Antena Meniu Search
x

Video Cum ar putea arăta invazia Rusiei în Ucraina, pe mai multe fronturi. Dan Dungaciu, explicații despre războiul psihologic din ultimele zile

Scenariul de conflict de la graniţa Ucrainei se transformă tot mai mult într-un război al nervilor. Cu 100.000 de soldaţi şi tehnică militară la frontieră, Rusia acuză Ucraina că pregăteşte o ofensivă împotriva regiunilor separatiste din est cu sprijinul NATO. Pe fondul situaţiei tot mai tensionate, Statele Unite şi Marea Britanie îşi retrag, parţial, personalul diplomatic din Ucraina. 

de Redactia Observator

la 24.01.2022, 19:58

Vezi și

Tensiunea creşte la frontiera Ucrainei, iar Occidentul se mobilizează. Nimeni nu se mai simte în siguranţă. Familiile diplomaţilor americani şi britanici au fost sfătuite să părăsească ţara în cel mai scurt timp, iar cetăţenii să evite deplasările atât în Ucraina, cât şi în Rusia. 

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Există 60 de grupuri de luptă ruse la granițele Ucrainei, iar planul pentru un război-fulger care ar putea distruge Kievul este unul evident pentru toată lumea. Aceasta ar putea fi o nouă Cecenia.

Mobilizarea militară este uriaşă la frontiera cu Ucraina

Nave şi avioane de luptă vor ajunge curând în Europa de Est. Iar soldaţi NATO sunt pe picior de plecare din Franţa către România. Secretarul de stat american Anthony Blinken a vorbit astăzi cu miniştrii de externe europeni reuniţi la Bruxelles. 

Pe acelaşi subiect

Dan Dungaciu, sociolog: Sentimentul pericolului, iminenţei unei invazii este foarte acut. Asta ar fi semnalul pe care îl transmite şi Washingtonul şi, mai recent, Londra.

În localităţile de pe linia frontului teama oamenilor e aproape palpabilă. Kremlinul continuă să adune echipament militar şi tehnică la graniţă unde au fost ridicate şi mai multe tabere de campanie. 80 de tone de armament american, a doua tranşă în trei zile, au ajuns aseară şi în Ucraina.

Țările Uniunii Europene au sărit în ajutorul Kievului

Un eventual conflict nu lasă nicio ţară indiferentă. Spania, Franţa, Estonia sau Marea Britanie, printre alţii, au trimis ajutor militar în ultima săptămână, anticipând un atac rus.

Dan Dungaciu, sociolog: Este un război psihologic şi un război informaţional evident, cu fake-news-uri care se întretaie aproape ca fulgerele. Nu ştii foarte clar din ce zonă vin. Dar nu vin, în niciun caz, dintr-o singură parte. 

Dacă va fi şi cum ar putea să arate un atac rus în Ucraina sunt detalii cunoscute deocamdată doar în birourile de la Kremlin. Un război convenţional este văzut drept probabil mai ales în teritoriile secesioniste din Donbass. O altă opţiune militară ar fi un atac dinspre Crimeea, teritoriu anexat de Rusia din 2014. 

Ce operațiuni militare ar putea lua în calcul Rusia - 50 de batalioane ar fi deja pregătite de invazie

Pentru un atac pe mai multe fronturi, Rusia ar avea nevoie de 175.000 de soldaţi, potrivit serviciilor militare americane. Adică 100 de batalioane. 50 ar fi deja în teritoriu. Cei mai mulţi analişti străini favorizează scenariul unui atac la distanţă, cu rachete şi drone, dublat de unul cibernetic asupra infrastructurii ucrainiene. Însă războiul despre care se poate spune clar că există deja e cel psihologic. 

Dan Dungaciu, sociolog: Mesajul de iminenţă a războiului este un mesaj inclusiv propagandistic, pentru a pregăti negocierile şi soluţiile care vor fi convenite la masa verde.

Statele Unite pregătesc şi un document - răspuns la solicitările Rusiei. Printre altele, Moscova cere retragerea NATO din estul Europei, deci şi din România, şi garanţii scrise că Ucraina nu va adera niciodată la Alianţa Nord-Atlantică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cum ar putea arăta invazia Rusiei în Ucraina, pe mai multe fronturi. Dan Dungaciu, explicații despre războiul psihologic din ultimele zile