Peste 2.000 de copii, ucişi în Gaza, susţine un grup umanitar. Fără combustibil, bebeluşii din spitale sunt condamnaţi la moarte, avertizeaza medicii
Război Israel - Hamas. "Salvați Copiii" a declarat luni că peste un milion de copii sunt "prinși în capcană" în Gaza, fără un loc sigur în care să meargă și a avertizat cu privire la impactul devastator al lipsei de combustibil, medicamente și electricitate, relatează CNN.
De Redactia Observator la 24.10.2023, 12:41Medicii spitalelor din Gaza avertizează că dacă nu vor primi combustibil, mai mulți bebeluși vulnerabili vor muri în scurt timp. Cel puțin 2.000 de copii în Gaza au fost uciși în ultimele câteva săptămâni.
Peste 2.000 de copii, ucişi în timpul atacurilor din Gaza
Israelul și-a intensificat bombardamentele în Fâşia Gaza, în timp ce ministrul apărării Yoav Gallant a declarat luni că țara se pregătește pentru o "operațiune multilaterală" asupra grupului Hamas.
Conducerea israeliană a promis că va nimici Hamas ca răspuns la atacurile teroriste mortale din 7 octombrie și la răpirile în care 1.400 de oameni, majoritatea civili, au fost uciși și peste 200 de persoane au fost luate ostatice.
- Filmul eliberării celor două ostatice din ghearele Hamas. Gestul neaşteptat făcut de una dintre femei, când a...
- Hamas a anunţat că a eliberat două femei din motive umanitare. Cine sunt cele două ostatice: soţii lor au rămas...
- De ce e amânată invazia în Gaza. Motivul pentru care SUA cer Israelului să mai aştepte intrarea cu trupe
Luni, Hamas a eliberat doi cetățeni israelieni – două femei în vârstă – pe fondul presiunii internaționale tot mai mari pentru a asigura eliberarea celorlalți răpiți și duși în Gaza.
"Cel puțin 2.000 de copii au fost uciși în Gaza în ultimele 17 zile, iar alți 27 au fost uciși în Cisiordania", a declarat luni agenția.
Zeci de spitale din Gaza, închise din cauza lipsei de combustibil
Combustibil este sinonim cu viața în Gaza. Fără combustibil, apa nu poate fi pompată sau desalinizată, generatoarele care alimentează spitalele – care mențin incubatoarele, ventilatoarele și aparatele de dializă în funcțiune și pentru a steriliza echipamentul chirurgical – vor eșua.
Douăsprezece spitale și 32 de centre medicale sunt acum închise după atacurile israeliene și epuizarea combustibilului, potrivit ministerului palestinian al sănătății din Gaza.
În ciuda urgenței, niciun camion cu combustibil nu a intrat în Gaza ca parte a unui convoi de ajutor umanitar de la punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt în weekend, potrivit autorităților israeliene și ONU.
Luni, Mark Regev, consilier principal al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a declarat pentru CNN că Israelul nu va permite combustibilului să intre în Gaza chiar dacă toți ostaticii ar fi eliberați.
"Deocamdată nu avem niciun interes în a furniza combustibil care să ajungă la armata Hamasului. Nu am autorizat combustibil, însă am autorizat medicamente, apa şi alimente.", a spus Regev.
"Decizia guvernului a fost de a nu autoriza combustibilul, deoarece va fi furat de Hamas şi va fi folosit pentru a ne ucide oamenii."
Ministerului Palestinian al Sănătății controlat de Hamas a declarat că numărul persoanelor ucise de atacurile a ajuns la cel puțin 5.087, inclusiv 2.055 de copii.
"Sistemul de sănătate din Gaza a atins cel mai rău stadiu din istoria sa", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf Al-Qudra, într-o declarație marți dimineața.
Spitalele din Gaza riscă să ajungă gropi comune
În Gaza, au apărut focare de variolă, scabie și diaree din cauza condiţiilor din spitale şi a lipsei de canalizare, potrivit Ministerului Sănătății al Autorității Palestiniene cu sediul în Cisiordania ocupată.
Spitalele se apropie de colaps, funcționând la peste 150% din capacitatea lor, iar situațiile au devenit atât de grave încât operațiile sunt efectuate fără anestezie și, în unele cazuri, sub iluminarea luminilor telefonului, a adăugat Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene.
Aproximativ 50.000 de femei însărcinate se luptă să aibă acces la asistență medicală, aproximativ 166 de nașteri în condiţii riscante au loc zilnic și peste 5.000 de femei urmează să nască în luna următoare, se arată în comunicat.
Spitalul Al-Shifa din orașul Gaza – cel mai mare spital din enclavă – are suficient combustibil pentru a rezista maxim două zile, potrivit chirurgului senior Marwan Abusada luni.
Condițiile în Al-Shifa sunt îngrozitoare, un alt medic spunând că, fără electricitate, spitalul "va fi doar o groapă comună" și "nu este nimic de făcut pentru acești răniți".
Chirurgul britanic-palestinian Ghassan Abu-Sittah a declarat pentru CNN că "sistemul se dezintegrează" și, fără o încetare a focului și un coridor umanitar adecvat, "va fi o catastrofă și mai mare decât cea care există deja aici".
Spitalul copleșit a rămas fără pansamente pentru arsuri pentru cei peste 100 de pacienți din unitate, cu arsuri care le acoperă peste 40% din trup, a spus Abu-Sittah.
Vieţile a mii de bebeluşi prematuri depind de resursele de combustibil din Gaza
Un medic care lucrează într-un spital din sudul Gazei a declarat luni pentru CNN că bebelușii prematuri care se bazează pe aprovizionarea cu oxigen vor muri dacă combustibilul nu este livrat de urgență în enclavă.
Hatem Edhair, șeful secției de terapie intensivă neonatală la Complexul medical Nasser, a declarat că toate unitățile care nu sunt de urgență au fost oprite, precum și luminile și aerul condiționat.
El a spus că 11 bebeluși – cei mai mulți cântărind sub 1,5 kilograme – se află în unitatea sa de terapie intensivă neonatală.
Alte douăzeci de camioane care transportau ajutoare au trecut luni în Gaza, dar agențiile de ajutor avertizează că ajutoarele sunt prea puţine pentru a răspunde nevoilor a peste 2 milioane de oameni care trăiesc în enclavă.