Antena Meniu Search
x

Video Bloggerul Vladlen Tatarski, decorat post-mortem de Vladimir Putin. Moscova acuză Kievul de acest atentat, Zelenski refuză să comenteze incidentul

Organele de anchetă din Rusia acuză serviciile secrete de la Kiev că ar fi pus la cale atentatul în care a fost ucis unul din cei mai cunoscuţi vloggeri care susţinea invadarea Ucrainei. Ucrainenii resping acuzaţiile, pe care preşedintele Zelenski nici nu doreşte să le comenteze. Propagandistul a murit în explozia unei bombe ascunse într-o statuetă. Femeia care o adusese a fost arestată, dar susţine că nu ştia de atentat. Cunoscătorii scenei politice din Rusia subliniază că Vladlen Tatarski avea duşmani şi în armată, după ce ceruse judecarea unor generali pentru eşecurile de pe frontul din Ucraina. 

de Redactia Observator

la 04.04.2023, 08:39

Vezi și

Camerele de supraveghere au surprins atât momentul exploziei, într-o cafenea din Sankt-Petersburg, cât şi scenele de panică ce au urmat. Vloggerul cunoscut sub numele de Vladlen Tatarski a fost ucis pe loc iar peste 30 de oameni au fost răniţi. Cu câteva minute mai devreme, acesta primise de la o tânără un pachet cu o statuetă care îl reprezenta. 

Anchetatorii ruşi afirmă că statueta conţinea exploziv, care a fost detonat de la distanţă. Femeia care adusese obiectul rămăsese în sală, dar nu pare să fi fost rănită. A fost arestată după câteva ore şi ar fi declarat că nu ştia că transportase o bombă. 

Cum răspunde Kievul acuzațiilor aduse de ruși?

Presa rusă scrie că tânăra fusese instruită de un agent al serviciilor ucrainene. Şi adaugă că ea ar fi şi "susţinătoare activă" a liderului încarcerat al opoziţiei, Alexei Navalnîi, care ar putea fi implicat, şi el, în atentat. 

Pe acelaşi subiect

La Kiev, un consilier al preşedintelui Zelenski scrie, însă, că atacul ar fi urmarea luptelor politice din Rusia. Într-adevăr, Tatarski criticase sever conducerea armatei ruse care, în opinia sa, nu era decât "o grămadă de idioţi nepregătiţi". În ce-l priveşte, Zelenski refuză să comenteze atentatul din Sankt Petersburg

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Eu nu mă gândesc la ce se întâmplă la St. Petersburg sau la Moscova. Ei, Rusia, trebuie să se gândească la oraşele lor." 

Liderul ucrainean a vizitat, împreună cu ministrul german al economiei, un sat care a fost ocupat, temporar, de armata rusă. Sute de localnici au fost obligaţi să petreacă aproape o lună înghesuiţi la subsolul unei şcoli. Unii au fost torturaţi iar 11 au murit. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Nu pot decât să-i doresc preşedintelui Rusiei să-şi petreacă restul zilelor la subsol, cu o găleată în loc de toaletă. Ei (n.r. soldaţii ruşi) mai au încă timp să plece de aici, altfel îi vom ucide."

În acest timp, în Rusia, vloggerul asasinat a fost decorat, postum, de Vladimir Putin cu "Ordinul Curajului". Iar Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, s-a filmat la Bahmut, unde a anunţat că oamenii săi au ocupat primăria şi îi dedică victoria lui Tatarski. Comandanţii ucraineni afirmă, însă, că Prigojin minte: primăria din Bahmut nu a fost cucerită iar luptele continuă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Bloggerul Vladlen Tatarski, decorat post-mortem de Vladimir Putin. Moscova acuză Kievul de acest atentat, Zelenski refuză să comenteze incidentul