Polonia cumpără rachete americane cu rază de acţiune de 1000 de km, în valoare de aproape 700 de milioane €
Polonia a anunţat luni că achiziţionează din Statele Unite rachete de croazieră în valoare de 677 de milioane de euro, transmite AFP.
De Redactia Observator la 28.05.2024, 09:13Rachetele AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile - rachete aer-sol pentru distanţe mari) vor fi livrate între 2026 şi 2030, a precizat Ministerul Apărării de la Varşovia, potrivit Agerpres.
Într-un comunicat al instituţiei se arată că "războiul din Ucraina a demonstrat importanţa posibilităţii de a lansa rachete chiar şi asupra unor ţinte foarte îndepărtate de linia frontului, iar raza de acţiune a rachetelor care vor fi achiziţionate este de circa 1000 de km". Polonia deţine deja rachete JASSM cu rază de acţiune de 370 de km, cu care sunt dotate avioanele de luptă multirol F-16 de producţie americană. Contractul pentru noile arme urmează să fie semnat oficial marţi.
Armata poloneză se află într-un proces rapid de modernizare, accelerat după agresiunea rusă împotriva Ucrainei, menţionează AFP. Ameninţarea din partea Moscovei a determinat Varşovia să aloce apărării circa 4% din produsul intern brut, cea mai ridicată pondere dintre toate statele membre ale NATO. Achiziţiile de echipamente militare în valoare de miliarde de dolari sunt făcute în special din SUA şi din Coreea de Sud.
Arsenal de miliarde de euro pentru România
- MApN anunță o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Sunt disponibile 5.000 de locuri
- Cât de dificile sunt probele pentru posturile de soldaţi scoase la concurs de MApN. Data trecută, 6 din 10...
- De ce consideră experţii că ar fi "o eroare strategică" să nu dăm Ucrainei un sistem Patriot
Cu Rusia tot mai ameninţătoare în faţa Europei, şeful armatei române ne pune în gardă. Conflicul din Ucraina poate escalada, iar ţara noastră trebuie să se blindeze. Cu un război la graniţă, fabricile de armament reîncep producţia de război: arme şi armament cu tehnologie NATO, explozibili, şi ne pregătim să cumpărăm tancuri moderne, avioane de vânătoare şi sisteme anti-drone.
"Prognoza pe care o facem include scenarii dintre care unele indica probabilitatea escaladarii conflictelor, inclusiv miltiare", a declarat general locotenent Gheorghiţă Vlad, şeful Statului Major. Şeful Statului Major a lansat noul avertisment în timpul vizitei pe care a făcut-o la cea mai mare expoziţie de tehnică militară din România. Guvernul are în plan, deja, să cumpere echipamente şi maşini de luptă. România este pe punctul de a semna un contract pentru achiziția a 32 de astfel de avioane F 35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Negocierile cu firma producătoare sunt în toi. De asemenea, armata română urmează să achiziționeze 54 de tancuri Abrams, cu o valoare totală de 2,53 miliarde de dolari.
O soluție pentru trupele terestre vine din Coreea de Sud. România negociază sa cumpere obuziere autopropulsate si blibdate pentru infanterie din aceasta tara. Sumele vehiculate 1 miliard de dolari pentru 54 de obuziere si 3 miliarde dolari pentru 300 de mașini de luptă ca aceasta. Preţuri mai bune oferă industria noastră de armament, nevoită să se reinventeze. O companie locală a creat o armă care doboară drone inamice.
În urmă cu două luni, aparate de zbor fără pilot au spionat baza americană de la Mihail Kogălniceanu. "Vom fabrica în România un sistem de detecţie şi combatere a dronelor. Un sistem care detectează atât imaginea unei drone, cat şi semnale radio! O categorie de forţe achiziţionează sisteme anti-drone de la compania aceasta!", a declarat Constantin Pintilie, producător armă anti-dronă.