Antena Meniu Search
x

New York Times: Washingtonul crede că anumite persoane din guvernul ucrainean au fost în spatele asasinării Dariei Dughina

Agențiile americane de informații cred că unele persoane din guvernul ucrainean au autorizat atacul cu bombă din luna august care a ucis-o pe Daria Dugina, fiica unui important naționalist rus. Experții de la Washington cred că această operațiune face parte dintr-o campanie sub acoperire a Ucrainei care ar putea extinde conflictul, notează New York Times.

de Adrian Popovici

la 05.10.2022, 22:06

Membrii ai guvernului de la Kiev ar fi știut despre atentatul care a dus la moartea Dariei Dughina.

Statele Unite se delimitează de această operațiune și susțin că nu au luat parte la atentat și nici nu au oferit informații sau sprijin material pentru realizarea acestuia. Oficialii americani au declarat, de asemenea, că nu au fost conștienți de operațiune înainte de finalizarea acesteia și s-ar fi opus uciderii dacă ar fi fost consultați.

Informațiile legate de rolul pe care Ucraina l-a jucat în cazul atentatului asupra Dariei Dughina nu au fost raportate anterior, primele detalii ajungând la oficialii de la Washington în cursul săptămânii trecute.

Atentatul a fost plănuit fără știrea SUA

Deși Rusia nu a ripostat într-un mod specific pentru asasinat până acum, Statele Unite sunt îngrijorate că astfel de atacuri, deși au o valoare simbolică ridicată, au un impact direct redus asupra câmpului de luptă și ar putea provoca Moscova să efectueze propriile lovituri împotriva oficialilor ucraineni de rang înalt. Oficialii americani au fost frustrați de lipsa de transparență a Ucrainei cu privire la planurile sale de pe linia frontului și cele sub acoperire, în special cele de pe teritoriul Rusiei.

De la începutul războiului, serviciile de securitate din Ucraina și-au demonstrat capacitatea de a ajunge în Rusia pentru a efectua operațiuni de sabotaj. Uciderea Dariei Dugina, cu toate acestea, ar fi una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni până în prezent - arătând că ucrainenii se pot apropia foarte mult de elitele rusești.

Unii oficiali americani suspectează că Dariei Dugina, Aleksandr, un ultranaționalist rus, a fost ținta reală a operațiunii și că agenții care au efectuat-o credeau că va fi în vehicul cu fiica sa. Spionii americani care au vorbit pe această temă nu au dezvăluit care personaje din guvernul ucrainean au autorizat misiunea sau dacă președintele Volodimir Zelenski a aprobat misiunea

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » New York Times: Washingtonul crede că anumite persoane din guvernul ucrainean au fost în spatele asasinării Dariei Dughina