Antena LIVE

Curs valutar

Podul Kerci din Crimeea, găurit şi rupt de drone ucrainene. Rusia acuză Ucraina de terorism: SUA şi Marea Britanie au ajutat la acest atac

Război în Ucraina. Drone marine ucrainene se află în spatele atacului de luni dimineaţă asupra podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, anunţă presa ucraineană. Oficial, Kievul nu a revendicat atacul. În schimb, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că decizia de a ataca podul Kerci din Crimeea a fost luată de oficiali ucraineni și de armată, cu participarea serviciilor de informații americane și britanice. Ruşii susţin că traficul feroviar de mărfuri peste pod a fost reluat.

De la 17.07.2023, 11:25
WhatsApp
Podul Kerci din Crimeea, găurit de drone ucrainene. Rusia acuză Ucraina de terorism: SUA şi Marea Britanie au ajutat la acest atac Telegram

Circulaţia rutieră pe podul Kerci, care leagă Crimeea de teritoriul Rusiei, a fost oprită după ce două explozii au provocat avarii grave. Două persoane, aflate într-o maşină, şi-au pierdut viaţa. Primele imagini cu Podul Kerci din Crimeea lovit de drone arată că o bucată s-a prăbuşit parţial iar a doua a fost avariată. În zonă a fost instituită starea de urgenţă.

Oficialii de la Moscova susţin că este vorba despre un atac al armatei de la Kiev iar în spate se află serviciile de informații americane și britanice. Ucraina nu a revendicat însă acest atac, dar presa ucraineană scrie, citând surse, că podul Kerci din Crimeea a fost atacat de două drone marine. 

Rusia acuză Ucraina de terorism: SUA şi Marea Britanie au ajutat la acest atac

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că decizia de a ataca podul din Crimeea a fost luată de oficiali ucraineni și de armata Kievului, cu participarea serviciilor de informații americane și britanice.

Pe acelaşi subiect

"Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost efectuat de regimul de la Kiev. Acest regim este terorist și are toate semnele distinctive ale unui grup internațional de crimă organizată. Deciziile sunt luate de oficiali ucraineni și armata cu participarea directă a agențiilor de informații și politicienilor americani și britanici. SUA și Marea Britanie sunt responsabile de structura statului terorist" a scris Maria Zakharova pe contul de Telegram. 

Comitetul Național Antiterorism din Rusia a deschis un dosar penal pentru terorism, potrivit presei ruse. Atacul asupra podului din Crimeea a fost efectuat cu două drone marine ucrainene la ora 03.05, a transmis agenţia rusă.

Traficul feroviar peste podul Crimeei a fost reluat 

S-a reluat traficul feroviar de mărfuri peste podul care leagă Crimeea de Rusia, transmite luni agenţia TASS, preluată de Reuters. Un tren a plecat deja dinspre Kerci către Moscova. Preşedintele parlamentului instalat de Rusia în Crimeea a susţinut tot luni că Ucraina s-a aflat în spatele incidentului de la pod în care şi-au pierdut viaţa doi oameni. Oficialul citat de RIA a declarat că podul a fost atacat de "regimul terorist" de la Kiev, însă infrastructura feroviară nu a fost afectată.

Purtătoarea de cuvânt a comandamentului ucrainean de sud, Natalia Humeniuk, a afirmat că incidentul ar putea fi o provocare din partea Rusiei. "Crearea unor astfel de provocări, pe care autorităţile de ocupaţie din Crimeea le raportează imediat foarte vocal, este o modalitate tipică de rezolvare a problemelor de către autorităţile din Crimeea şi de către ţara agresoare", a declarat ea postului naţional de radio Rada din Ucraina. Podul este o legătură vitală pentru aprovizionarea forţelor ruse din Ucraina.

Podul Kerci din Crimeea a fost atacat cu drone marine ucrainene 

Drone marine ucrainene se află în spatele atacului de luni dimineaţă asupra podului Kerci, care leagă Crimeea - peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 - de Rusia şi care a trebuit să fie închis traficului rutier şi feroviar după ce a fost lovit de mai multe explozii, potrivit agenţiei publice de presă ucrainene Ukrinform.

Agenţia citează surse neidentificate din serviciile secrete (SBU) şi Marina ucrainene, cele două componente ale forţelor de securitate ale Kievului care ar fi organizat atacul. "A fost greu să ajungem la pod, dar până la urmă am reuşit", a spus un reprezentant al SBU, citat de Ukrinform, menţionând că podul este o ţintă legitimă pentru Ucraina, deoarece a fost construit pe teritoriul ucrainean ocupat.

Potrivit acestor surse, atacul ar fi avut loc în noaptea de duminică spre luni cu ajutorul unor drone marine care se deplasează de-a lungul suprafeţei apei şi care ar fi avariat podul.

Pe de altă parte, Reuters transmite luni că cel puţin două site-uri de ştiri ucrainene au citat surse neidentificate care au declarat că SBU şi Marina ucraineană se află în spatele incidentului de luni de la podul Kerci.

Postul public de radiodifuziune ucrainean Suspilne şi publicaţia Ukrainska Pravda au oferit puţine detalii ale unei operaţiuni la care, potrivit lor, au fost implicate SBU şi Marina ucraineană, însă Suspilne a citat surse care au declarat că podul a fost atacat cu drone subacvatice. Suspilne a citat un purtător de cuvânt al Marinei care a declarat că nu are astfel de informaţii şi care a îndemnat postul public de radio să aştepte anunţurile oficiale. Oficiali ucraineni nu au comentat imediat incidentul, menţionează Reuters.

Explozii la podul Kerci. Doi civili au murit

Autorităţile ruse au recunoscut o "urgenţă" la pod şi au raportat moartea a doi civili în incident. În momentul atacului, o mașină care circula de-a lungul secţiunii avariate a podului a fost distrusă şi ea de explozie. În urma incidentului, un bărbat și o femeie au murit, fiica lor de paisprezece ani a supraviețuit şi a fost dusă la spital cu elicopterul. Familia provenea din regiunea Belgorod.

Podul Kerci a fost construit la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Podul leagă peninsula de la Marea Neagră de Rusia şi este un simbol al prezenţei ruse în Crimeea.

Infrastructura reprezintă totodată o rută-cheie de aprovizionare terestră pentru personalul militar rus staţionat în Crimeea, o regiune care joacă un rol cheie în susţinerea trupelor ruse care ocupă sudul Ucrainei. În plus, Rusia foloseşte Crimeea şi flota militară pe care a desfăşurat-o acolo pentru a lansa multe dintre atacurile sale împotriva restului teritoriului ucrainean.

Podul Kerci a fost atacat pentru prima dată cu explozibili în octombrie anul trecut, într-o acţiune care a stârnit euforie în Ucraina şi ameninţări cu o nouă escaladare militară din partea Rusiei.

Oficial ucrainean după atacul de la podul Kerci: Este o construcţie inutilă

Un purtător de cuvânt al Serviciului de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a comentat luni, despre explozia care a avut loc dimineaţă devreme pe podul Kerci, care leagă peninsula ucraineană ocupată Crimeea de Rusia, că oricum infrastructura "este o construcţie inutilă".

"Putem doar să cităm cuvintele şefului GUR, Kirilo Budanov: podul din Crimeea este o construcţie inutilă", a declarat pentru televiziunea publică ucraineană reprezentantul serviciilor de informaţii militare de la Kiev, Andri Iusov. Iusov s-a referit la "ambuteiajele de mai mulţi kilometri" care au avut loc luni dimineaţa la intrările pe podul care leagă Crimeea şi teritoriul Federaţiei Ruse.

"Este clar că orice problemă logistică înseamnă probleme suplimentare pentru ocupanţi", a spus Iusov despre posibilele efecte ale atacului, care a forţat închiderea traficului rutier şi feroviar peste pod. Ucraina a denunţat în repetate rânduri că Rusia foloseşte Crimeea ca "bază militară" pentru a-şi lansa atacurile împotriva restului teritoriului ucrainean. Peninsula este, de asemenea, o platformă-cheie de logistică şi aprovizionare pentru trupele ruse care ocupă sudul Ucrainei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

podul kerci pod crimeea atac razboi ucraina rusia ucraina drone
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024