Antena LIVE

Planul "Victoriei" pentru răsturnarea lui Putin de la putere. Un grup de ruşi exilaţi cer Occidentului şi NATO asasinarea regimului

Război în Ucraina. Peste 60 de politicieni ruşi, aflaţi în exil, după ce au făcut parte în trecut din Duma de Stat s-au întâlnit săptămâna aceasta la Varșovia pentru a discuta un plan în șapte puncte pentru răsturnarea lui Vladimir Putin de la putere şi schimbarea regimului prin forţă. Ei solicită sprijinul NATO pentru asasinarea unor personaje cheie, politicieni, oficiali, propagandişti şi oameni de afaceri ruşi, relatează The Times

De la 27.06.2024, 14:14
"Planul Victoriei" pentru răsturnarea lui Putin de la putere. Un grup de ruşi exilaţi cer Occidentului şi NATO asasinarea regimului Profimedia

Peste 60 de foşti parlamentari ruşi, plecaţi din ţară, inclusiv Ilia Ponomarev, s-au întâlnit săptămâna aceasta la Varșovia pentru a discuta un plan în șapte puncte pentru răsturnarea lui Vladimir Putin de la putere. Strategia care poartă numele de "Planul Victoriei" conţine apeluri către Occident pentru sprijin, extinderea sancțiunilor şi înarmarea Ucrainei, dar şi solicitări către NATO pentru o campanie de asasinare a unor figuri emblematice asociate cu cercul de putere de la Kremlin. 

S-au autotintitulat "Congresul Deputaților Poporului" şi se consideră "opoziţia legitimă" din Rusia. Grupul susține că schimbarea regimului de la Kremlin se va realiza doar prin forță. Planul susține rezistența prin violenţă și spune că pentru Occident "nu mai este o opțiune, ci o datorie" să încurajeze "o revoluţie" în interiorul Rusiei. 

Propunerea lor va fi prezentată la cel de-al 75-lea summit al NATO de la Washington, la începutul lunii viitoare. "Kremlinul a declanșat deja o vărsare uriaşă de sânge, sute de ruși mor în fiecare zi, în prima linie, precum și numeroși ucraineni, atât militari, cât și civili. Prin urmare, folosirea forței împotriva ucigașilor lui Putin, a finanțatorilor și propagandiștilor lor, este justificată din punct de vedere moral, în concordanță cu normele de război recunoscute intern, și este imperativă pentru victorie", se arată în documentul citat de The Times. 

Ce este Congresul Deputaților Poporului

Pe acelaşi subiect

"Congresul Deputaților Poporului" a fost înființat în noiembrie 2022 de foşti parlamentari care se opun regimului lui Putin. Pretinde că are 106 membri, inclusiv câțiva parlamentari în exercițiu implicaţi anonim. Gruparea a încercat să se poziționeze drept fața legitimă a mișcării de opoziție din Rusia.

Este asociată cu Legiunea "Libertatea Rusiei", care se descrie drept o miliție anti-Kremlin care luptă de partea Ucrainei și cu "Armata Națională Republicană" (ANR), un presupus grup partizan de ruși care lucrează din interiorul Rusiei pentru răsturnarea lui Putin "Congresul Deputaților Poporului" susţine că are o constituție scrisă și elaborează noi legi pentru o Rusie post-Putin, bazată pe principiile social-democrației. Printre primele măsuri pe care le propune se numără desființarea FSB-ului, serviciului de securitate internă. 

Gruparea este privită cu scepticism și dezaprobare în rândul altor facțiuni de opoziție pentru că susține violența și are membri care au făcut parte din sistemul politic rusesc. Ilia Ponomarev, un fost parlamentar rus care a votat împotriva anexării Crimeii în 2014 şi care a plecat din Rusia, spune că răsturnarea lui Putin este singura modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina şi că NRA ar avea mii de partizani în Rusia, gata să lupte. 

NRA și-a revendicat, fără a oferit dovezi, responsabilitatea pentru asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, în 2023, la Sankt Petersburg, și a Dariei Dughina, fiica filozofului Alexander Dugin, ucisă de explozia unei maşini capcană lângă Moscova în 2022. Însă, agențiile de informații din Statele Unite au evaluat că guvernul ucrainean a autorizat cel mai probabil atacul cu mașină-bombă care a ucis-o pe Darya Dugina, potrivit New York Times.

Gruparea cere asasinarea elitelor ruseşti

Ponomarev, care se descrie drept coordonator politic al ANR, susţine că grupul paramilitar a lucrat îndeaproape cu serviciile de informații ucrainene pentru operațiunile din interiorul Rusiei, inclusiv la atacurile cu drone asupra depozitelor de petrol și la sabotarea liniilor de cale ferată.

El mai susţine că Occidentul a reacţionat "foarte negativ" la activitățile grupului și a refuzat să sprijine orice atac pe teritoriul Rusiei. "Avem interdicții stricte de a folosi orice echipament occidental pentru operațiuni în Rusia. Este o interdicție totală. Chiar și atunci când echipamentele occidentale nu sunt implicate, SUA, de exemplu, i-au descurajat pe ucraineni să ne ajute cu orice fel de operațiune care implică orice fel de atac asupra liderilor regimului", a spus Ponomarev.

"Cerem eliminarea restricțiilor referitoare la atacurile asupra infrastructurii militare și a combatanților din Rusia şi ca armata ucraineană să poată decidă prioritățile", a mai spus Ponomarev, care s-a mutat în Ucraina în 2016 și a devenit cetățean în 2019.

Faptul că sprijină utilizarea violenței împotriva regimului îl pune în dezacord cu alți lideri ai opoziției ruse, printre care şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski. Deși spune că nu susţine "metodele teroriste" și violenţa față de civili, Ponomarev crede că atacurile asupra celor apropiați de putere ar slăbi loialitatea elitei față de Putin.

"Consider că toți cei care au legătură cu mașinăria de război, oficialii guvernamentali care organizează sau finanțează războiul, oamenii de afaceri care produc arme, propagandiştii, precum și personalul militar sau de securitate sunt combatanți. Și prin urmare ținte legitime atât pentru armata ucraineană, cât și pentru luptătorii rezistenței ruse", susţine el.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?

Bate România

Bate Olanda

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce să nu faci atunci când afară e furtună. Nu proceda niciodată așa atunci...
Fanatik.ro
Publicat 02.07.2024
Prin ce a trecut un român care a mers cu mașina în vacanță în Grecia:...
Fanatik.ro
Publicat 02.07.2024
Regiunea superbă din Italia în care primești 30.000 de euro ca să te muți...
spotmedia.ro
Publicat 02.07.2024
Pe ce dată vine MEGA-canicula în România. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 01.07.2024
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem...
Adevărul
Publicat 02.07.2024
Replica lui Bogdan de la Ploiești după incidentul cu Florin Salam. Ce s-a...
A1
Publicat 01.07.2024
Horoscopul zilei de 3 iulie 2024. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se...
CaTine
Publicat 02.07.2024
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam,...
spynews.ro
Publicat 01.07.2024
Olandezii sunt impresionați de povestea unui „tricolor”: „A lucrat la...
GSP
Publicat 30.06.2024
Cine este Oana Ciolacu, nașa Andei Adam? E cea mai bună prietenă din Vegas a...
Click.ro
Publicat 30.06.2024
Elon Musk face o investiție Tesla surprinzătoare în România. De ce proiect se...
Useit
Publicat 02.07.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Bacalaureat 2024. Ce subiecte s-au dat Istorie
Redacţia.ro
Publicat 02.07.2024
Subiectele la Română la BAC 2024 vor fi publicate în curând pe Libertatea.ro
libertatea.ro
Publicat 01.07.2024
Justin Timberlake a glumit despre arestarea pentru conducere sub influența...
ZU
Publicat 02.07.2024
Tort cu cafea și jeleu de vișine. O armonie de arome și culori
Hello taste
Publicat 02.07.2024
Cum poți crește frații ca să se înțeleagă între ei. Există un motiv de...
Deparinti
Publicat 02.07.2024
Cât de mult pierde Geoană în urma scandalului de plagiat și cine...
ziare.com
Publicat 02.07.2024
Ana Martín își spune povestea vieții într-o emisiune publicată în mediul...
Happy
Publicat 02.07.2024
Remedii tradiționale pentru durerea de cap vs. tratamente moderne pentru durerea...
Medicool
Publicat 02.07.2024
Rapid i-a arătat uşa! Un fotbalist important, confuz după ce clubul a scăpat...
orangesport.ro
Publicat 19.06.2024