Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin a condus personal pe podul din Crimeea, reparat după explozia din octombrie, atribuită Ucrainei

Vladimir Putin a condus luni pe partea dreaptă a podului rutier Kerci, care leagă Rusia de peninsula Crimeea, după ce acesta a fost avariat de un camion-bombă în luna octombrie.

De Redactia Observator la 05.12.2022, 18:02
Vezi și

Vladimir Putin a condus personal o mașină de-a lungul benzii reparate de pe podul Kerci după ceea ce Rusia a numit un "atac terorist". Președintele rus a fost însoțit de vicepremierul Marat Khusnullin, care i-a prezentat stadiul lucrărilor de reparație. Putin a vorbit cu muncitorii și cu un înalt oficial guvernamental, relatează Reuters.

Atacul cu bombă care a avut loc pe 8 octombrie a întrerupt traficul rutier pe una dintre cele două benzi ale podului. Deflagraţia a distrus o secţiune a podului lung de 19 kilometri, oprind temporar traficul rutier după prăbuşirea a două segmente de drum. Circulația feroviară a fost restabilită integral la momentul respectiv, afectată fiind doar cea rutieră. 

Rusia a dat vina pe Ucraina pentru explozia de la podul Kerci și a răspuns cu un val de atacuri asupra sistemului energetic al Ucrainei și a altor infrastructuri cheie.

Ruşii au anunțat luni redeschiderea circulației pe partea dreaptă podului rutier. Podul Kerci, inaugurat personal de preşedintele Vladimir Putin în 2018, devenise vital din punct de vedere logistic pentru campania sa militară contra Ucrainei. 

Podul din Crimeea este o arteră critică atât pentru alimentarea peninsulei cu produse şi combustibil, cât și pentru proviziile armatei ruse. În ultimele luni, zeci de convoaie militare rusești au folosit podul, transportând vehicule, arme, blindate și combustibil.

Kievul nu și-a revendicat oficial responsabilitatea pentru explozie, dar a lăsat de înţeles prin mai mulţi oficiali că Ucraina se află în spatele atacului. Un oficial ucrainean a declarat pentru Washington Post că serviciile secrete ucrainene ar fi provocat explozia de la Podul Crimeii. Iar publicațiile ucrainene Ukrayinska Pravda și UNIAN au scris, citând surse, că explozia a fost o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei. Autoritățile ruse au reținut opt ​​persoane în legătură cu atacul asupra podului iar FSB a anunţat că "atacul terorist" a fost organizat de Direcţia Centrală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean şi de şeful ei, Kirilo Budanov.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin a condus personal pe podul din Crimeea, reparat după explozia din octombrie, atribuită Ucrainei