Antena Meniu Search
x

Video De ce e amânată invazia în Gaza. Motivul pentru care SUA cer Israelului să mai aştepte intrarea cu trupe

Război Israel - Hamas. Cinci cetăţeni români au murit în Israel de la începutul războiului. Iar un român este în continuare pe lista celor răpiţi de Hamas. Peste 400 de palestinieni au murit în ultimele 24 de ore, după cea mai dură noapte de atacuri aeriene. Însă marea ofensivă terestră a armatei israeliene mai are de aşteptat. Potrivit The New York Times, administraţia Biden ar dori eliberarea celor 222 de ostatici mai întâi, dar şi  pentru a mobiliza mai multe trupe în regiune.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 23.10.2023, 20:48

Vezi și

Este imaginea simbol în ultimele 24 de ore. Un jurnalist palestinian a reuşit să scoată doi copii de sub dărâmăturile unei clădiri pusă la pământ de bombe. Era acolo pentru a relata de la faţa locului, când o mamă i-a pus copiii în braţe şi l-a implorat să îi salveze. În Gaza, cartiere întregi sunt puse la pământ de atacuri aeriene. Ultima noapte a fost teribilă. La lumina zilei, dezastrul e total.

Americanii vor timp pentru a negocia eliberarea ostaticilor

Din 7 octombrie, peste 5.000 de palestineni au murit, iar aproape jumătate dintre ei sunt copii. Imaginile în care li se scrie pe corp numele pentru a putea fi identificaţi dacă mor în urma unui raid aerian, fac înconjurul planetei. La fel şi cele în care un copil ţine perfuzia mamei lui. Spitalele nu mai au provizii de niciun fel, iar medicii operează pe viu de zile întregi.  "Este o reţetă pentru focare, este o reţetă pentru dezastre. Avem deja cazuri de diaree. Douăzeci de camioane nu înseamnă nimic, este o picătură în ocean", a declarat Leo Cans, Medici fără Frontiere. Oficialii israelieni pun numărul mare de civili morţi în Gaza pe seama faptului că sunt folosiţi de militanţii Hamas drept scut uman.  

"Am atacat complexe militare și posturi de observare ca parte a pregătirii pentru următoarele etape ale războiului. Pe timpul nopţii, raidurile au fost efectuate de forţele de infanterie şi de vehicule blindate", a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt Armată. În total, 320 de ţinte au fost lovite în Fâşia Gaza. Peste noapte, soldaţii israelieni au făcut şi incursiuni terestre limitate în nordul enclavei şi au arestat peste 30 de membri ai Hamas. Pentru a-i captura şi ucide pe toţi cei care au condus atacul terorist din 7 octombrie. Israelul a format o unitate specială de elită.  

Pe acelaşi subiect

Unitatea va purta numele organizației clandestine evreiești "Nili", din perioada Primului Război Mondial. Obiectivul centrului de comandă, scrie presa israeliană, va fi acela de a-i elimina pe toți luptătorii care au fost implicați în atacul surpriză de acum două săptămâni, când aproximativ 2.500 de teroriști au intrat în Israel pe uscat, pe mare și prin aer, omorând cel puțin 1.400 de persoane, în marea lor majoritate civili. Marea ofensivă terestră prin care Israelul vrea să şteargă Hamas de pe faţa pământului se amână. Potrivit New York Times se întâmplă la cererea administraţiei Biden. Americanii vor timp pentru a negocia eliberarea ostaticilor.

"Purtăm discuţii active cu oficialii israelieni de la începutul acestui conflict pentru a fi siguri că înţelegem care sunt intenţiile lor, planurile lor. IDF, Forţele de Apărare Israeliene, iau propriile decizii, ei decid ce vor face şi când", a declarat John Kirby, purtător de cuvânt Casa Albă. Numărul celor care sunt ţinuţi ostatici de Hamas a crescut la 222, printre ei şi un cetăţean român. Hamas ar fi gata să-i elibereze pe 50 dintre ei, scrie New York Times, cu o condiţie: Israelul să oprească ofensiva.  

"Cerem eliberarea imediată a tuturor ostaticilor. De asemenea, foarte important este să fie lăsaţi cei care vor să părăsească Gaza, să o părăsească în siguranţă. Aproximativ 260 de oameni care au cetăţenie română cer să fie evacuaţi, iar noi trebuie să găsim soluţii imediate pentru a-i evacua", a declarat Luminiţa Odobescu, ministrul român de Externe. Pe Twitter, ambasadorul israelian i-a scris lui Novak Djokovic şi i-a transmis să ceară public eliberarea unui băiat israelian care a împlinit azi 9 ani. Micuţul Ohad practică tenisul şi e mare fan Djokovic. A fost răpit de terorişti pe 7 octombrie, alături de alţi 30 de copii şi bebeluşi.

În weekend, au fost manifestaţii de susţinere a Israelului în Germania şi la Geneva. În New York şi la Londra, mii de oameni au mers însă să susţină cauza palestiniană. Unii au rupt afişele cu israelienii răpiţi, alţii au vorbit despre jihad. În Mineapolis o maşină a intrat în mulţimea de de oameni care manifestau. Din fericire nu au fost răniţi. De teamă că incidentele violente se vor înmulţi în Occident, mai mulţi oficiali europeni merg săptămâna aceasta într-un tur diplomatic prin Orientul MIjlociu. Premierul Olandei a fost azi la Tel Aviv, iar mâine ajunge în Israel Emmanuel Macron.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » De ce e amânată invazia în Gaza. Motivul pentru care SUA cer Israelului să mai aştepte intrarea cu trupe