Peste 220 de persoane au murit după o alunecare masivă de teren în Etiopia. 14.000 de oameni aşteaptă să fie evacuaţi
Operaţiunile de salvare continuă miercuri în Etiopia, la 48 de ore după o alunecare de teren care a ucis aproape 230 de persoane, într-o zonă izolată din sudul ţării, unde sunt furnizate ajutoare, iar 14.000 de persoane necesită evacuare de urgenţă, relatează AFP.
De Redactia Observator la 24.07.2024, 15:33- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Cel mai recent bilanţ, publicat marţi după-amiază de autorităţile din zona administrativă Gofa, indică 229 de decese - 148 de bărbaţi şi 81 de femei. Dar "se preconizează că acest bilanţ va creşte", a declarat Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA) din Etiopia într-un raport emis marţi seară, fără a preciza numărul persoanelor încă date dispărute, scrie Agerpres.
Au murit 229 de oameni şi peste 14.000 trebuie să fie evacuaţi de urgenţă
"Bilanţul (provizoriu) este încă de 229 de morţi", a declarat miercuri pentru AFP o sursă ONU din Addis Abeba. "Operaţiunile de salvare continuă şi se intensifică", a continuat această sursă, în timp ce rarele imagini difuzate luni îi arătau pe locuitori care săpau cu lopeţi sau sape, sau chiar cu mâinile goale, în grămada densă de lut roşiatic, pentru a scoate la suprafaţă cadavre.
Senait Solomon, responsabil cu comunicarea în cadrul guvernului statului regional din sudul Etiopiei, unde se află zona afectată, a declarat pentru AFP că un nou bilanţ ar putea fi publicat în a doua parte a zilei de miercuri, adăugând că opt supravieţuitori au fost salvaţi.
- Ţara în care te întorci în timp. Trăieşte în anul 2016, iar anul are 13 luni: turiştii sunt bulversaţi
- O bancă și-a lăsat clienții să scoată mai mulți bani decât aveau pe carduri. S-au făcut cozi uriașe la...
- Opt migranţi din Sri Lanka şi Etiopia, descoperiţi la Vama Nădlac II. Încercau să treacă graniţa cu Ungaria,...
Numărul persoanelor încă dispărute nu este deocamdată clar.
Potrivit lui Firaol Bekele, directorul Diviziei de avertizare timpurie din cadrul Comisiei etiopiene pentru managementul riscului de dezastre (EDRMC), operaţiunile de căutare sunt efectuate şi cu ajutorul "dronelor pilotate de specialişti de la INSA", agenţia pentru securitate cibernetică din Etiopia.
"O echipă multidisciplinară - răspuns la urgenţe, sănătate, igienă şi salubritate, în special - din diferite agenţii federale se află pe drum spre zonele afectate pentru a oferi asistenţă celor afectaţi", a explicat el pentru AFP.
Dezastrul s-a produs în kebelele (cea mai mică diviziune administrativă) din Kencho Shacha Gozdi, o zonă rurală, deluroasă, situată la aproximativ 480 de kilometri şi la circa zece ore de mers cu maşina de Addis Abeba.
"Ajutoarele alimentare şi non-alimentare oferite de guvernul federal şi de regiunile învecinate au ajuns la populaţiile afectate", a adăugat el, precizând că "au fost identificate zone sigure pentru găzduirea persoanelor rămase fără adăpost".
Potrivit sursei din cadrul ONU, 125 de locuitori au fost strămutaţi în urma dezastrului. Însă, aproximativ 14.000 de persoane - inclusiv 5.000 de femei însărcinate sau care alăptează şi 1.300 de copii - care locuiesc în apropiere trebuie "evacuate rapid din cauza riscului unei alte alunecări de teren".
O echipă de evaluare inter-agenţii a ONU, căreia i se vor alătura ONG-uri umanitare, urmează să sosească la faţa locului miercuri.
Cea mai tragică alunecare de teren din istoria Etiopiei
Evaluarea pentru stabilirea numărului de decese, răniţi şi daune nu s-a încheiat, însă "amploarea pagubelor este imensă", a precizat Senait Solomon.
Premierul etiopian Abiy Ahmed s-a arătat, marţi seara, "profund întristat de moartea multor cetăţeni într-o alunecare de teren produsă brusc".
Este cea mai mortală alunecare de teren produsă în Etiopia, a doua cea mai populată ţară de pe continentul african (120 de milioane de locuitori), situată în Cornul Africii.
Aproximativ 18% din populaţia ţării (21,4 milioane de persoane) depind de ajutoare umanitare, iar 4,5 milioane sunt strămutate de conflicte sau dezastre climatice (secetă, inundaţii şi altele), potrivit ONU.
Etiopia se află în mijlocul unui sezon ploios, care a început în iulie şi s-ar putea prelungi până la jumătatea lunii septembrie. Ploile sezoniere provoacă ocazional alunecări de teren mortale în unele regiuni din această ţară est-africană.