Israelul a lansat peste noapte sute de atacuri aeriene şi raiduri terestre limitate în Gaza. Palestinienii acuză că 1.800 de copii au fost ucişi în ultimele 2 săptămâni
Război Israel - Hamas. 320 de ţinte teroriste din Gaza au fost lovite în ultimele ore de bombardamente. În cea de-a 17 zi de la începutul războiului ambele tabere îşi numără victimele. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, susține că loviturile israeliene au ucis până în prezent 4.741 de palestinieni, în timp ce atacul surpriză al Hamas în interiorul Israelului a ucis peste 1.400 de israelieni. Între timp, criza umanitară se adânceşte tot mai tare iar ajutoarele umanitare încă ajung cu dificultate în interiorul Fâşiei Gaza.
Israelul ar fi amânat intrarea tancurilor în Fâşia Gaza la cererea Statelor Unite. Între timp, Eforturile guvernelor din întreaga lume continuă pentru încetarea focului. Astăzi, premierul olandez Mark Rutte vine în Israel să discute cu Benjamin Netanyahu, în timp ce mâine este aşteptat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
SUA şi Israelul speră să mai poată negocia eliberarea unor ostatici. De aceea s-ar putea amâna pe termen nelimitat ofesniva terestră israeliană în Gaza. Potrivit publicaţiei New York Times, Hamas ar pregăti eliberarea a 50 de ostatici, însă Israelul nu comentează aceste informţii.
Forţele terestre sunt pregătite de invazie, aşteaptă lângă graniţă ordinul premierului Netanyahu. Sunt ostilităţi şi în nordul ţării, acolo unde teroriştii Hezbollah continuă să atace puncte ale IDF, iar Israelul răspunde cu tiruri puternice de rachetă. În ultimele 24 de ore au fost lovite peste 300 de ţinte Hamas în Fâşia Gaza. În sud, în schimb, sunt probleme mari pentru că refugiaţii rămân fără apă şi fără alimente. Ar trebui ca ajutoarele umanitare să continuă să vină dinspre Egipt prin punctul de trecere Rafah. S-a căzut de acord ca această graniţă să fie deschisă periodic, în fiecare zi, pentru ca transporturile cu alimente, apă şi combustibil pentru spitale să ajungă în Gaza.
IDF face raiduri terestre limitate în Gaza
- Israel: Ofensiva terestră în Gaza va fi lungă şi va însemna sfârşitul Hamas. Răspunsul Libanului: Hamas poate...
- Corespondenţă Observator din Israel. SUA au cerut amânarea ofensivei în Gaza, iar Israelul a acceptat. Numărul...
- Israelul acuză Hamas că plănuia să atace civili cu cianură. Manualul găsit asupra unui militant islamist mort
Armata israeliană a anunţat luni că forţele sale terestre au efectuat duminică noaptea raiduri limitate în Fâşia Gaza, împotriva unor trăgători palestinieni; în acelaşi timp, loviturile aeriene ale Israelului s-au concentrat asupra locurilor de adunare ale luptătorilor grupării islamiste Hamas care se pregăteau să riposteze unei invazii israeliene de amploare, transmite Reuters.
Contraamiralul Daniel Hagari, şeful purtătorilor de cuvânt militari, a anunţat că s-a confirmat numărul ostaticilor luaţi de Hamas în cursul atacului din 7 octombrie pe teritoriul israelian: teroriştii au dus cu forţa în Fâşia Gaza 222 de cetăţeni israelieni şi străini.
Gruparea armată Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam din cadrul Hamas a comunicat că luptătorii islamişti s-au ciocnit cu forţele israeliene infiltrate în Gaza, apoi s-au retras la bază după ce au distrus echipamente militare - două buldozere şi un tanc - şi i-au forţat pe israelieni să se retragă.
Palestinienii afirmă că o forţă blindată israeliană s-a infiltrat în sudul Fâşiei Gaza, la est de localitatea Khan Younis, în timp ce se aşteaptă o ofensivă terestră amplă din partea Israelului, care şi-a masat forţele pe întreg perimetrul teritoriului controlat de Hamas. Israelul nu a comentat imediat despre distrugerea unor echipamente sau vehicule.
Israelul atacă la foc continuu ţinte Hamas şi Hezbollah
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost deschis pentru scurt timp şi ieri. În acest al doilea convoi umanitar, doar 14 camioane cu ajutoare au primit permisiune să intre în enclavă. Pe lângă alimente şi apă, unele camioane ar fi transportat şi combustibil, necesare pentru spitalele din Gaza. Armata israeliană a dezminţit însă informaţiile.
Israelul atacă la foc continuu. Mai multe rachete au lovit în inima oraşului Gaza, într-o piaţă centrală, unde era o tabără de refugiaţi. Clădirea a fost complet distrusă, iar oamenii au rămas captivi. Sunt zeci de morţi, inclusiv nou-născuţi. Un jurnalist palestinian a postat un filmuleţ în care arată cum transportă doi copii răniţi la spital.
Israelienii au bombardat şi în Cisiordania. Mai exact la ţintă a fost luată o moschee din Genin. Aici s-ar fi adăpostit mai multi terorişti Hamas care ar fi plănuit un masacru în zilele următoare, susţin autorităţile israeliene. Doi lideri Hamas au fost ucişi. Atacurile continuă însă şi asupra ţintelor Hezbollah de la graniţa cu Liban.
Alte rachete au avut şi o ţintă greşită, anunţă armata israeliană. Unul dintre tancurile sale a tras din greşeală asupra unui post egiptean din apropierea graniţei cu Fâşia Gaza. În contextul tensiunilor, premierul Netanyahu s-a întâlnit cu membrii cabinetului de război la Tel Aviv. Mai mult,
premierul palestinian susţine că armata israeliană a ucis 1.800 de copii şi 1.000 de femei în Gaza, de la începutul conflictului, potrivit agenţiei de presă Anadolu.
Un român, în mâinile teroriştilor Hamas
Un român este de două săptămâni prizonier în mâinile terorişitlor Hamas în Fâşia Gaza. Bărbatul de 41 de ani, cu dublă cetăţenie, este fost rezervist chiar în Divizia Gaza. A fost răpit de luptătorii Hamas în timp ce-şi apăra famiia într-un kibuţ.
Soţia românului răpit de Hamas: Am auzit sirenele, am auzit exploziile, am auzit împuşcăturile. A fost oribil şi înfricoşător. Atât pentru mine, cât şi pentru copii. Am ştiut că teroriştii urmează să ajungă şi la casa mea. Le-am spus copiilor că trebuie să nu spună un cuvânt. Le-am spus că păstreze liniştea. La 12, i-am dat mesaj, dar mesajul nu a mai ajuns niciodată.
Iar de atunci, nicio veste despre el. Cel mai greu îi este, spune femeia, să le explice copiilor de ce tatăl lor nu vine acasă.
Soţia românului răpit de Hamas: Încercaţi să vă imaginaţi această situaţia în casa voastră, în familia voastră. Că într-o zi tatăl pleacă şi nu se mai întoarce niciodată. Ei plâng uneori, eu plâng mereu.
Născut şi crescut în Israel, Tal provine dintr-o familie de supravieţuitori ai Holocaustului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰