declarat oficialul.
Ministerul de Externe al Rusiei a transmis că ambasada sa din Kiev funcționează normal, în ciuda amenințărilor la adresa diplomaților ruși și a familiilor acestora. „Din nou, în ciuda provocărilor și a comportamentului agresiv al radicalilor locali, repet că misiunile noastre funcționează ca de obicei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria V. Zakharova.
Potrivit publicației americane, operațiunea de evacuare a fost concepută să fie una vizibilă și poate fi fie un exercițiu de evacuare, fie un pas concret în anticiparea unei invazii, fie o operațiune de război psihologic, menită să îi facă pe ucraineni să creadă că intențiile agresive ale Rusiei sunt serioase.
UK înarmează Ucraina
Rusia a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri cu privire la o posibilă invazie, potrivit Agerpres. În acest context, Marea Britanie a declarat luni că va furniza Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere faţă de o potenţială invazie, în cazul unui conflict cu Rusia, relatează Reuters.
"Am luat decizia de a furniza sisteme uşoare de arme defensive antitanc", a afirmat în parlament ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. Primele sisteme au fost deja livrate luni şi un număr mic de personal britanic va oferi instruire pentru o perioadă scurtă de timp, a spus el, adăugând că îl invită pe omologul său rus Serghei Şoigu la Londra în următoarele săptămâni pentru a discuta despre criza legată de Ucraina.
„Permiteți-mi să fiu clar: acest sprijin este pentru capacități de arme cu rază scurtă și clar defensive; nu sunt arme strategice și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia; trebuie să le folosească în autoapărare. Ne dorim să fim prieteni cu poporul rus, așa cum am fost de sute de ani. Și există o lume în care putem stabili o relație reciproc avantajoasă cu Rusia. Încă am speranța că diplomația va prevala. Este decizia președintelui Putin dacă alege diplomația și dialogul, sau conflictul și sancțiunile”, a declarat secretarul britanic al apărării.
Ambasadorul ucrainean la Londra a salutat decizia Marii Britanii de a trimite arme și trupe suplimentare, dar a declarat pentru BBC că cea mai mare problemă este că nu sunt încă membri ai NATO. „Am vrut să fim în NATO... ne confruntăm singuri cu cea mai mare armată din Europa”, a spus Vadym Prystaiko.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰