Planurile SUA şi NATO pentru a proteja graniţa Ucrainei. Edward Luttwak, strateg de origine română: Putin "joacă la cacealma"
În timp ce ucrainenii se războiesc cu propriul parlament, Statele Unite şi NATO fac planuri să le apere graniţele. Mii de militari americani sunt pe poziţii, pregătiţi să intervină. Iar NATO anunţă că mai multe state membre vor trimite întăriri pe flancul estic, inclusiv în România. În acelaşi timp, Ucraina susţine că a dezmembrat o reţea de sabotori controlaţi de Moscova care plănuiau atacuri asupra infrastructurii.
De Redactia Observator la 25.01.2022, 21:26- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
8.500 de soldaţi americani sunt în alertă. Echipaţi şi înarmaţi. Pe pas de plecare, pregătiţi să intervină în cel mai scurt timp dacă Rusia intră în Ucraina. Vor fi detaşaţi în Europa de Est, posibil şi în România. "Ministrul Apărării a plasat o serie de unităţi din SUA în stare de pregătire avansată pentru desfăşurare", a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Joe Biden, liderii Uniunii Europene, Emmanuel Macron şi preşedintele Poloniei au luat decizia după consultări virtuale care au durat 80 de minute.
NATO suplimentează trupele în Europa de Est
Există deja şi planuri concrete pentru operaţiune. Într-o primă etapă e vorba de o mie de soldaţi, apoi cinci mii, dar efectivul final ar putea fi chiar şi de zece ori mai mare. Militarii americani ar urma să susţină Forţa de Reacţie a NATO care, deocamdată, nu a fost activată. "Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România, sub comanda NATO. Ţările de Jos trimit avioane de luptă în Bulgaria", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Rusia a început exerciţiile militare în Crimeea
- Parlamentul Ucrainei, luat cu asalt de mii de protestatari furioşi. Au forţat intrarea şi s-au îmbrâncit cu...
- Preşedintele Croaţiei, declaraţie surprinzătoare: "În cazul unei intervenţii NATO în Ucraina retragem toate...
- Ministerul Apărării, explicaţii după apariţia unor imagini virale cu coloane militare pe şoselele din România
Deşi acuză occidentul de isterie, Rusia a început exerciţii militare în Crimeea. Forțe aeriene și antiaeriene, grupuri de nave din flotele din Marea Neagră și din Marea Caspică şi 6.000 de militari sunt implicaţi. "Va continua să îi sperie pe ucrainieni până ce aceştia vor găsi un preşedinte care este respectuos faţă de Moscova", spune Edward Luttwak, strateg militar. Fost consilier al lui Jimmy Carter şi Dalai Lama, dar şi al lui George Bush senior în timpul războiului din Golf, strategul militar de origine română Edward Luttwak crede că Putin joacă la intimidare. Ucraina a destructurat astăzi o grupare care plănuia, la ordinul Moscovei, atacuri armate împotriva infrastructurii Ucrainiei. "Nu are 500.000, nici 4, nici, 3 nici măcar 200.000 de soldaţi. Aşa că nu poate invada, este cacealma, joacă la cacealma. Este un război al nervilor", afirmă Edward Luttwak, strateg militar.
Negocierile cu Rusia continuă
Deşi descurajaţi în privinţa şanselor de a ajunge la o soluţie diplomatică, occidentalii nu renunţă la negocieri. Franţa, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, îi va propune liderului rus o soluţie pentru a reduce tensiunile, iar o reuniune a diplomaţilor din Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania este anunţată pentru mâine, tot la Paris.